Tänään oivalsin jotain siitä, miksi keväisin kramppaa pohkeet. Tottakai nämä triviaalit, tottumattomuus ja harjoituksen puute, suolatasapaino ja muut, mutta siihen on selvä harjoittelusta ja suolatasapainosta riippumaton syy, jota en vain aiemmin tullut ajatelleeksi. Syy on keväinen sää.
Keväällä lähdetään pyöräilemään, kun aurinko paistaa ja on kaunis ilma. Aurinko lämmittää ja on mukava ajella, hikikin tulee. Yläkroppa on hyvin puettu, mutta keväällä tekee mieli jo vähän keventää ja ottaa pois toiset pitkät villahousut. Nojapyöräillessä jalat ja sääret edellä suojatta alttiina erittäin kylmälle ja kuivalle ilmalle. Kuiva ilma sinänsä ei haittaa, jos ei hikoile, mutta jos hiukankin hikoilet, tavoittelee ihosi pinta ns. märkälämpötilaa, joka on aina lämpömittarin näyttämää kuivalämpötilaa alempi ns. kastepiste.
Kylmän maan takia ilma on keväisin erittäin kuivaa, jolloin märkä- ja kuivalämpötilan ero vain kasvaa. Tänään siis hikiset sääreni joutuivat alttiiksi erittäin jäähdyttäville olosuhteille: Tuuli puhalsi lahkeesta sisään lähes 10 m/s nopeudella, ja ilma erittäin kuivana haihdutti hikeä säären pinnalta niin, että pohkeeni hukkaama lämpöteho oli erittäin korkea jopa korkeampi, kuin talvella.
Hikoilun poistama lämpöteho on siis sitä suurempi, mitä kuivempi ilma. Tänään suhteellinen kosteus oli pyöräilyaikaan vain 25%.

- Kevätkeli.png (73.22 KiB) Katsottu 7435 kertaa
Tänään pyöräillessäni oli ilman (kuiva)lämpötila noin kymmenen astetta ja aurinko paistoi, mutta märkälämpötila, eli kastepiste oli selvästi pakkasen puolella. En mitannut, mutta noin viisi astetta pakkasella sen täytyi olla, kun vieläkin on -4,2°C. Tämä tarkoitti sitä, että hikoilu poisti tehokkaasti lämpöä ja esim. sitä, että vaikka lämpötila oli kymmen astetta plussalla, ei jäähallin pihalla ollut lumikasan lumi sulanut lainkaan. Lumen pinta on vettä, vaikka onkin jäätyneenä, joten lumen pinta pyrkii hakeutumaan kastepisteen lämpötilaan. Varsinkin jos tuulee tämä onnistuu ja lumen pinta on siis pakkasen puolella, kuten minun sääreneikin olisi ollut, jos en sitä olisi sisäpuolelta lämmittänyt.
Kevään krampit aiheuttaa siis kylmä ja kuiva ilma ja niiden ilmaantumista voidaan estää yksinkertaisesti säärisukilla, jotka siirtävät haihtumisen sukan ulkopintaan ja siten suojelevat ihon pintaa tuolta armottomalta lämmönryöstöltä. 
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kastepiste