Hyviä kysymyksiä, joita on pakko pitää ainakin tausta-ajossa valmiina reagoimaan outouksiin.
Näiden suurien lukujen kanssa on niin kovin helppo vedättää ihmisiä, jos pystyy hallitsemaan uutisointia. Uutisointi otettiin harvoihin käsiin 80-luvun lopulta alkaen. Jonnet ei muista, mutta tuolloin puhuttiin "nurkanvaltauksista", joita tehtiin useisiin paikallislehtiin, jotka tuosta lähtien fuusioituivat yhä suuremmiksi ja päädyttiin nykytilanteeseen.
Ihmiskunnan määrä tällä pallolla on myös tällainen suuri luku, jonka tarkkuudesta ei voi varmistua. Olen kuullut varsin arvovaltaisiltakin laskijoilta päätelmiä siitä, että "viralliset" luvut ovat selvästi liioiteltuja.
Lasketutin tekoälyllä maailman kaupunkiväestön määrää ja sen taajaman kokoa, jota suuremmissa asuu puolet väestöstä ja puolet tietysti pienemmissä. YK tilastoja käyttäen tuon taajaman kooksi tuli 300-400 tuhatta. Kaupunkien väkilukuja yhteen laskemalla 70-80 tuhatta. YK tilasto on siis melko lailla pihalla todellisesta väkimäärästä ja sen sijoittumisesta pallolle.
Tässä tekoälyn johtopäätökset tilastomatemaattisesta voimistelustamme.
Tekoäly kirjoitti:Tulos: Maapallon väkiluvun tulisi olla 5–6 miljardia, jotta rank-size-jakauma noudattaisi logaritmista mallia 35 000 taajamalla ja mediaanilla ~ 60 000. YK:n 8,2 miljardia viittaa siihen, että joko:
1.Pienten taajamien määrä on aliarvioitu (todellinen ( N ) voi olla miljoonia).
2.Maalaisväestö on pienempi kuin 4 miljardia.
3.Väkiluku on liioiteltu.
Realistisin selitys on, että pienten taajamien osuus on suurempi, mutta jos pidämme YK:n luvun, malli ei toimi ilman säätöä.