

Aamulla kiertelin leiripaikkaa - yritin pysyä hyttysten edellä. Kalliorantaan oli tehty kiinnittymislaituri veneille, peräpoijupaikka. Jos se olisi ollut yhtään leveämpi olisin laittanut Soulon laiturille.

Länteen päin oli komeat maisemat.

Kallion päällä hieman kodasta itään päin olisi ollut hyvä paikka Soulolle.

Mutta matkaa rantaan olisi ollut hieman liikaa. Mutta hyvä on tietää, että saareen mahtuu, jos joskus olisivat vaikka väkeä runsaasti paikalla.

Aamupalan söin vähäistä tuulenvirettä vasten laituripaikan kohdalla. MSR Windboiler on loistavat keitin. Pieni ja tuottaa saman verran lämpöä tyynessä ja tuulessa, jos on tiukka paikka esim. rannalla tai tunturin kupeella ilman tuulensuojaa, niin tietää ettei mene kaasua ylenmäärin hukkaan. Kaasunkulutuksen vakiointi säästä riippumattomaksi helpottaa retken varusteiden suunnittelua. Keitin toimii säteilylämmöllä, joka syntyy polttimen pallomaisen verkkorakenteen sisällä tapahtuvasta palamisesta, tuuli ei vaikuta kattilan saamaan lämpöön käytännössä lainkaan.

Alueen leiripaikat - ja niitähän riittää.

Kamat kasaan ja menoksi. Hobiella liikkuessa on selkeintä kahlata veteen ja istua kajakkiin. Jos ranta on hyvä, voi ponttoonit laittaa jo rannassa, mutta jos ranta on kovin huono, eli pelkäisin ponttooninen osuvan johonkin ja puhkeavan, voin Gröönlannin melalla tukea Albatrossia Perjantai-ilta -tekstissä olleen videon ohjeen mukaisesti ja laittaa ponttoonit vasta järvellä, kun olen turvallisilla vesillä.
Kahlaamisen vuoksi hyvät kajakkikengät ovat kivat. Jäävät liukastumiset ja onnettomuudet sattumatta, eikä tarvitse varoa jalkojaan. Vuosi sitten neopreenisukissa ukkosmyrskyä paetessani sain horjahtaessani nilkan yläpuolelle haavauman kivestä, haavauma ei parantunut kunnolla koko reissussa. Siksi hankin tälle vuodelle kunnon kengät.

Kohti Kukkarin selkää. Selkä ei ole kovin pitkä ylittää, mutta se on pitkä pohjois-etelä -suunnassa, jolloin sopivalla tuulella selän ylitys on mahdoton isommallekin veneelle.

Tällä kertaa tuulesta ei ollut ongelmaa.

Kukkarin selän jälkeen reitti muuttuu aivan erilaiseksi. Tosin ennen Karviota on kolmisen pitkähköä selkää, joilla tälläkin kertaa oli sen verran tuulta, että jossain vaiheessa suunnitelin jatkavani Karviosta vain 7 km eteenpäin ensimmäiseen tarjolla olevaan leiripaikkaan Kermajärvellä.



Tässä jo näkyy hieman tuulenvirettä.

Ennen Kerman kanavaa on hyvin kapea virtapaikka, pelkäsin osuvani ponttooneilla lateraaliviittoihin, onneksi ei rysähtänyt. Pahin kohta on vasta kapeikon toisella puolella.

Tässä kohtaa kaikki näyttää vielä kesäiseltä. Mutta kerrankin osui taukopaikka kohdalleen. Etelästä lähestyi ukkosmyrsky.

Se näkyi jo heti rantautumisen jälkeen.

Matka oli aluksi Tappuvirrasta eteenpäin sujunut autereisesti.

Mutta tilanne oli muuttumassa.

Ja selän takaa yllätti hätärantautuminen. Vaikka purjetta oli jo reivattu oli veneen nopeus ukkosmyrskyssä 20 km/h.

Myrskyn jälkeen olikin sitten tämän näköistä.

Tässä vaiheessa siirryin Karvion Nesteen kahvilan sisälle turvaan nauttimaan ansaittua lounasta.


Sään seljettyä kävelin, sulattelin ruokaa ja otin alueelta muutaman valokuvan.




Lopulta lähdin polkemaan kohti tuota 7 km päässä olevaa leiripaikkaa.
Mutta viimein tullessani Kermajärvelle oli se niin tyyni, että en malttanut olla jatkamatta matkaa.



Sitten olinkin jo Kerman suluilla.


Sulkujen jälkeen veden ja ilman lämpötila putosi useita asteita, arvioisin viiden verran. Virtaava pohjavesi kanava- ja sulkualueella on aivan eri tavaraa kuin Kermajärven lämmin pintavesi.

Usvaa näkyvissä kylmän veden vuoksi. Ohitin toisen mahdollisen leiripaikan, eli Kerman kanavan matkailualueen, koska tiesin virtaaman olevan niin nopea, että lopppumatka sujuisi kyllä ilman suurempia ponnisteluita. Vuosi sitten poljin "vastamäkeen" ja matka oli ajoin varsin pitkäpiimäinen. Esimerkiksi tuo kuvassa näkyvä narunappi laukaisee liikennevalot, minkä jälkeen voi syöksyä usean sadan metrin matkalle kiivaasti virtaavaan kanavaan. Viime vuonna poljin tuota "mäkeä" ylöspäin kuin riivattu tietämättä mitä edessä odotti.

Jälleen kiva kapeikko, joka on kiva mennä "alamäkeen".

Eipä enää pitkää matkaa. Tässä vaihessa kuulin, että Hobie Island Tandem oli päättänyt leiriytyä, eikä saapuisikaan vielä lauantaina sovittuun kohtaamispaikkaan. Se oli viisas päätös, kolmirunkoisen purjealuksen polkeminen vastavirtaan yösydämellä ei ole järkevää hommaa.

Maistuisiko Lapin Kulta?

Aurinko jo päätti retken... samoin minä - ainakin lauantain osalta. Matkaa tuli tuo 71 km. Lähtöajan ollessa noin klo 8:15 ja saapumisajan n. klo 23:45 matka-aikaa kului n. kahden ja puolen tunnin taukoineen Karviolla 15 ja puoli tuntia. Matkavauhti oli siis 4,5 km/h. Mutta tauko pois jätettynä 5,5 km/h. Ennen Karviota olleet vastatuulet veivät vauhtia ja voimia.
