Joka tuutista syydetään menneen vuosikymmenen tapahtumia ja uuden ennustuksia kun ensi yönä kuulemma vaihtuu uusi vuosikymmen ja alkaa -20luku. Sormilla laskien kuitenkin sain tulokseksi, ett vuosikymmen vaihtuis vasta vuoden päästä Vai oliko se eka kymmen yhdeksän vuoden mittainen?
Ps. Hyvää uuttavuotta kumminkin!
Vuosikymmen loppuu?
Vuosikymmen loppuu?
Petri
Nojapyöräfoorumi toimii hyvin, aina saa vastauksen vaikkei kysyiskään mitään.
- janx
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 5397
- Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
- Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
- Viesti:
Re: Vuosikymmen loppuu?
Älä unohda 0-vuotta. Molemmat kädet nyrkissä on eka vuosi?
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14158
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Vuosikymmen loppuu?
janx kirjoitti:Älä unohda 0-vuotta. Molemmat kädet nyrkissä on eka vuosi?
Mahtavaa, ei mennyt vuoden viimeinenkään päivä hukkaan.
Lukaisin tuon janxin linkkaaman wikin. Siellä selitettiin selvästi, miksi tämä on sekavaa ja samat numerot tarkoittavat eri asiaa. Pitkään mietityttäneeseen asiaan löytyi edes hieman tolkkua.
Ero ei ole siinä, että laskettaisiin myös nollas vuosi, vaan siinä, että mielikuvissa lasketaan järjestysluvuilla, mutta kuitenkin kirjataan lukumäärillä.
Lukumäärillä laskien lasketaan nollasta eteenpäin ja vasta vuoden lopussa saadaan ensimmäinen vuosi täyteen. Järjestysluvuilla merkiten pitäisi ensimmäinen vuosi olla ykkönen ja viimeinen on nolla. Seuraavalle vuosikymmenelle siirryettäisiin siis tavallaan vuosi etukäteen, koska numerojärjestelmä ei perustu järjestyslukujärjestelmään , vaan lukumääräjärjestelmään.
Ennenvanhaan numerot ilmaistiin järjestyslukuina ja sanottiin, että kello käy neljättä tuntia ja lukumäärinä vaikka kaksi kolmatta kymmentä (22). Luultavasti laskemisen muuttuttua tavallisemmaksi lukumäärämielikuva suisti järjestysmielikuvan –muttei kokonaan. Nykyään siis lasketaan nollasta eteenpäin, mutta ajatellaan "alun ensimmäistä"
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma