Fogelholm

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja Pastori »

vaaka kirjoitti:

Jos kroppa ei osaa kääntää muualtakin kuin lihasten hajottamisesta tai syödystä hiilarista glukoosia.

Osaa. Maksa tuotaa paastossa läskistä sokeria.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jori »

vaaka kirjoitti:

Kyllä luen, mutta lukeminen ei edellytä purematta nielemistä.

Jori on toistuvasti väittänyt, että aivot saavat tarvitsemansa glukoosin ketoaineista. ...

En viitsi lukea läpi asti, saati vastata, kunnes osoitat paikan, jossa olen väittänyt aivojen saavan tarvitsemansa glukoosin ketoaineista. Hyökkäät räyhäkkäästi itse keksimääsi suuhuni pistämääsi väitettä vastaan ja mätkit sitä olan takaa. Se on argumentointivirhe nimeltä "olkinukke".

No, luin nyt kuitenkin. Tietosi olivat numeroiden osalta osin oikeat, mutta tuo 20 g vuorokaudessa tarvittavaa glukoosia ei todellakaan tarvitse syödä tai hajottaa lihaksista. Vesipaastolla monen viikon jälkeen osa toki tulee muustakin hajotetusta kudoksesta kuin rasvasta, mutta ei suinkaan ensinnä tarpeellisista elimistä, vaan erittäin hienostuneen mekanismin mukaan nimenomaan tarpeettomista ja jopa haitallisista kudoksista, rasvasoluissakin kun on proteiineja. Sitäpaitsi tuo 20 g ei ole kokonaan proteiineista, vaan siihen käytetään myös kehon laktaatteja sekä rasvojen glyseroleja. Lihakset eivät todellakaan häviä edes 20 g vuorokaudessa, vaikka olisit vesipaastolla. Karhu paastoaa koko talven, eikä sillä lihakset mihinkään katoa, samoin kuningaspigviini, joka hautoo syömättä ja juomatta kolme kuukautta ilman mitään ongelmia, vaikka on koko ajan valveilla ja istuu etelänavan pakkasessa ja tuulessa.

Tähän kannattaa kuitenkin tutustua.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ketoosi_%28tila%29

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
jviirret
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 12381
Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
Paikkakunta: Raahe

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jviirret »

Olen alkanut epäilemään että keskustelemme tietokoneohjelman kans. Ohjelmoitu keksimään kysymyksiä edellisistä viesteistä löytyviin vastausmuotoisiin lauseisiin. Sekaan laittaa väitteitä internetistä löytyvistä samaa aihealuetta koskevista hakukonetuloksista.
Aiemmin tekoälyä on kokeiltu mm. netin treffipalstoilla( http://www.iltalehti.fi/digi/2015031719370309_du.shtml ), mutta nyt ilmeisesti kokeillaan jo löyhästi moderoiduilla foorumeillakin.

Jukka

Riman ali ja suoraa ohi maalin...

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Jori huomasitko linkittämästäsi sivusta, ettei kaikkea aivojen tarvitsemaa glukoosia saa läskistä ja lihkasista purettavasta aminohaposta? Toisin kuin aiemmin kirjoitit.Tuo ei ollut ensimmäinen paikka, josta luin asiasta. Sääli, että sivuilla ollut linkki ketogeneesistä ei kertonut, paljonko kroppa säästää glukoosin tarpeesta, jos se käynnistyy. Kuullostaa pahalta, jos punasolut eivät toimi ilman glukoosia, joten kroppa kuluttaa glukoosia enemmän kuin aivot vaativat. Joten se 80 % läskistä ja lihaksista aivojen glukoositarpeesta luku=96 grammaa päivässä (=120x0,8) lisääntyy. Laskit/luit väärin, kun kirjoitit 20 grammasta, mitä glukoosia puretaan rasvasta ja lihaksista.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13787
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja jori »

vaaka kirjoitti:

Jori huomasitko linkittämästäsi sivusta, ettei kaikkea aivojen tarvitsemaa glukoosia saa läskistä ja lihkasista purettavasta aminohaposta? Toisin kuin aiemmin kirjoitit.Tuo ei ollut ensimmäinen paikka, josta luin asiasta. Sääli, että sivuilla ollut linkki ketogeneesistä ei kertonut, paljonko kroppa säästää glukoosin tarpeesta, jos se käynnistyy. Kuullostaa pahalta, jos punasolut eivät toimi ilman glukoosia, joten kroppa kuluttaa glukoosia enemmän kuin aivot vaativat. Joten se 80 % läskistä ja lihaksista aivojen glukoositarpeesta luku=96 grammaa päivässä (=120x0,8) lisääntyy. Laskit/luit väärin, kun kirjoitit 20 grammasta, mitä glukoosia puretaan rasvasta ja lihaksista.

jori kirjoitti:

En viitsi lukea läpi asti, saati vastata, kunnes osoitat paikan, jossa olen väittänyt aivojen saavan tarvitsemansa glukoosin ketoaineista. Hyökkäät räyhäkkäästi itse keksimääsi suuhuni pistämääsi väitettä vastaan ja mätkit sitä olan takaa. Se on argumentointivirhe nimeltä "olkinukke".

En jatka kanssasi, kunnes löydät tämän viestin mukaisen sisällön viesteistäni ja linkität sen. Siihen asti saat mätkiä olkinukkeasi rauhassa.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Kahdessa kohdassa Wikipedian artikkeliahan asia mainittiin. Tässä jälkimmäinen: "Aivot tarvitsevat aina täydellisen ketoaineadaptaationkin jälkeen yleensä vähintään 20–30 % energiantarpeestaan glukoosina. Niillä on yleensä aina valmius käyttää ketoaineita noin 30–40 % energiantarpeestaan. Tiedot vaihtelevat hivenen eri kirjallisuuslähteiden[1] mukaan."

Lainaus ensimmäisestä kohdasta wikiä, joka käsittelee aivojen glukoosin lähteitä: "Aivojen koko glukoosintarvetta ei voi kuitenkaan korvata ketoaineilla, ja maksa tuottaakin sekä ravinnon että omien varastorasvojensa glyserolista sekä ravinnon aminohapoista glukoosia glukoneogeneesillä".

Ensimmäinen kohta on ristiriidassa aiemmin lukemani kanssa tai muistan väärin aiemmin lukemani. Minulle jäi kuva, että glukoosi on yksi ketoaineista, joita maksa tuottaa ja tämän artikkelin mukaan ei. Ekassa kohdassa silti osoitetaan myös aivojen tarvitsevan glukoosia muualta kuin rasvavarastosta ja lihaksista. Eli ruoasta. Tämä artikkeli ei kerro, mistä ruokaperäinen glukoosi puretaan, hiilari, rasva vai proteiini. Artikkelissa on ruoan aminohapoista kohta ja ainakin protskusta sitä saa, en tiedä vielä, saako muista pääaineryhmistä, kun en ole ehtinyt lukea enempää. Aiempi lähteeni ketoaineista tai minä muistivirheellä saatoimme olla väärässä, jos tähän on uskomista. Sinun väitteesi kumoutuu tämänkin kohdan perusteella.

Jori hei älä rupea inisemään minulle siitä, että et lukenut kunnolla kirjoittamiani juttuja ja tuota artikkelia Wikipediasta. Ei ole minun vikani. Olkinukke ei ole siis minun rakentamani, vaan tieteilijöiden. En minä ole keksinyt väitettä, että ei pidä paikkaansa, että kaikkea aivojen tarvitsemaa ei saa purkamalla rasvavarastoa, lihaksia ja veressä olevia aminohappoja. Jos taas olet sitä mieltä, että viestin tuojan vika > :lol:

Mielenkiintoinen kohta wikissä oli lihasten huono purkautuvuus aivojen ruoaksi. Määritelmäkysymys. Kun katsoo kuukauden rasvavoittoista ja hiilarivoittoista ruokaa syöneiden identtisten kaksosten lihasmassan menetystä. Puoli ja 3,5 kg menetys lihaksista kuukaudessa. Ja kun katsoo nälänhätiä ja keskitysleirikuvia luurangonohuista vähälihaksisista ihmisistä. Aika tehokkaasti on pidetty aivot, sydän ja keukot toiminnassa, kun ei ole paljon lihasta jäljellä kannibalisoitavaksi.

Artikkelin hyvä puoli oli osviittaa eri ruumiin toimintojen muuttumiselle paaston aikana. Haaste amatöörilke on suuri vaihteluväli ajoissa. Tarkkaa turva-aikaa paaston lihaksia purkamattomuudelle ei noista tiedoista saa, jos haluaa optimoida mahdollisimman pitkän kannibalisoimattoman paaston pituuden.

Mustasudenkorento
Sisällöntuottaja
Viestit: 1690
Liittynyt: 14 Maalis 2008, 13:50
Paikkakunta: Oulunsalo

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja Mustasudenkorento »

vaaka kirjoitti:

Kyllä luen, mutta lukeminen ei edellytä purematta nielemistä.

Jori on toistuvasti väittänyt, että aivot saavat tarvitsemansa glukoosin ketoaineista.

Missä vaaka sinun mielestäsi Jori on näin väittänyt?

Vastatuuli vihaa meitä... tahtoo alemmas....
http://kotisivu.suomi.net/mustasudenkorento/

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7040
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja Pastori »

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Pastori kirjoitti:

Katos kun sattui: http://www.anttiheikkila.com/blogi/uuti ... valloista/

Heikkilä oli se lääkäri, joka töllössä kritisoi nutritionisteja ja monien heidän ruokasuosituksia siitä, että nutritionistit eivät ole lääkäreitä ja siten näe samoin ruokavalion tuloksia potilaan terveydelle. Kuin lääkäri. Antti kritisoi monien potilaiden kärsivän viljan syömisen seurauksena matala-asteisesta tulehduksesta allergiaoireista muistaakseni myös silloinkin, kun ei ole keliakian tasoisesta ongelmasta kyse. Hän ei yleistänyt viljan joillekin aiheuttamia ongelmia koko väestöön. Tämä kaikki muistista aikojen takaa, joten älkää ottako gospelina, vaan suolahyppysen kanssa.

vaaka
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 3069
Liittynyt: 10 Maalis 2015, 08:13

Re: Fogelholm

Viesti Kirjoittaja vaaka »

Mustasudenkorento Wikipedian ketoosiartikkelin mukaan glukoneogeneesi tuottaa vain osan aivojen tarvitsemasta glukoosista. Alla Jorin viesti kokonaisuudessaan. Viimeisen kappaleen ensimmäinen lause herättää kysymyksiä, joita olen ilman täydellistä vastausta esittänyt. Osa vastauksesta on tullut, mutta en tiedä tarpeeksi tähänastisten vastausten perusteella.

Eli olen kysynyt, mistä kaikesta ruoasta vartalo onnistuu kääntämään aivolle glukoosia. Vastausta en ole saanut asiaan liittyvään näin tarkasti aiemmin muotoilemattomaan kysymykseen, että kuinka monta prosenttia mistäkin ruoka-aineesta vartalo osaa tehdä glukoosia aivojen ensin sitten muiden glukoosia tarvitsevien osien tarpeeseen ohi glukoneogeneesin tuottaman glukoosimäärän. Joka siis ketoosiartikkelin mukaan on vain murto-osa tarpeesta aivoille. Jolloin esimerkiksi punaiset verisolut jäävät myös vajeeseen energiasta. En siis tiedä, saako kroppa tarvitsemansa glukoosin ohi glukoneogeneesin tuottaman määrän proteiinista osin tai kokonaan tai rasvasta kokonaan. Jori kirjoitti toisaalla jotain sen tyyppistä, että rasvan triglyserideistä kropan rasvasta glukoneogeneesi tekee glukoosia. Tuon perusteella en tiedä vielä, saako kroppa tehtyä glukoosia ruoan rasvasta ja jos saa, saako kaiken glukoneogeneesin jälkeen jättämän tarpeen verran. Jos saa, silloin Jorin vikan kappaleen eka lause pitää kutinsa. Muistaakseni jostain olen joskus lukenut, että hiilaria tarvittaisiin ruoasta, mutta en tiedä asiaa varmaksi ja lähdettä väitteelle ei ole. Kun en muista, mistä tuon väitteen kuulin.

jori kirjoitti:
vaaka kirjoitti:

Jori ei tippa viljaa tapa useita ja se jättää makoilijallekin paljon päivittäiskalorimäärää jäljelle muita aineita ja ravinteita hankkivalle ja se tuo varmistusta useampien ravinteiden saamiselle. Puhumattakaan siitä, että ei joka päivä tarvitse syödä viljaa. Länsimaisten ruokavalioiden yksipuolisuuden on syytetty aiheuttavan ruoka-aineallergioita, joita muualla ei esiinny. Elintasosairauksia.

Allergikkoja hoidetaan mm. siedätyshoidolla, joten diletanttina en osaa arvioida, onko herkillekin jotain vastustuskyvyn skarppausetuja altistuksesta pienille määrille viljaa haittojen ohella. Edelleen altistus mille vain liiallisissa määrissä on vaarallista, joten sillä logiikalla ei pitäisi syrjiä hiilareita, koska liika protsku altistaa vatsasyövälle ja rasva perinteisen lääketieteen mukaan sydän- ja verisuonitaudeille. Vitamiinit happoja, vedestä hyponatremia ja happi polttaa liian puhtaana seoksena. Logiikka ontuu. Eikö ole selvää, että yhden henkilön herkkyyksien perusteella ei kannata kaikilta kieltää ruoka-aineita ja jokaisen on etsittävä itselleen sopiva ruokavalio? Anteeksi etten kärsi ruokarajoituksista sekasyöjänä hehe.

Hehe, perustelet viljan syömistä samankuuloisesti, kuin alkoholisti alkoholin nauttimistaan. :D

Olennaista tässä kaikessa on se, että valitsemalla kasviksensa siten, että niissä on vähän hiilihydraattia saa enemmän ravintoaineita ja jää päivittäiseen energia"tankkiin" vielä varaa lisäillä riittävästi välttämättömiä rasvoja ilman "tankin" täyttymistä yli.

Täysin ilman syötyjä hiilihydraatteja voi elää, mutta ilman rasvoja ei. Kaikissa kasviksissa, jopa luonnovaraisissa heinissä on riittävästi hiilihydraattia päivittäisen tarpeen saavuttamiseksi, miksi siis söisit hiilihydraattisi lähteistä, joiden energiasisältö on korkea ja siis ohessa tuleva ravintoainesisältö pienempi ja vapaaehtoisesti huonontaisit mahdollisuuksiasi saada tarvitsemasi ravintoaineet. Puhumattakaan viljan gluteiinin terveyshaitoista, joita pakoon ei kukaan täysin pääse.

Vastaa Viestiin