vph kirjoitti:Vai ryssänsininen
. Hemmetin hieno väri.
Jos nyt en väärinpäin tullut koulunpenkkiä kuluttaneeksi - niin tämä kyseinen väri on toki laajemmaltikin tunnettu ja siirtynyt sitten uskonnon mukana (kun kirkot jakautuivat lännen ja idän kirkkoihin) Venäjälle. Samaa sävyähän ne on Kreikan ikkunankarmit kuin Karjalankin - samaa pahuutta siellä karkoitellaan.
http://www.coloria.net/kulttuurit/kristinusko.htm
Sininen
Sininen liitetään jossain määrin neitsyt Mariaan ('taivaan kuningatar', sininen lilja). Joissakin kirkkoyhteisöissä sininen on kuninkaan väri ja sitä käytetään erityisesti adventtina. Kristityille roomalaisten inhoamasta tummansinisestä (caeruleus color) tuli tärkeä väri, joka symbolisoi kristinuskon voittoa pakanallisista, punasävyisistä jumaluuksista.
Ortodoksisessa kirkossa sinistä käytetään liturgisena värinä 'Jumalan synnyttäjän juhlissa' sekä itsenäisyyspäivänä, jolloin liturgisen puvuston väri on taivaansininen. Viimekertaisissa liturgisissa uudistuksissa luterilainen kirkko otti käyttöön liturgiseksi väriksi myös sinisen (tavallaan violetin alavärinä).
Sekä läntisessä että Bysantin taiteessa neitsyt Maria kuvattiin yleensä sinisissä (yleensä vaaleansinisessä tai keskisinisessä; harvoin tummassa). Sinisen sanotaan symboloivan puhtautta, mutta sen käyttöön on tarjottu myös käytännön syitä: keskiaikaisissa maalauksissa, jossa Kristuksella oli yleensä punaista ja Juudaksella keltaista; tai taivaan sanansaattajalla kullan väriä tai keltaista, neitsyt Marialle jäi sininen. Myös väripigmenttien arvolla saattoi olla merkitystä: olihan ultramariininsininen kallein väriaine, jota haluttiin käyttää kunnioitettavien asioiden kuvaamiseen. Portugalilaisissa kuvissa neitsyt Maria kuvataan usein tummanpunaisessa tai purppurassa.