Liikennepartnerin havaitsemisen psykologiasta on kirjoiteltu monessa ketjussa tälläkin foorumilla. Näitä tekstejä voi etsiskellä haulla "liikennepsy*".
Ongelmana on ihmisaivojen toiminta. Ihmisaivot säästävät energiaa havaintopuolelta tietojen käsittelyyn tarkkailemalla (tutussa ympäristössä) vain ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Näistäkin muutoksista tarkastellaan vain yleislinjasta poikkeavia muutoksia, jolloin tarkkaavaisuus voidaan rajata pieneen osaan näköhavainnoista.
Autoilija on biologiselta kannalta vaikeassa tilanteessa, kun oma liike tuo koko ajan lisää havaittavaa sellaisella tahdilla, että kaikkea ei voi huomioida. Näkökentän sivuilla kohteiden liian suuri liikenopeus estää tarkan havainnoinnin ja kapealla etusektorillakin jatkuva tarkentaminen eri etäisyyksille väsyttää näköhavaintoelimet. Riittävän pitkään autollaan ajellut henkilö väsyy ja alkaa etsiä näkökentästään vain triggereinä käytettäviä tuttuja piirteitä ja sivuuttaa muut havaintokohteet (enimmäkseen) tarpeettomina.
Näkökentässä tarkkaillaan vain tietyllä tavalla liikkuvia kohteita ja näistäkin vain triggeripiirteet omaavia. Näkökentästä etsitään primääristi tyypillisiä reagointia vaativia kohteita, eli autoihin liittyviä havaintopiirteitä. Erityisesti poliisiauton piirteet tuntuvat herättävän tarkkaavaisuuden äkillisen terästäytymisen jokaisessa, vaikkei mitään erityistä syntiä olisikaan tunnolla. Kaikki prioriteettijärjestyksessä tämän alapuolella olevat kohteet havaitaan vain, jollei ole muuta tärkeämpää tekemistä. 
Kinnerin perää on näistä syistä erittäin vaikea havaita liikenne-esteeksi, tai -partneriksi. Se ei muistuta muita liikennevälineitä, se on matala, se ei liiku näkökentässä sivuttain (voimakas triggeripiirre) ja se on verrattain pieni kohde suoraan takaa katsoen.
Tuollainen kohde, ilman mitään erityistä kontrastirajaa voi samaan suuntaan liikkuvana sekoittua tien varren pensaisiin, asfalttiin tehtyihin paikkauksiin tai unen rajoilla nähtyihin pikku-ukkoihin ja -tonttuihin.
Näistä syistä olen useammassakin ketjussa tarjonnut kinnereihin turvallisuusvarusteeksi tyypillisen auton takavalon näköistä valaisinta sillä toiveella, että tämä sisältyisi triggerihavaitojen listaan. Ainakin se paremmin toimii tällaisena verrattuna kinnereiden peräpeileissä tyypillisesti oleviin pistemäisiin, tai muuten pienipinta-alaisiin valoihin verrattuna.
Tässä linkki Velonautin DF XL ketjuun, jossa käsiteltiin tätä samaa kinnereiden näkymättömyys
-ongelmaa. Tuossa on Facebookkommentteja näkymättömästä kolmemetrisestä oranssin värisestä kinneristä
ja perässä muutamia hyviä kommentteja näiden kommenttien syistä ja keinoista välttää moiset kommentit.
viewtopic.php?p=133597#p133597
Tästä aiheesta on myös ketju, jossa keskitytään tuon edellä kuvaamani ilmiön aiheuttamiin erityispiirteisiin liikennetilanteissa.
Tässä linkki tuohon ketjuun vastikään tulleeseen viestiin, jossa em. ilmiö on selitetty alan oikean tutkijan kuvailemana.
viewtopic.php?p=158835#p158835