Virallinen marina ja v*tutusketju

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Wacky
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3839
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 12:38
Paikkakunta: Helsinki, Vesala

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Wacky »

kukaan

taitaa olla toinen kirjoitus asu Jorille

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja jori »

ajarmala kirjoitti:
Syväri kirjoitti:

Nykyään käytetään niin paljon säilöntäaineita että suoliston mikrobikanta on varmasti lujilla. Perus leipä säilyy 2 viikkoa ja säilöntäaineeton jotain 4 päivää. Voi olla bakteereilla kova työ hajottaa. :?

Hmm, kyllä vaan minun leipomukseni säilyvät ilman säilöntäaineita hyvin kaksi viikkoa ja ylikin muovipussissa jääkaapin alimmalla hyllyllä. Ei ne miksikään mene: 1,3 kg vehnäruisleipää tulee joskus popsituksi tuo kaksi viikkoa ja erinomaiselta maistuu. Ei mitään säilöntäaineita vaan: vehnäraski, hiivaa, vehnäjauhoja, ruisjauhoja ja vettä. Jauhoissa ei ole säilöntäainetta, mutta tokis jauhonparannetta - tosin se ei ole säilöntäaine.

Joskus lisään taikinaan suolaa, mutta en aina muista lisätä sitä, eli osa leivistä on ilman suolaa. Joku näet voisi laskea suolankin säilöntäaineeksi... kai...

Heh! Kyllä gluteenia saa syödä, jos se ei aiheuta vaivoja, muttei tietenkään kannata, jos aiheuttaa. Tarkkana kannattaa olla.

Tytär tekee vehnästä leipää hapattamalla. Tuo kyseinen hapanjuuri tekee sekä hiivan, että leipurin hommista sen vaivalloisimman, vaivaamisen. Hapanjuurimikrobit siis luovat leipään sekä sitkon, että kauniin kuohkean rakenteen ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Pieni happamuus tekee myös osan suolan tehtävistä, eikä välttämättä tarvitse siis suolaa lainkaan. Pelkkää vettä ja jauhoja, "likaiseen" kulhoon ja lyhyt sekoittaminen riittää. Vehnän gluteeni nimittäin reagoi hapanbakteereihin sitkoontumalla, eikä vaivausta tarvita. Uskomattoman hyvää leipää käsittämättömän helposti. Jostain netistä se sen hapanjuuren osti. :)

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4799
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Jori , sen hapanjuuren voi tehdä itsekin . Eikä maksa mitää. https://www.meillakotona.fi/reseptit/vehna-hapanjuuri

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja jori »

Nojanalle kirjoitti:

Jori , sen hapanjuuren voi tehdä itsekin . Eikä maksa mitää. https://www.meillakotona.fi/reseptit/vehna-hapanjuuri

Toki voi, mutta noin hyviä ominaisuuksia en ole ennen nähnyt. Melkoinen tuuri, tai vuosikymmenten kehitys vaaditaan, että tuollaisen saa aikaan "itse tekemällä".

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4799
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

Näin se on maalaistaloissa mailmalla tehty aina . Jos ei naapurista lainattu juurta , tehtiin itse . :twisted:

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Minä olen tehnyt tattarista hapanleipää. Kokonaiset tattarinjyvät monitoimikoneen myllyllä jauhoksi. Jauhot sitten sekoitetaan piimän kanssa puuroksi, joka pidetään kolme päivää pöydällä huoneenlämmössä. Tulee tosi maukas tattarileipä, varsinkin jos levittää ohuehkoksi kerrokseksi pellille ja paistaa miedolla lämmöllä hapankorpuksi.

Avatar
Wacky
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3839
Liittynyt: 14 Heinä 2010, 12:38
Paikkakunta: Helsinki, Vesala

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Wacky »

Eikös tuo ole ihan kuvauksen perusteella rieskaa eikä mitään ilmavuutta sisältävää leipää?

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Onon, mutta eikö rieska ja hapankorppukin oo leipää?
Pointtina tuossa oli piimällä hapattaminen, ilman erillistä taikinajuurta. Kolmantena päivänä taikina jo kuplii, eli samasta taikinasta vois tehdä ilmavaakin limppua.

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2003
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

jori kirjoitti:

Tytär tekee vehnästä leipää hapattamalla. Tuo kyseinen hapanjuuri tekee sekä hiivan, että leipurin hommista sen vaivalloisimman, vaivaamisen. Hapanjuurimikrobit siis luovat leipään sekä sitkon, että kauniin kuohkean rakenteen ilman hiivaa ja ilman vaivaamista. Pieni happamuus tekee myös osan suolan tehtävistä,

Täsmälleen! Mutta toki mihin tahansa vehnätaikinaan tulee sitkoa ihan riippumatta siitä, miten sen tekee. Vehnässähän kun on sitä gluteenia. Mutta haluaisin joskus oikeasti nähdä, miten ruistaikinaan saa kunnon sitkon pelkästään hapattamalla. Koska muussa tapauksessa otan käyttöön gluteenijauhot rukiin kanssa. Olisi se kiva, jos ruisleipäkin olisi kuohkeaa ja pehmeää, vrt. tuotemerkki Taikaruis, jossa mitä ilmeisimmin on käytetty gluteenijauhoja rukiin lisäksi. Pitääkin mennä Prismaan lukemaan kyseisen tuotteen tuoteseloste...

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja jviirret »

ajarmala kirjoitti:

Olisi se kiva, jos ruisleipäkin olisi kuohkeaa ja pehmeää, vrt. tuotemerkki Taikaruis, jossa mitä ilmeisimmin on käytetty gluteenijauhoja rukiin lisäksi. Pitääkin mennä Prismaan lukemaan kyseisen tuotteen tuoteseloste...

Ei tarvi kauppaan tuon vuoksi vaivautua, kaikki löytyy netistä ;)

https://www.vaasan.fi/tuotteet/vaasan-t ... ahtoleipa/

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17765
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja PW »

Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia? :shock:

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

PW kirjoitti:

Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia? :shock:

Tämähän on normaali kauppamiesten huijaus. Tuo tarkoittaa että ruisjauhoista on 100% ruista :D
Voi verrata siihen elinikäiseen takuuseen, eli takuu on voimassa niin kauan kunnes tuote särkyy.

Avatar
PW
KOM
Viestit: 17765
Liittynyt: 09 Touko 2009, 21:22
Paikkakunta: Imatra

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja PW »

Vilijami kirjoitti:
PW kirjoitti:

Miten voidaan sanoa, 100% ruista ja kuitenkin lisätty vehnägluteenia? :shock:

Tämähän on normaali kauppamiesten huijaus. Tuo tarkoittaa että ruisjauhoista on 100% ruista :D
Voi verrata siihen elinikäiseen takuuseen, eli takuu on voimassa niin kauan kunnes tuote särkyy.

Ruisleivän pitäs maistua ja näyttää ruisleivältä!

Petri

Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7072
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

PW kirjoitti:

Ruisleivän pitäs maistua ja näyttää ruisleivältä!

No pitäähän ruisleivästä tykkäämättömät pullansyöjätkin saada jollain keinolla syömään ruista. Miten se pisnes muuten pyörii? :shock:

Nojanalle
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 4799
Liittynyt: 09 Touko 2010, 07:33
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Virallinen marina ja v*tutusketju

Viesti Kirjoittaja Nojanalle »

http://www.mannisenkotileipomo.fi/ Jos liikkuu täällä päin Suomea . Suosittelen poikkeen tuolla. Sieltä aittoo kunnon leipää . Tällänen mainos suotakoon , tässä suurteollisuuden ahrinko valtakunnassa .
Voisko tän laittaa johonkin muuhun ketjuun . Kun ei nää ole enään V-ketjua . Vaan ravintoketjua :twisted: .

Vastaa Viestiin