janx kirjoitti:jori kirjoitti:Mitä automaatioinsinööri tietää termodynamiikasta, jotta osaa laittaa anturit paikkoihin, joiden mittaamisesta on hyötyä. Rakennustekniikan professoritkin ovat tästä ihan pihalla (tai sitten esittävät täysin ymmärtämätöntä).
Luultavasti ihan yhtä vähän kuin LVI- tai energiatekniikan insinööri ymmärtää automaatiosta. "Valitse myrkkysi" - tai tee koktaili. 
Langattomuus antureissa on tuonut vapauksia kaapeleista. Erilaisista antureista ei kuitenkaan ole pulaa. Tässä esimerkkiä Produalin tuotteista. Tosin pahoin pelkään, että se langatonkin anturi on juuri siinä kohdassa, missä "se on aina ollut". Kehittymättömyys jatkuu ainakin niin kauan, kun työnantajat sanovat, että "voit kyllä kehittää itseäsi, mutta tee se omalla ajallasi".
Tätä juuri tarkoitin. Rakennustekniikan professorien (Tampereella vieläpä oikein rakennusfysiikan professori) kuuluisi tämä tietää ja tutkia ja välittää tieto anturien oikeista paikoista sinne automaatioihmisten leiriin.
Valitettavasti tämä Suomen ainoa –oikeasti tällaisten asioiden alaa tutkiva ja opettava– rakennusfysiikan professori Juha Vinha Tampreen yliopistosta oli täysin pihalla rakenteiden todellisesta kosteuskäyttäytymisestä, eikä ymmärtänyt edes sitä, ettei itse ymmärrä. 
Tämä kaveri ei, viimeeksi kun keskusltetiin, ollut edes kuullut hygroskooppisesta veden kulkeutumisen mekanismista. Kuvitteli sen olevan sama kuin kapillaari-ilmiö. 
Esitteli tätä julkaisuaan eräässä seminaarissa reilu vuosi sitten. Kysyin kosteuskäyrän oudosta mutkasta mallinnuksessa, jolloin paljastui, ettei hän ymmärtänyt kapillaarisen ja hygroskooppisen kosteuden kulkeutumisen eroa. Huomattavaa tässä julkaisussa on, että se on pelkkä "laskennallinen mallinnus" joka, kuten äsken kerroin, perustui aivan väärään, todellisuudenvastaiseen fysiikkanäkemykseen. 
Kysyin, mikseivät olleet mitanneet tuota kosteuspitoisuutta kuitulevyn sisäpinnassa, jolloin olisi heti selvinnyt, että malli on väärä. Kiemurteli vain ja väitti, että se on vaikeaa. –Nii'in tiede on, vaikkei tässä tapauksessa olisi ollut kuin tunnin homma olemassaolevilla välineillä. Kerroin hänelle, ettei asiallisessa tietessä milloinkaan pitäisi tehdä laskennallista tutkimusta ilman ainuttakaan mittausta, jos se edes jollain tasolla on mahdollista. Laskentaa pitää käyttää vain siltä osin, kun mittaaminen on liian vaikeaa tai kallista. 
Minun on vaikea uskoa, että rakennusalan professorit kautta linjan oikeasti olisivat näin epäpäteviä kosteusasioiden suhteen. Enemmänkin epäilen korruptoituneisuutta. 