Vaimo osti alkukeväästä BiokaasuTouranin. VW meillä on ennestään 95-mallinen retkeilyTransportteri ja pikkuinen Seatti. Aiempien Citroenien jäljiltä nuo tuntuvat erittäin mukavilta ja halvoilta korjata. Ehkä se mersun laatu on tihkunut näihinkin.
Onhan noissa vikoja, kuten kaikissa autoissa. Hitsauksia olen tehnyt joka katsastukseen noihin yli 20-vuotisiin Transportteriin ja Seattiin ja vaihdellut palloniveliä ja puslia.
Mielenkiintoinen urakka oli kesällä Trasportterin yläpallon vaihto, joka vaati lopulta vartavasten tehdyn työkalun, jotta sen sai irti krympistään. Jos joku tarvitsee T4 yläpallon vaihtoon työkalua, ottakoon minuun yhteyttä.

- Pallonivelenirrotustyökalu.jpg (162.11 KiB) Katsottu 2404 kertaa
KaasuTourani on ollut mukava peli. Lapset tykkäävät sillä ajella, kun on viimeinkin auto, joka ei herätä huomiota ja "sillä voi ihan anonyymisti ajella minne vain".
Touranin vaihdelaatikko ei kuitenkaan kestänyt meillä kuin pari kuukautta. Rupesi pitämään ääntä ja lopulta jysähti jumiin Hämeenkyrön liikenneympyrässä. Hinattiin Seatilla kotiin ja vaihdettiin Touraniin Golfin 6-vaihteinen laatikko entisen 5-vaihteisen tilalle.

- 5- vs 6-vaihteinen.jpg (310.26 KiB) Katsottu 2404 kertaa
Romiksella ei ollut kuin 6-vaihteisia, joten oli pakko sovittaa siitä. Eihän ne ihan samanlaisia olleet, mutta pienellä säädöllä onnistui. 
Nyt on ainakin riittävän pitkät välitykset. Kutosella 50% pidemmät kuin Pastorin samalla moottorilla varustetussa kaasuCaddyssä. 
Viime viikolla tuli Touraniin käyntihäiriö ja keltainen moottorivalo syttyi tauluun. Ostin Motonetistä OBD-lukijan ja selvitin viaksi 2. sylinterin "misfire". Vika oli lopulta sytytysjohtimen eristyksessä. Korjaantui vaihtamalla sytytysjohdinsarjan.
Vinkiksi omatoimikorjaajille. Jos käyntihäiriö pahenee kaasua painettaessa, on kyseessä eristysvika, ei katkennut johdin. Mittasin johtimen ja se näytti oikeaa 6 kilo-ohmin vastusta, eli oli kunnossa. Kipinöitä kuitenkin katosi ja varsinkin kaasua painettaessa nykiminen paheni.
Tuohon liittyy sellainen fysiikan ilmiö kuin kaasun sähkönjohtavuuden muuttuminen kaasun paineen mukana. Kaasu johtaa sähköä sitä paremmin (eristää huonommin), mitä matalampi on kaasun paine. Tähän perustuvat mainosvalojen kaasupurkausputket (neonputket) niihin imeteään tyhjiö ja päästetään vain mitättömän vähäinen määrä jalokaasua, esim. neonia tai xenonia putkeen. Kun sitten putken päihin johdetaan korkea jännite kaasu johtaa sähkön läpi putken, kaasu ionisoituu ja hehkuu plasmapurkauksena tuottaen valoa.
Moottorin sylinterissä imupaine vaihtelee tyhjäkäynnin alipaineen ja täyden kaasun korkemman paineen välillä. Tyhjäkäynnillä puristuksen jälkeenkin joutuu kipinä lyömään vain noin ilmanpaineen suruisen kaasun läpi, täydellä kaasulla noin 20 barin ylipaineisen. Korkeapaineinen kaasu eristää, ja kipinä pääsee helpommin maihin tulpan johdon vaurioista.
Kaasuautossa tuo oli helppo tietää, ettei kyse ollut 2-sylinterin ruiskun häiriöstä tai tukkeutumisesta, sillä sama ongelma oli myös kaasulla. Kaasuautossa on nimittäin kahdennettu polttoainejärjestelmä. Redundanssia kuten ydinvoimalassa.
Irrotin kuitenkin myös suuttimen ja putsasin carbucleanerillä, josko kuitenkin olisi ollut vika tuossa, samalla kun odottelin sytytysjohtosarjan tuloa. Suutintukin saa irti 2.0 BSX moottorista irrottamatta imusarjaa siitä yläpuolelta. 
Olisikohan noilla piruilla osakaupassa salaliitto noiden sytytysjohtimien kanssa. Kun sytytysvika yleensä on aina noissa, ei tarjotakaan niitä suoraan hyllystä, vaan parin päivän toimituksella (ei satu nyt olemaan hyllyssä) niin kärsimätön harrastelijakorjaaja ostaa myös tulpat ja puolan ja kokeilee niitä, kun ne on tarjolla valmiina hyllyssä. 