kemppes kirjoitti:Virallista terveysjargonia painoindeksistä:
Virhelähteitä:
Painoindeksi kuvastaa hyvin rasvakudoksen määrää ja on siksi hyvä painon mittari. Joissakin tilanteissa se ei kuitenkaan toimi hyvin.
Joskus painoindeksi voi vielä olla normaalialueella, mutta vatsaontelon sisälle on kertynyt liikaa rasvaa. Tämä selviää mittaamalla vyötärön ympärysmitta (ks. «Vyötärölihavuus (keskivartalolihavuus, omenalihavuus)»4). Jos mittauksen perusteella vyötärönympärys viittaa vyötärölihavuuteen, on syytä laihduttaa muutama kilo.
Isot lihakset lisäävät ihmisen painoa, vaikka rasvakudosta ei olisi liikaa. Esimerkiksi eräässä jääkiekon Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa pelaajien painoindeksi oli useimmilla yli 25 ja suurin painoindeksi oli 28,4. Kehonrakentajilla painoindeksi voi ylittää 30, ja silti rasvakudosta ei ole normaalia enempää. Lihaksikkuus ei tuota suuria ongelmia painoindeksin käytössä. Koska isot lihakset näkyvät, ne voidaan ottaa huomioon painoa arvioitaessa.
Toinen virhelähde voi olla nesteen kertyminen elimistöön. Kuitenkaan pelkkä ”turvonnut olo” ilman että turvotukset selvästi näkyvät, ei vaikuta merkittävästi painoindeksiin. Paino vaihtelee elimistön nestetilan mukaan kaikilla 0,5–1,0 kiloa päivittäin. Nestetilaan vaikuttaa muun muassa suolainen ateria, joka kerää elimistöön nestettä. Joillakin henkilöillä nestetilan vaihtelu voi olla suurempi, mutta sillä voidaan selittää korkeintaan parin kolmen kilon painonvaihtelut.
Liikanestettä pitää olla kilokaupalla, ennen kuin se merkittävästi vaikuttaa painoindeksiin. Tällöin sen syynä on jokin sairaus, esimerkiksi sydänsairaus (ks. «Sydämen vajaatoiminta»5) tai munuaistauti (ks. «Nefroottinen oireyhtymä»6). Tämän asteinen turvotus näkyy esimerkiksi paksuuntuneina säärinä ja nilkkoina"
Aika rohkea väite tuo punattu, kun sen jälkeen pitää luetella noinkin pitkä luettelo virhelähteitä, joista puuttuu vielä kokonaan ihmisen pituuden vaikutus. 10% keskimittaa pidempi keskimittaisen kanssa täsmälleen saman muotoinen ihminen saa painoindeksikseen (1,1²=1,21) 21% suuremman painoindeksin arvon. 25 painoindeksi pompsahtaa siis yli 30. Tästä löytyy pidempi selitys tämän ketjun ensimmäisistä viesteistä.
Neliöllinen painoindeksi toimii kunnolla vain kun sitä käyttäen verrataan saman pituisia ja saman ruumiinrakenteen omaavia ihmisiä toisiinsa. Indeksin varsinainen tarkoitushan on verrata keskenään kaikkia ihmisiä, tai oikeastaan kunkin yksilön poikkeamaa keskiarvosta, mihin tämä edellä selitetyistä syistä soveltuu erittäin huonosti.
Kaikesta huolimatta virallinen terveysjargoni viittaa kintaalla edellä kuvatuille virhelähteille ja käyttää tätä matemaattisesti virheellistä indeksiä täysin sokeasti. Ja mikä pahinta, terveystieteessä tuota käyttäen tehdään myös tiedettä; matemaattisesti täysin virheellistä mallia. 
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma