Joo, joka maassa selitellään parhain päin, vaikka kyse on määrätietoisesta politiikasta, jolla on ajettu energia-alan katastrofia eurooppaan. Vai miten muuten selitätte nuo poliittiset toimet, joissa ei ole mitään järkeä hallintoalamaisten kannalta. EU on tullut hulluksi –äkkiä karkuun. 
PW kirjoitti: ↑08 Joulu 2021, 08:42
Joo, itsellä ei hermo enää kestänyt pörssipelaamista, muutenkaan en pidä uhkapelaamisesta.
Aamulla Lintilä selitti korkeaa hintaa kaasun hinnalla, Euroopassa käytetään paljon kaasua mm. lämmittämiseen. Mietin vaan, otetaanko tämä lämmitysenergian hintakin huomioon sähkönhinnassa? Tietysti jossain voi pyöriä kaasulla joku mylly
Myös mainittiin, että hinta on kallis Suomessa ja Virossa. Eikös se hinta olekaan sama koko pörssin alueella - Pohjoismainen pörssi?
Hämmentävää on tämä, vaihdettiin sitten kaksvuotiseen sopimukseen - ainakin tietää mitä se maksaa. Ens talveksj jos pari tulisijaa sais lisää kämppään, niin parhaiten sais sähkölaskuu pienenettyä.
Ei ole sama hinta kaikkialla. Kunkin maan oma tuotantorakenne (ja kähminnät) määräävät sähkön maahinnan, jolla sitä myydään maan sisällä ja myös ulkomaille, jos joku haluaa sillä hinnalla ostaa.
Kaasun hinta on tahallisesti manipuloitu ylös. Euroopan unioni ei anna lupaa käyttää venäläisten ja saksalaisten yhdessä rakentaman NordSream kaasuputken kautta kaasua, vaikka putki on valmiina ja kaasu jo putkessa. Kaasun hinta oli halpa ja sopimukset pitkäaikaisia, mutta EU halusi irtisanoa nuo sopimukset kesällä. Nyt se itse hallintokähminnällä estää kaasun pääsyn keskieurooppaan ja hinnat reagoivat tähän. Yllätys, kaasun hinta kuusinkertaistui keskieuroopassa –suomessa vain puolitoistakertaistui, koska putki on oma ja sopparia ei irtisanottu.
..............................................................................
Varautumiskeinoja ylikorkeaan sähkön hintaan
Kuten Ari tuossa edellä sanoi, ne tykkää, joilla sähköä on ja varsinkin ne, joilla on sitä myytäväksi asti. Minä en luovu pörssisopparista, vaan poltan puita ja aloitan oman sähköntuotannon kevättalvella. Omaan aggrekaattiinkin on jo tarpeet hommattu, joten euron tunti maksavaa sähköä ei tarvitse ostaa pitkiä aikoja.
Nykyiset sähkön hinnat ovat niin korkeat, että sähkö kannattaisi tehdä jopa liikennepolttoaineella. Biokaasu maksaa nykyisellään 1,52 €/kg. Kilossa kaasua on 50 MJ, eli 13,9 kWh. Tämä tarkoittaa, että tuota kaasua suoraan polttamalla lämmittäisi sähkölämmitykseen verrattuna hinnalla 10,9 c€/kWh.
Jos tuon kaasun polttaisi polttomoottorissa, jolla pyörittäisi generaattoria, siitä saisi sähköä reilun 4 kWh ja oheistuotteena vajaan kymmenen kilowattituntia lämpöä. Jos tuon sähkön vielä ajaisi lämpöpumppuun, saisi tuosta yhteensä lämmitysenergiaa 25 kWh, eli lämmön hinnaksi tulisi enää kuusi senttiä kilowattitunnilta. Ihan hyvä hinta mielestäni katastrofilämmön hinnaksi. Sama bensalla tai dieselillä olisi tietysti enemmän, mutta silti alle kymmenen senttiä kilowattitunnilta. Hintakatto tavallaan. 

- Liikennepolttoaineiden energiasisällöt.png (49.12 KiB) Katsottu 32234 kertaa
Toinen hyvä konnuus olisi tehdä naapurin kanssa sopimus. Naapuri ottaa kiinteähintaisen sopparin ja toinen pörssisopparin. Päivällä käytetään kiinteähintaista sähköä molemmissa talouksissa ja öisin ja tuulisina päivinä pörssisähköä molemmissa talouksissa. Ainoa kustannus olisi kolmivaihekaapeli pari kytkintä tai kotaktoria ja kilowattituntimittari, joka pyörii molempiin suuntiin. Toimisi hyvin kovinta pakkastalvea lukuun ottamatta. Pakkasille tarvitaan kuitenkin tuo aggrekaatti, tai pino puita. 
PW kannattaisi miettiä, josko ottaisi kaksi liittymää samaan taloon. TOinen pörssiliittymä ja toinen vakiohintainen. Liittymien kuukausihinnat saattavat tehdä tämän kannattamattomaksi, mutta hyvä pitää mielessä, jos hintahulluus muuttuu vieläkin pahemmaksi. 