Aika tulista oli eilinen, miun makuun - vaikka en siemeniä laittanutkaan. Voihan olla ett tänpäiväseen tuli pienempi pala chiliä. No ihan hyvää oli molemmat, miusta.
Kasvisruokavalio
Re: Kasvisruokavalio
Petri
Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.
Re: Kasvisruokavalio
Usein siemeniä tulisempi kohta on varren alla oleva ylin kohta lihaa. Hedelmäliha ei ole oikea termi, vaan mikä olisi? Siemeniä haukutaan myrkylliseksi, mutta eikö kapsaisiini ole lievä hermomyrkky? Kokkailullisesta näkökulmasta siemenet eivät maistu yhtä hyvälle kuin liha.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14011
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Kasvisruokavalio
vaaka kirjoitti:Usein siemeniä tulisempi kohta on varren alla oleva ylin kohta lihaa. Hedelmäliha ei ole oikea termi, vaan mikä olisi? Siemeniä haukutaan myrkylliseksi, mutta eikö kapsaisiini ole lievä hermomyrkky? Kokkailullisesta näkökulmasta siemenet eivät maistu yhtä hyvälle kuin liha.
Missä ihmeessä on "varren alla oleva ylin kohta". Varren alla on juuri. Juuren ylin kohta olisi selityksen mukainen, mutta miten tuolla voi olla hedelmälihaa. Voisitko selittää paremmin.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2022
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Kasvisruokavalio
vaaka kirjoitti:Siemeniä haukutaan myrkylliseksi, mutta eikö kapsaisiini ole lievä hermomyrkky? Kokkailullisesta näkökulmasta siemenet eivät maistu yhtä hyvälle kuin liha.
Chilien kapsaisiini on vaaratonta. Se vain huijaa kuumaa aistivia hermopäätteitä hälyttämään niin hitosti. Mutta mitään kuumaahan ei oikeasti ole...
Jos sitten taas otetaan toinen ponteva mauste, mustapippuri - niin sen tehoaineet on kyllä todettu karsinogeenisiksi. Mutta on sekin vaan niin namia, että väliäkö sillä.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2022
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Kasvisruokavalio
PW kirjoitti:Opettelen chilin käyttöä tänä keväänä, ihan tuota mitä lidlissä on, kapeita, vihreitä, keltasia ja punasia samassa paketissa. Yleensä kuullu ett siemenet pitää ottaa pois, mites te chiliammattilaiset teette? Onko siemenet syömä kelvottomia vai miks? Jäi vaan vasta jostain tv:n kokkiohjelmasta mieleen selitys: "Ettei tule liian tujua" Eiks se just oo tarkotus?
Monissa resepteissä tosiaankin neuvotaan ottamaan chileistä siemenet pois. Turhaa. Kyllä ne siemenet siinä samalla menee kuin koko muukin hedelmä. Chileissä minun mielestäni juuri on ideana se, että ne ovat tulisia. Kokonaisina vaan chilit muusiin ja jos ne ovat muka liian tulisia, niin sitten pannaan vain puolikas/neljäsosa ja loppu pakasteeseen. Mutta ei niistä nyt mitään siemeniä ruveta pois kaivamaan... Chilin kuuluu olla tulista. Se on sen tärkein tehtävä täällä Telluksella. Juuri mikään muu aines ei vastaa chiliä eikä anna samanlaista ihanaa tulisuutta ruokiimme.
Huomasitko, että cittarissa oli pari viikkoa sitten tarjouksessa hintaan 9,90 e/kg habaneroja, jalapenoja ja suippopaprikoita vihreää, keltaista ja punaista. Minä kävin nappaamassa pari kiloa habaneroja pakkaseen... Aiemmin olen käynyt ostamassa chilit Kampin K-marketista Helsingistä, jossa ne ovat maksaneet 19,90/kg. Mutta tuo cittarin tarjous oli vielä parempi.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
- jviirret
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 12381
- Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
- Paikkakunta: Raahe
Re: Kasvisruokavalio
ajarmala kirjoitti:Kokonaisina vaan chilit muusiin ja jos ne ovat muka liian tulisia, niin sitten pannaan vain puolikas/neljäsosa ja loppu pakasteeseen.
Meillä on itsekasvatettuja chilejä käytetty juuri noin. Sopiva pätkä vaan ruokaan. Lajikkeissa on valtava ero tulisuuden suhteen. Jotku lyijykynän pätkän kokoiset tekee koko 2litran keitosta liian tulisia ja jotku on kuin tehotuotetut paprikat, ei muuta keiton makua yhtään.
Meillä chilejä ei tosin pakasteta, vaan ne jää sadonkrojuun jälkeen avonaiseen kuppiin kuivumaan. Kuivuttuaan säilyvät hyvin yhden talven eikä niiden tulisuus ainakaan tuossa ajassa ehdi kadota.
Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...
Re: Kasvisruokavalio
jviirret kirjoitti:ajarmala kirjoitti:Kokonaisina vaan chilit muusiin ja jos ne ovat muka liian tulisia, niin sitten pannaan vain puolikas/neljäsosa ja loppu pakasteeseen.
Meillä on itsekasvatettuja chilejä käytetty juuri noin. Sopiva pätkä vaan ruokaan. Lajikkeissa on valtava ero tulisuuden suhteen. Jotku lyijykynän pätkän kokoiset tekee koko 2litran keitosta liian tulisia ja jotku on kuin tehotuotetut paprikat, ei muuta keiton makua yhtään.
Meillä chilejä ei tosin pakasteta, vaan ne jää sadonkrojuun jälkeen avonaiseen kuppiin kuivumaan. Kuivuttuaan säilyvät hyvin yhden talven eikä niiden tulisuus ainakaan tuossa ajassa ehdi kadota.Jukka
Yritystä täälläkin, chilin taimet keittiön ikkunalla tulollaan, saas nähdä mitä ja miten vahvoja tulee. Osa simenistä on kaupanchilistä otettu ja toiset siemenpussista.
Petri
Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14011
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Kasvisruokavalio
jviirret kirjoitti:Meillä chilejä ei tosin pakasteta, vaan ne jää sadonkrojuun jälkeen avonaiseen kuppiin kuivumaan. Kuivuttuaan säilyvät hyvin yhden talven eikä niiden tulisuus ainakaan tuossa ajassa ehdi kadota.
Kuivatun ja pakastetun chilin ero tuntuu suussa. Kuivattu chili täytyy saada aika pieneksi, ettei tunnu kovalta suussa. Varsinkin kuivatun chilin kuoret jäävät joskus hampaan väliin. Tästä pääsee eroon säilyttämällä chilit pakkasessa. Toinen vaihtoehto on huhmaroida kuivattu chili niin pieneksi, että ehtii pehmetä. Pitkään keitettävissä (papu)sopissa ja -muhennoksissa ei ole väliä. Niissä ehtivät pehmetä.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
- jviirret
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 12381
- Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
- Paikkakunta: Raahe
Re: Kasvisruokavalio
jori kirjoitti:Kuivatun ja pakastetun chilin ero tuntuu suussa. Kuivattu chili täytyy saada aika pieneksi, ettei tunnu kovalta suussa. Varsinkin kuivatun chilin kuoret jäävät joskus hampaan väliin.
Keittoihin kun laitan niin katkaisen vaan saksilla kahdeksi tai kolmeksi pätkäksi. Yhdestä Bird's eye:stä lähtee tarpeeksi makua yhteen keittokattilaan vaikka siirtelee ne keitosta kompostiin syömä vaiheen alkaessa
https://en.wikipedia.org/wiki/Bird%27s_eye_chili
Riitävän kuivaksi jos kuivuu niin kuoret murenee melko pineneksi käsissä puristelemalla tai saksilla silppuamalla.
Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...
Re: Kasvisruokavalio
ajarmala kirjoitti:vaaka kirjoitti:Siemeniä haukutaan myrkylliseksi, mutta eikö kapsaisiini ole lievä hermomyrkky? Kokkailullisesta näkökulmasta siemenet eivät maistu yhtä hyvälle kuin liha.
Chilien kapsaisiini on vaaratonta. Se vain huijaa kuumaa aistivia hermopäätteitä hälyttämään niin hitosti. Mutta mitään kuumaahan ei oikeasti ole...
Jos sitten taas otetaan toinen ponteva mauste, mustapippuri - niin sen tehoaineet on kyllä todettu karsinogeenisiksi. Mutta on sekin vaan niin namia, että väliäkö sillä.
Blair's kastikkeiden tekijä on ottanut puhtaan kapsaisiinikiteen suuhun, kieleen haava, näkö ja kuulo meni useaksi minuutiksi ja sydän tykytti. En tiedä, tiesikö hermomyrkyksi väittänyt kokki, mitä puhui.
Jori, ylin osa chiliä on kiinni ohuella pätkällä puskassa. Sen varsinaisen chilin marjan ylin osa, johon puskasta roikkuva "oksa" kiinnittyy, on välillä tykein osa marjasta. Muistaakseni jostain luin, että chili on marja, pitäisi tarkastaa.
Re: Kasvisruokavalio
Oon taas nauttinu smoothieita näin iltapäiväateriana. Aivan uusia makuelämyksiä, aikasemmin olis aina laittanu marjojen kanssa sokeria mutt nyt laitan erilaisia mausteita. Tänään meni mustikoiden ja vadelmien kaveriks, chili, sitruunaa, inkivääriä, kurkumaa ja basilikaa tuoreena + mustapippuri, neilikka, fenkoli, kardemumma - tämäkkää tavaraa, ihan ku olis vähän piristyny
Sauvasekottimella onnistuu hyvin, ei tartte erikoisempia vehkeitä.
Petri
Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.
Re: Kasvisruokavalio
Voi kun osaisin reseptejä, joilla tehdä edullisesti yhtä hyvää kasvisruokaa kuin Apetit Kasvisjauhispihvit crispy chick! On pakastehyllysä. Parasta valmiskasvisruokaa, mitä olen syönyt -preemiohinnalla. Lähi S veloitti 11,83 €/kg! Ja ei ole lähellekään kallein kasvisruoka valmisruoista kaupassa, mistä johtuen useampi vaihtoehto kokeilematta. Tiedä mitä herkkuja siltä vielä löytyy, jos kehtaisi riistohinnan pulittaa. Useampia vaihtoehtoja on päälle 15 €/kg hintaan
- jviirret
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 12381
- Liittynyt: 27 Elo 2006, 10:25
- Paikkakunta: Raahe
Re: Kasvisruokavalio
irakas kirjoitti:Koska noutaja liippasi noinkin läheltä liharuuan syönnin takia, aion siirtyä pääsääntöisesti kasvisruokaan.
Hyvä päätös ja helppo pitää kun lauseessa on tuo "pääsääntöisesti". Suomalaiset syövät epäterveellisen paljon lihaa ja lihantuottajien dietin(karppaus) keksimisen jälkeen sen syönti on vain lisääntynyt: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016070 ... 2_uu.shtml
Jukka
Riman ali ja suoraa ohi maalin...
Re: Kasvisruokavalio
kaurassa ei oo gluteenia,mutta kun siihen sekoittuu tehtaalla muita viljoja niin sen takia on. Erikseen myydään omissa tehtaissaan käsiteltävää puhdasta gluteenitonta kauraa jonka hinta on 3-5 x kalliimpaa kauran kuitu on liukenevaa kuitua niin kuin vihannestenkin, siksi se on vatsaystävällinen
Re: Kasvisruokavalio
vaaka kirjoitti:Luulisi, että Hannu Nikulainen olisi ehtinyt julkaista sahtikirjan. Ainakin hän on jo muutama vuosi sitten suhannut ympäri maatamme tutkimassa asiaa. Hänellä on eniten kirjallisia arvosteluita maistetuista oluista tässä maassa. Ja muutama olutkirja vyön alla.
Öö eikö kaurassa ole gluteenia? Käsittääkseni se hajoaa sokeriksi elimistössä, mutta subjektiivisesti se enemmistölle ärsyttää vähemmän kuin vehnä, kaura ja ohra. Kvinoa/quinoa ei sisällä gluteenia ja maistuu niin hyvältä, että siitä on lounaan pääraaka-aineeksi jopa alle kokin taitoiselle. Sitä viljellään vähän Suomessa ja enemmistö tulee eteläpäässä Amerikoita, missä se on köyhien ruoka, kunnes lännessä tajuttiin maun ja terveyden edut ja kysynnän ja hinnan lait veivät suuren osan sadosta länteen nostaen hinnat osan köyhimmistä ulkopuolelle. Ergo lyhyen tähtäimen epäeettisyys pitäisi kääntää lisätyllä viljelyllä ja tuloilla kansan eduksi, kun tulee tuloja jopa monille köyhistä. Maattomat köyhät kusessa yhtä kautta saavat silti jotain hyötyä kansakunnan rikastuessa.
Ja hienoja uutisia viikonloppua ajatellen anteeksi mainos: Suomessa on saatavilla paikoitellen Mogonzo kvinoa olutta. Ja se on OK makuista, vaikka saman panimon banaaniolut on parempaa. Ja useammista paikoista saatavaa. Jos ei paikallisesti ole saatavilla, on hyvä mahdollisuus, että löytyy ainakin Alkon tilauspalvelu Matkahuolto, jottei tarvitse ulkomailta tilata.
ylläoleva oli tähän vastaus , lainaus unohtui