Vielä vähän tuosta ilmavirtauksen vaikutuksesta. Mikrofonin tuulisuojat ovat useimmiten avosoluista vaahtomuovia tai hassun näköisiä ”karvakasoja”. Ne on tarkoitettu vähentämään ilmavirtauksen mikrofoniin synnyttämän ”häiriöäänen” määrää. Esim. action kameran mikki, joka on kiinni kuskin kypärässä, joka liikkuu 20 km/h. Jos mikki on lähellä korvaa, kuulohavainto on lähellä kameran tallentamaa ääntä.
Kuvassa on tuulisuojalla varustetun mikrofonin mittaaman äänenpainetason (Sound Pressure Level, SPL, 0 -110 dB) taajuusjakauma (20 Hz – 20000 Hz, logaritminen taajuusakseli) eri virtausnopeuksilla (0 km/h 20 km/h, 40 km/h jne). Alimmainen käppyrä on ilman virtausta. Hassun näköinen taajuusjakauma on taajuusalueella 20 – 2000 Hz mittaustilan taustamelua (ilmastointi, liikenne jne.) ja taajuusalueella 2000 – 20000Hz mittalaitteen kohinaa. Virtausnopeudella / ajonopeudella 20 km/h ja 40 km/h havaitaan selvästi pienillä taajuuksilla suurimmat äänenpainetasot. Kyseessä on siis mikrofonin kalvoon virtauksessa olevien tuulisuojan ja mikrofonin generoima paineen vaihtelu, kohina, häiriöääni.
Vastaavasti jos kamera + mikrofoni on kiinnitetty värähtelevään rakenteeseen (kinnerin runko) kiinnityksen kautta mikrofonin kalvoon syntyvä värähtely on kohinaa, häiriöääntä. Korvakäytävässä tärinän vaikutus kuulohavaintoon lienee vähäisempää.
On mahdollista että action kameroiden mikrofoni viritelmät ovat nykyään tehty kännyköiden kehittelyssä syntynyttä teknologiaa hyödyntäen, josta voi seurata että häiriökohina on vähäisempää kuin ensimmäisen sukupolven kameroilla?
Mittaustulos ilman tuulisuojaa ja sen kanssa virtausnopeuden funktiona olis ollu kiva, mutta sellaista ei löytynyt.

- virtauksen melu_2.png (365.01 KiB) Katsottu 26284 kertaa