Härski kirjoitti: ↑07 Elo 2024, 23:42Sitten kun Jorin laskutoimitus tuodaan todellisuuteen jossa on myös suhteellisen pitkiä osuuksia tasaistakin osuutta, vaikka se tunti tasaista ennen seuraavaa mäkeä, käykin se tasaisen sitkuttaminen kurjaksi sillä 8kmh ylämäkeen soveltuvalla välityksellä.
Tästä pääseekin lopputulemaan, että kyllä vaihtelevassa maastossa muutama vaihde hyvä olisi vähintään olla. Jos pyörästä löytyisi yksi vaihde ylämäkeä- vastatuulta- tasaista ja myötätuulta varten, ollaan jo lähellä mukavaa pylräilrmistä vaihtelevissa olosuhteissa.
Pitkillä kammilla kadenssidynamiikka on jäykkää. Mahdolliset kadenssit pyörivät 40 - 100 välillä. 120 hytkyttää jo koko ajoneuvoa.
Tuossa laskelmassani osoitin, että 2,5 metrin välityksellä mukavasti sitkuttaa myös 5% mäen ylös 60 kadenssilla, mutta tasaisella pitääkin sitten kadenssin nousta 120 paikkeille. Tämä ei ole pitkillä kammilla enää mitenkään miellyttävää, mutta lyhyillä kammilla tuo 120 kadenssi on aivan normaali nopeus, eikä 150, jopa 200 ole lasten kammilla mitenkään mahdoton nopeus. Jos 60 pääsee nousemaan mäet 8 km/h, voi samalla välityksellä tarpeen tullen ajaa tasaisella ja loivassa alamäessä sen 27 km/h 205 kadensilla. Alamäessä voi mainiosti huilata. Nopeuksien suhde 3,43.
Edellinen laskelma pätee pienitehoisille polkijoille. Kun polkemisteho kasvaa, pienenee vaihteiden välitysalueen tarve vieläkin pienemmäksi. 450 W polkijalla 5% ylämäki menee 22 km/h nopeutta ja alamäessä samalla teholla polkemalla 63,5 km/h. Nopeuksien suhde 2,89.
Tämä haluaa sanoa, että vaihteet ovat tarpeen, kun halutaan maksimoida etenemisnopeus, mutta niiden vaikutus kokonaismatka-aikaan ei ole kovin suuri. Paljon pienempi, kuin tavallisesti kuvitellaan. Lisäksi se kertoo sen, että matkan kokonaisajan, tai keskinopeuden kannalta pienillä vaihteilla on paljon suurempi merkitys kuin suurimmilla, joiden vaikutus loppuaikaan on marginaalinen. Erhe on päässyt muodostumaan (taas kerran) kilpapyöräilijöiden vaihteista. Nämä kun ajavat toistensa peesissä ja suuret nopeudet ovat näin huomattavasti merkittävämpiä matkan edistäjiä kuin yksin matkaa taittavilla.