Ei tullut mieleen tukikolmion kapeneminen pitkäperäisessä tadpolessa. Toisaalta pitkä takakate tavarankuljetustiloineen on toiveissani muutenkin aerosyistä tadpolekinnerissä mataluuden ohella. Se ajaa ohi kaikesta, joten saisi aina ajaa kuorma perässä. Se olisi kyllä pääasiallinen käyttötarkoitus kinnerille muutenkin. Jos liukkaasti liikkuva pyörä vaatii mutkassa hidasta vauhtia, mutta kiljuu mennessään suoralla, se vie pisimmälle maantiellä ja on hyvä vaihtokauppa niin kauan kuin ei henkeä vaaranna väistöissä. Kaupungissa ketteryys tri pyörällä voittaa, joten ultimaattinen ketteryys ja pulmakulmat eivät ole ihan pahin juttu, vaikka reissun alussa ja lopussa 90 asteen mutkia pyöräteillä onkin. Tosin lähellä on typeriä korkeusvaihteluja A Kiven kadun pyörätiellä poikittaisten katujen kohdalla, joten monessa akselissa saa miettiä asioita. Ei toivoa Milanin maavaran riittävyydestä täällä. Se haastaa painopisteen mataluutta geometriasta riippumatta. Sen tiedän, että täällä on pakko ottaa aerossa pataan nostamalla pohjaa maavaran saamiseksi, kun kääntösäde yksinään haastaa liikaa ilman kippaustakin, joten pohjakosketusta ei kaipaa lisäkiusaksi.
Muistin Petrin pyörän vähän väärin ja onhan siitä vielä enemmän makaava alemman painopisteen versio tehtävissä taaemmalla painopisteellä. Kun vielä kotelon saisi leveäksi vasta takana lisäämättä volyymiä eteen vs tadpolen pakollinen leveys edessä, näyttää delta pienellä maavaralla ja aggressiivisella nojakulmalla takapainoisena paljon paremmalta kuin olin kuvitellut. Ehhehe! Nam. Hyvä että toi Petrin pyörän kuva tuli katsottua Jorin viisaudella lisättynä, näin valon, kun huomasin parannusvaran. Reilulla takakenolla takapainoisena ei ehkä tarvitse kaupunkiin ylileveää raideleveyttä. Mäen päällä (19 % jos olen oikein mitannut) asuvana etuveto ja pito pitäisi varmistaa kostealla alustallakin. Jos muu ei auta, kuljetustilaa nokkaankin, jotta tavaroiden siirrolla voi tilanteen mukaan säätää painopistettä etu-taka-akselissa.
Sellaista mietin, että jarruttaessa alamäessä delta siirtyy etupainoiseksi ja raideleveys sekä renkaiden kallistus haastetaan sivukippauksen välttämisessä. Tadpolessa takajarrutus voi auttaa kitkalla hieman perän nostoa vastaa . Sen vaikutuksen jälkeen perä ilmassa on etuna deltan renkaan leveyden levyiseen kallistuksen vastustukseen kahden renkaan raideleveys. Rajanopeudella ja -kääntösäteellä kaksi eturengasta on maassa, karvan yli päädytään deltan kontaktipintaan yhden renkaan ollessa maassa paitsi, että rengas ei ole keskilinjalla. Kun tadpole yhdellä eturenkaalla on juuri yli kallistuksen rajan, rengas on sivussa, eikä keskellä, kuten deltassa. Auttaako se vastaohjaustilanteessa yhdessä etupäässä vipuvarren päässä oleva ilmassa olevan pyörän massa muiden toiseen suuntaan takaisin toista pyörää maahan palauttavien massojen kanssa enemmän kuin deltan taaempana oleva keskiviivalla olevasta renkaasta oleva lyhyemmän vipuvarren massa? Tässä saatan olettaa väärin, että etupäässä tadpolessa maassa olevasta eturenkaasta, perä ilmassa, sivuun vetävä massa x vipuvarsi on suurempi kuin deltassa puolen pyörän levyinen vipuvarsi x pienempikö massa? Vastaohjatessa lisämassa x lisävipuvarsi palauttaa sivusuunnan nopeammin, mutta kumpi on parempi geometria?
Toinen juttu on painoarvo alun perin kallistuksen välttämisen ja rajan ylityksen jälkeen kontrollin palautus vastaohjauksella. En osaa arvioida kummankaan asian voimia ja merkitystä turvallisuuden puntaroimiseksi. Ideaaliversioilla.
En edes tiedä, minkälainen olisi ihanne tadpole, kun kaupungissa asuvana kääntösäteellä on iso merkitys ja lienee hankalaa saada ketteräksi niin pitkäperäinen tadpole, että painopiste on alhaalla ja takana jyrkällä nojakulmalla. Mikä sekään on, riippuu laseista, ehkä 15 astetta?
Reliantiin pätee samat fysiikan lainalaisuudet kuin kaikkiin muihinkin deltoihin ja on varoittava esimerkki luultavasti liiasta etupainosta ja ylikorkeasta painopisteestä. Ei ongelma tosi makaavalla penkillä. Mulla on pilottilasit, jotka tekevät minusta sarjamurhaajan näköisen, mutta mahdollistaa näkemisen jyrkästä nojakulmasta aukkarien lisäksi. Hmm pitääkö tehdä silmälaseihin sopiva pyörä?