Tätä mieltä olin itsekin, mutta kiitos varmistuksesta.
Oispa kaljaa
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Volgansieni saapui ja pötköttelee astian pohjalla. Sokeriteetä päälle.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Nyt vain odotellaan viikko, sitten pullotus.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14156
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Oispa kaljaa
Panitko tuolle turbaanin päähän. Tuotahan ei siis peitetä kannella, eikä vesilukolla, sillä volgansienen pitää saada ilmaa kasvaakseen.
Tuo turbaani viittaa tässä videolla esitettyyn kombuchan valmistusohjeeseen.
https://www.youtube.com/watch?v=_0hC_qiBoE8
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Laitoin kierrekannen vaan löyhästi päälle, uskoisin ilman kulkevan?
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14156
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Oispa kaljaa
Tuossa ei ole kyse paineesta, jonka pitää päästä ulos, vaan kaasujen vaihtumisesta. Hapen pitää päästä sisään ja hiilidioksidin ulos. Siksi tuo turbaani, tai mikä vain huokoinen kansi olisi parempi.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
No laitetaan sitten rättikansi
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Tarkistin ominaispainomittarin puhtaalla 20 asteisella vedellä, näytti tasan 1,000
Joulusahdin ominaispaino oli nyt 1,002.
Pitäskö se jo pullottaa, vaikka se ei ole käynyt kuin 5 päivää?
Maku oli tosi kuiva, siis niinkuin kuiva valkoviini.
Onko se normaalia tässä vaiheessa?
- Pastori
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7060
- Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
- Paikkakunta: Joensuu
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Juuri niin. Mulla on siis tölkin kantena puuvillaharso, kuminauharenksulla tieteskin kiinni.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Nytpä löytyi asiapitoinen uuteoluen valmistusohje. http://www.pcuf.fi/jarmala/0kkuute.html
Jotain tuttua tuossa nimessä on
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Vilijami kirjoitti: ↑01 Joulu 2021, 22:55Tarkistin ominaispainomittarin puhtaalla 20 asteisella vedellä, näytti tasan 1,000
Joulusahdin ominaispaino oli nyt 1,002.
Pitäskö se jo pullottaa, vaikka se ei ole käynyt kuin 5 päivää?
Maku oli tosi kuiva, siis niinkuin kuiva valkoviini.
Onko se normaalia tässä vaiheessa?
No käykö se vielä? Mittaa ominaispaino 24 tunnin välein. Jos se on laskenut yhden pykälän (0,001) tai enemmän, se käy vielä, jolloin ei pulloteta.
Tuo oli alkuaan sen verran laimeaa vierrettä, että se varmasti käy täysin kuivaksi. Jos haluaa makeutta, juotavaksi otettu lasillinen kannattaa makeuttaa sokerilla vasta juuri ennen nauttimista. Jos ei halua hiilidioksidin karkaavan, makeutus pitää tehdä sokeriluoksella.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Ominaispaino ei enää muuttunut. Siispä pullotukseen. Jälkikäymissokeria 0,8% per 20L eli 160g liuotin pariin litraan olutta. Tässä vaiheessa tuli hässäkkää, enkä ehtinytkään alkaa pullotuspuuhiin.
Yöllä mietin kuohahtaako tuo 2 litran astia tyhjäksi, kun sokeria on niin tuntuvasti, mutta ei. Mitään ei ollut tapahtunut vuorokaudessa. Miksi? a) oliko vierre niin sokerista että hiiva tukehtui? Vai b) oliko pinnasta otettu erä jo niin hiivatonta?
Muoks. Huomatkaa lattiakaivo nurkassa, eikä keskellä lattiaa kuten yleensä. Lattiassa voi käyttää tällöin isoa laattaa eli lattia on suora, mutta koko lattia kaataa nurkkaa kohti.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Erä pullotettu ja viety talliin +15 asteen lämpötilaan jälkikäymään.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Noniin. Kyllä se jouluksi ehtii.
Miten muuten desinfioit nuo muovipullot? Sillä kvatillako?
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)