Steriili ympäristö ei ainakaan tee ihmiselle hyvää. En sitten tiedä, selittääkö se keliakian yleisyyttä/yleistymistä.
Yksi keliakian ilmaantumista edistävä asia on varmaan, että lähes kaikkiin leipiin nykyään lisätään gluteenia. Katsoin ihan summassa tokana mieleen tulevan leipätuotteen, Oululaisen reissumies Tosi Tumma (mitä puppua) - siihenkin on lisätty vehnäprotskua eli gluteenia. Gluteeni parantaa leivän rakennetta ja lisää kuohkeutta, eli sillä saadaan kätevästi halvempaa leipää kuin ilman gluteenia. Tsekatkaapa kotona leipäpussinne, kuinka monessa on lisättyä gluteenia, niin ette enää ihmettele miksi gluteenille herkistytään... Mulla ei oo käsitystä, missä vaiheessa tämä gluteeninlisäystrendi alkoi, mutta ei sitä vielä omassa nuoruudessani harrastettu.
Oluiden gluteenittomuudesta sen verran, että niitä tosiaan saa kutsua gluteenittomiksi, vaikka useimmat oluet eivät täysin gluteenittomia ole. Osoituksena täydellisestä idiotismista käsite 'luontaisesti gluteeniton' on yritetty haudata kokonaan, vaikka luontaisesti gluteenittomat tuotteet (joita tietääkseni oluissakin on, mutta hyvin harvassa), olisivat keliaakikoille kaikkein turvallisimpia. Mikään mahti maailmassa kun ei pysty määräämään, mikä nollan ylittävä määrä gluteeniatomeja on keliaakikolle turvallista ja mikä ei.