ajarmala kirjoitti:jori kirjoitti:Jos autoa ja lentokonetta verrataan näin, saadaan hämmentävän yhtenevät tehontarpeet. Auto vaatii 100 km/h (28 m/s) nopeudessa noin 15 kW tehon, eli sen vastus liitolukuna ilmaistuna on 15 kW /15000 N = 1 m/s, eli liitoluku on 28. Tavallisen matkustajakoneen on n. 20. n.
Jori, avaisitko tätä laskelmaasi hieman enemmän? Miten päädyt yhdestä liitolukuun 28? Tuo 15000 N lienee auton paino?
Oho, minä kun luulin, että näitä minun insinöörihöpötyksiäni edes insinöörit osaisi seurata. Sori.
Ymmärrän kuitenkin kemisti-insinöörin kysymyksen. 
Laskelma menee niin, että liitolukua kuvataan alamäellä, jonka etenemän suhde putoamaan on tuo luku. Tämä taas tarkoittaa, että ajoneuvon paino(voima) vastaa mäen jyrkkyyden suhteessa kulkuvastusta. Periaate on vanha mekaniikan laki: Minkä voimassa voittaa, sen matkassa häviää.
15 kW oli pelkkä arvaus 100 km/h liikkuvan auton vastuksista ja valittu niin, että auton painon suhteen tulee helppo lasku.
100 km/h = 28 m/s. Jos tämä teho jaettaisiin nopeudella saataisiin tien suuntainen voima, mutta ei lasketa sitä, koska laskusta tulee paljon helpompi putoamissuunnan mukaan laskettuna. 
Pystysuuntainen voima saadaan kertomalla auton massa putoamiskiihtyvyydellä (10 m/s²) 1500 kg x 10 = 15000 N = 15 kN
Auton putoamisen suuntainen nopeus saadaan jakamalla tuo arvattu teho 15 kW putoamisvoimalla 15 kN, eli saadaan putoamisnopeudeksi kätevästi 1 m/s. 
Kun näitä kahta nopeutta 1 m/s putoamista ja 100 km/h, eli 28 m/s etenemisnopeutta verrataan keskenään, saadan mäki, jossa etenemän ja putoaman suhde on 28, eli juuri tuo "liitoluku". 
Tuo "liitoluku" 28 on varmaan vähän ylijyrkkä todellisuuteen nähden, muttei paljon. Liikennemerkkeihin kirjoitettuna prosenttina tuo vastaisi 3,6% mäkeä.