Sivu 1/9

Kengät ja lukot

Lähetetty: 05 Huhti 2016, 15:15
Kirjoittaja Vilijami
Laitoin toisiinkin kenkiin klossit keskelle pohjaa, kun oli niin hyvät kokemukset edellisistä. Ei vedä suonta pohkeesta. :wink:

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 05 Huhti 2016, 16:10
Kirjoittaja jooseha
Miten hyvin ajo käy muuttamatta poljinten etäisyyttä ja pystyyhän kävelemään?

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 05 Huhti 2016, 18:48
Kirjoittaja Vilijami
jooseha kirjoitti:Miten hyvin ajo käy muuttamatta poljinten etäisyyttä ja pystyyhän kävelemään?

Käytän oikeestaan vaan nuita takempia klosseja, ni säätö on sen mukaan. Klossi ei haittaa kävelyä, koska on matalampi kuin kengän nappulat.

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 07 Huhti 2016, 13:54
Kirjoittaja Kaitsu62
+1 Pohkeet kiittävät.

Minulla on kaikissa kengissä klossit siirretty keskemmälle. Näissä Nortwaven talvikengissä jatkoin uria n. 15 mm keskemmälle. Goretex-kalvon joutui leikkaamaan, jotta vastakappaleen sai lyhennetyksi.

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 07 Huhti 2016, 14:23
Kirjoittaja Vilijami
Milloin kenkävalmistajat heräävät ja tekevät laajemman säätömahdollisuuden?
Jonkun pitäs varmaan kertoa niille :D

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 07 Huhti 2016, 18:23
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti:Milloin kenkävalmistajat heräävät ja tekevät laajemman säätömahdollisuuden?
Jonkun pitäs varmaan kertoa niille :D

Kyllä nojapyöräilijöitä on vielä aivan liian vähän, jotta kenkiä ruvettaisiin nojapyöräilijöille virittämään. Hyvä kun saa siedettävän nojapyörän aihion kaupasta. Yleensä sitäkin pitää vielä itse virittää moneen otteeseen. Jotkut jopa tekevät koko pyörän alusta asti itse, kun ei sopivaa ole kaupallisesti tajolla. :D

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 07 Huhti 2016, 20:03
Kirjoittaja Vilijami
jori kirjoitti:Jotkut jopa tekevät koko pyörän alusta asti itse, kun ei sopivaa ole kaupallisesti tajolla. :D

Niinkö? :shock: :D :D :D

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 08 Huhti 2016, 03:16
Kirjoittaja vaaka
Normia keskemmälle klossia siirtävät myös osa pitkän matkan pystypyöräilijöistä. Jotain Paris-Brest-Paris juttua lukiessani jäi tekstistä käsitys, että useat in the know osallistujat siellä pystärillä menevistä ovat tiedostaneet keskiklossin edut. Mitä pidempi matka, sitä enemmän hyötyä jäi vaikutelma. No nojakillakin mennään pitkälle, joten miksei meilläkin polkimen paineen vaikutus samaan anatomiaan johda keskiklossin hyödyllisyyteen?

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 08 Huhti 2016, 07:23
Kirjoittaja Stapani
En henkilökohtaisesti pystärille kyllä haluaisi enempää toe overlap:a.
Kengät 42-43 ja 3 pystäriä 48-50 koossa. Niiden kanssa pärjään, mutta muutama
sentti lisää tuo vaikeuksia.......

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 08 Huhti 2016, 09:02
Kirjoittaja jori
Stapani kirjoitti:En henkilökohtaisesti pystärille kyllä haluaisi enempää toe overlap:a.
Kengät 42-43 ja 3 pystäriä 48-50 koossa. Niiden kanssa pärjään, mutta muutama
sentti lisää tuo vaikeuksia.......

Joo, pystypyörässä ja nojapyörässä klossin paikka on aivan eri kohdassa. Syy tähän on jalan paino ja sen aiheuttama pohkeen venytys. Pystypyörässä pohje venyy vain polkaistessa ja venymiesen saa päästettyä nostamalla (polvia). Nojapyörässä jalan paino aiheuttaa pohkeeseen kestovenytyksen, joka on vaikea saada hellittämään, sillä hellittämistä varten jalkoja pitäisi nostaa yläsuuntaan jalat suorana vaakatasossa.

Pystypyörässä riittää, kun polkiessa nostaa polvea, nojapyörässä pitää polven lisäksi nostaa säärtä polven edessä, jolloin jalan vipuvarsi on paljon pidempi ja momentti todella suuri. Nojapyörällä on siis todella vaikeaa saada pohjelihaksen pakkovenymä hellittämään.

Siirtämällä klossia taaemmas kengässä vipusuhteet nilkan nivelen suhteen muuttuvat siten, että pohjejännityksen saa helpommin hellittämään, kun polkaisee nilkka ojennetumpana. Pohje saa siis levätä venytykseltä edes tuon hetken. Toisaalta pohjelihaksen kokema voima polkaisun aikana on myös maksimissaan pienempi, jolloin on kaikenkaikkiaan pohkeet pääsevät vähemmällä ja krampit vähenevät.

Tuo vaikeasti selitettävä asia näkyy tästä kuvasta, jossa pohkeen rasitusalue poljinkierroksen aikana on merkitty vaaleanvihreällä. Tuo alue katkeaa lähes puolen kierroksen ajaksi pystypyörällä polkiessa. Nojapyörällä tuokin lepoalue on jalan oman painon takia venytyksenalaista ja vaatii siis lihaksen jännittämistä. Toisaalta tuota nilkan koukistajaa (tummanvihreä) ei nojapyöräillessä tarvita juuri lainkaan (äärimmäistä sprinttiä lukuun ottamatta), sillä jalan painon aiheuttama momentti koukistaa nilkkaa koko ajan.
Kuva

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 03 Elo 2016, 16:15
Kirjoittaja PW
Nämä Shimano sandaalit kestivät yhden Viron reissun :shock: Ne oli halvat ja huhuja oli ett huonolaatuset mutta ett noin huono. Edelliset kestäneet monta vuotta.

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 03 Elo 2016, 16:48
Kirjoittaja Vilijami
No on kyllä huonot! :D

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 03 Elo 2016, 17:00
Kirjoittaja vuoltu
Minulla jalkaterät ovat kipeytyneet pitkässä suorituksessa. Siihen ei ole auttanut muu kuin pysähtyä ja ottaa kengät jalasta vähäksi aikaa.

Joskus kuvia katsoessa pisti silmään että jalkaterät/kengät eivät ole suorassa pedaaleilla (maastoklosseilla tai Look'in vastaavilla):
Untitled.png
Jalkojen asento pedaaleilla (SPD)
Untitled.png (284.71 KiB) Katsottu 5284 kertaa


Maantiekenkien SPD-SL lukoilla kenkä ja pedaali istuvat toisiinsa nähden huomattavasti tarkemmin suorassa. Ostin noin kuukausi sitten Bont Riot -maantiekengät Wigglestä ( http://www.wiggle.co.uk/bont-riot-cycle-road-shoe/ ) kun olivat tarjouksesssa. Näiden erikoisuus on että kenkien runko on lämpömuokattavaa hiilikuitua. Ajoin muutaman lenkin niillä ennenkuin uunitin ne. Hieman tuntuivat tiukoilta leveys mielessä. Ja kantapää kipeytyi samasta syystä. Uunituksen jälkeen ne vaikuttavat oikein mainioilta. 12h ensi viikkonloppuna kertoo miten asia oikeasti on...

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 03 Elo 2016, 17:34
Kirjoittaja PW
Vilijami kirjoitti:No on kyllä huonot! :D

Sisäpuolen materiaali on huonon retkipatjan tasoa ja tuossa rikkoutuneessa, kantapään kohdassa ei ole mitään materiaalia sisä ja ulkopohjan välissä :? Saattas tuota vähän korjata - ehkä jonkun kilsan vielä ajaa :roll:
Miten lie uusimmat shimanon sandaalit, laadultaan? Vai valmistetaanko niitä enää?

Re: Kengät ja lukot

Lähetetty: 03 Elo 2016, 20:36
Kirjoittaja Premnas
^ Mulla on Shimanon sandaalit eikä niissä ole sisäpinnalla tuollaista materiaalia :? . Ovat ihan sileät ja suht kovat sisältäkin. Ei niissä mitään hajoamisen merkkejä ole, oliskohan toinen kesä ajossa vai kolmas, en muista enää.