Jatketaan "Lowride-12h Challenge in Nokia, 6.-7.8. 2011 " otsikon alla alkanutta sivutuulikeskustelua täällä
jori kirjoitti:optimistx kirjoitti:jori kirjoitti:...
Äkkiä laskien 4 m/s sivutuuli lisää ilmanvastuksen tehoa tyyneen 30 km/h verrattuna kolmanneksen.Miten perustelet ja lasket? Eikös sivutuuli ole yhdentekevä?
Totta, tuli vähän huolimattomasti heitettyä. Perustui lähinnä purjehduksesta ja tuulivoimaloista jääneeseen mielikuvaan, joka johti liioitteluun.
Ei se sivutuuli silti yhdentekevä ole. Pystylieriön muotoisella kappaleella, jossa tuulenvastus on sama kaikkiin suuntiin ja lasketaan vain etenemisen suuntainen komponentti. 4 m/s sivutuuli lisää 30 km/h (8,3 m/s) nopeudessa ilmanvastusta 12%
Oletetaan fillaristi pystylieriöksi
, jonka tuulenvastus on sama kaikkiin suuntiin. Sivutuulen vaikutus ilmanvastukseen johtuu ilmanvastusvoiman ominaisuudesta kasvaa ilmanopeuden toisessa potenssissa. Ilmanvastusteho kasvaa ilmanopeuden kolmannessa potenssissa.
Kun nyt sitten lasketaan yhteen suorakulmaisesti 8,33 m/s ja 4,0 m/s saadaan ilmanopeudeksi neliöjuuri(8,3²+4,0²)=9,243. Pyörän ja kuskin kohtaama tuuli ajossa on siis 9,2 m/s 25 asteen kulmassa etuviistosta.
Tämän aieuttama tuulen suuntainen voimakomponentti on verrannollinen tämän nopeuden neliöön 9,2² = 85,2 jonka ajosuuntainen komponentti on 85,2 x cos (25) = 77,2 . Tyynessä sama ajonopeus 8,3 m/s antaa noin 12 prosenttia vähemmän 8,3² = 68,9.
Koska ajonopeus oletetaan samaksi, täytyy myös tehoja verrattaessa verrata vain voimia keskenään, eikä ilmanopeus kolmanteen pädekään. No, runsas kymmenen prosenttia kuitenkin. Hyvä kun olit tarkkana, ettei jää väärää mielikuvaa.
optimistx kirjoitti:...matkavektorin skalaaritulo. Jos tuuli on suoraan sivulta, sen kulma sylinterin matkasuunnan kanssa on 90 astetta ja sen kosini = 0, eli skalaaritulo on nolla.
Kyllä minä tuolla laskin sen skalaaritulon (projektion). Tuolla se on laskelmassa se cos liikesuunnan ja vaikuttavan tuulenvastusvoiman kulmasta. Ilmanvastusvoimavektori muodostuu vasta liikkuvaan sylinteriin, joten se lasketaan summaamalla ensin liikesuunnan ja sivutuulen vektorit yhteen ja muuttamalla se voimaksi. Vasta tämä tulos, voima, skalaarikerrotaan, (eli huomioidaan vain liikkeen suuntainen projektio) liikesuunnan kanssa niin saadaan ilmanvastuksen tekemä työ. Siksi sivutuulen vaikutus on suurempi kuin nolla. Voihan sen toki laskea komponentteina myös, mutta voimiksi muutettuna. "Outo tulos" johtuu siitä, että voimavaikkutus on verrannollinen ilmannopeuden neliöön.