Eta on kieltämättä yksi parhaimmista laminaaridesigneista, mutta uskon että Francescon Metastretto on vielä nopeampi (tuulilasi on täysin yhtä katteen kanssa, eli ei pilaa virtausta tuolla edessä. Huomatkaa tarrat on sijoitettu taakse turbulenttiselle alueelle):
Laitetaan nyt tämä kuva havainnollistamaan laminaarivirtausta, vaikka onkin itse tehty:
Yläprofiili on helppo piirtää tai linjata pyörään kuin pyörään, ongelmat alkavat sivuprofiilia piirtäessä, imho. Taas Avus (paljastavampia kuvia joutunee vielä odottamaan, sori):
Polkimet vievät niin paljon tilaa edessä että nokasta pitää tehdä aika pitkä jotta saadaan poikkipinta-alaa kasvatettua hyvässä suhteessa (ilmavirtaa kiihdytettyä). Seuraava ongelma on polvet, jotka vievät myös paljon tilaa ja katteen poikkipinta-alan ihanteellinen kasvattaminen blokkaa ajajan eteenpäin näkemiskyvyn melkein kokonaan. Tästä syystä nykyveloissa on usein polvikyhmyt. Laminaarimuodossa hartioille jää kyllä reilusti tilaa, eli ajajalla on aika mukavat oltavat siellä päässä.
Avuksessa isot kylkipinta-alat on suunniteltu tuota laminaarista ilmavirtaa silmällä pitäen, keskellä polvikyhmyt ja luukut ja ajajan naama tietysti pilaavat ilmavirran. Pohjaan ja laitteen alta virtaavaan ilmaan on myös kiinnitetty erityistä huomiota, toisin kuin monissa aika tasapohjaisissa nyky veloissa.
Jos nyt mietitte vaikka DF:ää:

- 28202653775_15d11d21d6_z.jpg (65.67 KiB) Katsottu 10490 kertaa
Muodon puolesta olisi paljonkin parannettavaa, mutta DF:n nopeus perustuukin lähinnä pieneen kokoon (kitkapintaan) ja todistetusti erinomaisiin ajo-ominaisuuksiin ja ennenkaikkea kovakuntoisiin kuskeihin.
Ihanteellisen laminaarisen muodonhan tekisi helposti, jos ei tarvitsisi ottaa huomioon friction dragia eli kitkapintaa, joka pitää minimoida myös. Käytännössä siis tehdä mahdollisemman pieni kate. Tämän lisäksi ihmisen ja komponenttien mahduttaminen mahdollisimman pienikokoiseen, hyvänmuotoiseen katteeseen on valtava haaste, mutta myös mielestäni koko homman suola. Mahdollisuudet ovat loputtomat ja parhaat käytännöt löytyvät pikkuhiljaa tosi elämän testissä. Virtausdynamiikka analyyseistäkin saadaan kaikki irti vasta kun on vertailupohjaa tosielämästä ja tarvittaessa tuulitunnelista (nämä uudet nopeimmat laminaaripyörät testataan analyyseissä, tuulitunnelissa ja tosielämässä ja niiden perusteella saadaan vasta lopulliset arvot. Delfthän otti joinakin vuosina jopa takapakkia pyöriensä kanssa - eli tekivät hitaamman pyörän. Meni yksi kausi saada data siitä mikä meni pieleen ja seuraavana vuonna tulikin maailmanennätys)
Meitä jännittää nyt Avuksen kanssa kuinka nopeaksi se osoittautuu - se on nimittäin radikaalisti erilainen kuin nykyvelot: aerodynamiikaltaan ja tottakai arkkitehtuuriltaan. Ehkä Velotilt käyttää joitain samoja ideoita designissaan, mutta sen suunnittelija auttoikin myös Avuksessa 
vaaka kirjoitti:Ensimmäinen laminaarivirtauksien lähelle päässyt sarjatoutantosotakone oli North American P51 Mustang tokassa maailmansodassa ja samalla mottoorilla kuin n. 900 km kantomatkan Spitfire lähes samalla polttoainaekapasiteetilla mentin Saksan rajoille Briteistä ja taistelu päälle. Pudotettavin lisäpoltoainesäiliöin Berliinin itäpuolelle ja takaisin. Aeroparannuksella yli 3x ero.
Hyvä esimerkki!