Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

ajarmala kirjoitti: 31 Tammi 2022, 15:34

….hiivalle järjestetään mukavat olot: sopiva lämpötila, sokeria, ravinteita ja happea….

Eli taikinajuureni huononeminen ajan myötä, voi johtua kannellisesta tiiviistä astiasta. Ei saa happea tarpeeksi.

Mitä nuo ravinteet ovat käytännössä?

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2006
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 31 Tammi 2022, 17:16

Eli taikinajuureni huononeminen ajan myötä, voi johtua kannellisesta tiiviistä astiasta. Ei saa happea tarpeeksi.

Mitä nuo ravinteet ovat käytännössä?

Saattaapa syynä hyvinkin olla tarpeellisen ilmastuksen puute.

Hiivalle annetaan ravinteeksi diammoniumfosfaattia. Hiiva saa siitä sekä typen että fosforin. Molempia tarvitaan valkuaisaineiden synteesissä. Valkuaisaineita taas tarvitaan solujen rakennusaineiksi.

Voi ostaa vaikka lappo.fi:stä nimellä Nutrisal.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13805
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

ajarmala kirjoitti: 31 Tammi 2022, 15:34
Vilijami kirjoitti: 31 Tammi 2022, 13:36

Hiivan kasvattaminen. Tämä on kiinnostanut kovasti jo parikymmentä vuotta ja olen asiasta yrittänyt aika ajoin etsiä tietoa varsin laihoin tuloksin. Taikinajuuria olen kyllä tehnyt, mutta ne tuntuvat menettävänsä tehoa ajan myötä. Mikä siis on perimmäinen juttu, millä saan hiivan kasvamaan? Meneekö se vain niin, että kiljuun lisätään vettä ja sokeria jatkuvasti?

Ja miten hiivaa (ei taikinajuurta) voi tehdä ”tyhjästä” maailmanlopun skenaariossa, jossa kaikki hiivatehtaat ovat loppuneet olemasta? Haluaisin ymmärtää hiivan perimmäisen olemuksen.

Maailmanlopussa hiivatehtaiden tuhouduttua kannattaa kaivaa keittiön kaapin perältä pussillinen kuivahiivaa ja käyttää sitä...

Hiivatehtaat kasvattavat hiivaa työkseen. Niillä on hiivakanta tallessa petrimaljoilla laboratoriossaan. Petrimaljasta ne nappaavat mikrogramman hiivasolukkoa lisäyskasvatukseen, jossa hiivalle järjestetään mukavat olot: sopiva lämpötila, sokeria, ravinteita ja happea. Tällaisessa aerobisessa ympäristössä hiiva lisääntyy hyvin ja solumäärä kaksinkertaistuu parinkymmenen minuutin välein. Ennen pitkää hiivaa on jo paljon, jolloin se siirretään suurempaan astiaan ja jatketaan. Lopulta hiivaa on niin paljon, että sen voi siirtää kasvamaan 100 kuutiometrin ilmastettuun tankkiin, jolloin sitä saadaan suuria määriä.

Ennen vanhaan, kun ei ollut hiivatehtaita eikä edes tiedetty, että hiivaa on olemassakaan, alkoholijuomat valmistettiin perinteisin keinoin. Eli tehtiin juoma samalla tavalla kuin oli aina tehty, jolloin astioissa ja muissa välineissä jäljellä ollut edellisen satsin hiiva pääsi lisääntymään uudessakin satsissa. Tai vaihtoehtoisesti luotettiin spontaanikäymiseen, jolloin tarvittava hiiva tuli ilmateitse, kuten vaikka lambikia tehtäessä. Viinejä valmistettaessa viinirypäleiden pinnalla on aivan tarpeeksi luontaisia hiivoja, jotta viini lähtee itsestään käymään. Sama pätee myös omenoihin, jos vaikka haluaa tehdä siideriä. Mehu vaan pitää rikittää, jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan siinä vaan vain hiiva.

PW kirjoitti: 31 Tammi 2022, 16:27

Luulis, ett siinä rypäleiden tallomisrosessissakin tulee kivasti hiivoja :mrgreen:

PW innostui, kun puhutiin petrimaljoista. :mrgreen:

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Olen pohtinut minkälaista olutta tekisin seuraavaksi. Suosituksia?
Tumman maltaiset maut miellyttävät itseäni, mutta kumminkin Mexikolaistyyppinen kevyt kalpea kesäjuoma olisi tällä hetkellä ehkä kiinnostava vaihtoehto. IPA tyyliset pistävän katkeruuden oluet eivät (vieläj ole suosikkeja.
Nyt kun vielä uutteilla mennään, niin Coopers Mexican cerveza ja Bullet Brewin vastaava tuote olisi tarjolla. Tuo Bullet Brew on ilmeisesti uudehko virolaisvalmistaja ja siitä löytyy kovin vähän tietoa.

Ismo Leikolalle on eilen julkaistu oma olut.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

ajarmala kirjoitti: 25 Marras 2021, 22:42

Mutta itse olisin käynyt ostamassa apteekista 10 %:sta Betadinea, josta laimentamalla saa tehtyä 1 %:sta liuosta. Sitä kun laittaa 10-15 ml litraan vettä, saa desinfiointiliuosta, jossa on jodia 100 -150 mg/l.

Tämä on jäänyt mietityttämän, joten tarkentavia kysymyksiä:
Onko tuote tämä? 10% lukemaa ei ole?
Laimennetaanko ensin 10x ja sitten vielä 10x?
Eli saadaanko 100ml pullosta 10 vai 100 litraa lopullista desinfiointiliuosta?

Liitteet
CD433979-FEC7-4968-B765-BB6D907F3215.png
CD433979-FEC7-4968-B765-BB6D907F3215.png (375.06 KiB) Katsottu 1281 kertaa
jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13805
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Eikös 100 mg / ml ole juurikin 10% painoprosentin kamaa. Millilitra vettä kun painaa juurikin tuon 1000 mg, jolloin 100 mg on juurikin 10% tuosta 1000 mg määrästä. :?

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

jori kirjoitti: 01 Helmi 2022, 14:13

Eikös 100 mg / ml ole juurikin 10% painoprosentin kamaa. Millilitra vettä kun painaa juurikin tuon 1000 mg, jolloin 100 mg on juurikin 10% tuosta 1000 mg määrästä. :?

Totta. SI-järjestelmän kertauskurssille ——>

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2006
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 01 Helmi 2022, 12:53
ajarmala kirjoitti: 25 Marras 2021, 22:42

Mutta itse olisin käynyt ostamassa apteekista 10 %:sta Betadinea, josta laimentamalla saa tehtyä 1 %:sta liuosta. Sitä kun laittaa 10-15 ml litraan vettä, saa desinfiointiliuosta, jossa on jodia 100 -150 mg/l.

Onko tuote tämä? 10% lukemaa ei ole?
Laimennetaanko ensin 10x ja sitten vielä 10x?
Eli saadaanko 100ml pullosta 10 vai 100 litraa lopullista desinfiointiliuosta?

Juuri tuo, se on 10 % jodiliuosta (100 mg/ml). Se kannattaa laimentaa 1 % liuokseksi, jolloin on helpompi annostella. Tätä 1 % liuosta, jossa siis on 10 mg jodia per ml, annostellaan 10-15 ml (eli 100 - 150 mg) per litra kylmää vettä, jolla huuhdellaan n. 15 min ajan täysin puhtaaksi pesty(j)ä (käymis)astioita.

Eli 100 ml:n pullosta 10 % jodiliuosta saa 10 * 100 = 1000 -kertaisen määrän desinfiointiliuosta eli 100 litraa. Desinfiointiliuoksessa on 100 mg jodia per litra.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Ruokaviraston nettisivuilla kerrotaan: ” Aikuisten tulisi saada jodia noin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. ”
Tuota desinfiointiliuosta voi/pitää juoda desinfiointipäivänä litra tai puolitoista :D

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tuollainen pullonpesuri ei taida toimia Betadinen kanssa, koska kontaktiaika on lyhyt?

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nyt olen testannut monta kertaa. Kombuchaan jos laittaa sokeria 60g/L niin tulee helposti juotavaa juomaa, mutta 70g/L tekee vahvasti maitohappoisen tiukan juoman. Ja käymisajaksi on vakiintunut noin 7vrk.
Iso apu juomasta on närästykseen ja oloon muutenkin. Ei nyt täysin voi syödä jatkuvasti mitä vaan, mutta olo on siedettävä vaikka joutuu välillä syömään olosuhteiden pakosta ei-niin-mahaystävällistä ruokaa.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 13805
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 01 Helmi 2022, 16:01

Ruokaviraston nettisivuilla kerrotaan: ” Aikuisten tulisi saada jodia noin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. ”
Tuota desinfiointiliuosta voi/pitää juoda desinfiointipäivänä litra tai puolitoista :D

Mieluummin ei. Millilitra riittää. Ei missään nimessä koko litraa. :shock: Milligramma on TUHAT mikrogrammaa. :D

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7093
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

jori kirjoitti: 01 Helmi 2022, 21:10
Vilijami kirjoitti: 01 Helmi 2022, 16:01

Ruokaviraston nettisivuilla kerrotaan: ” Aikuisten tulisi saada jodia noin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. ”
Tuota desinfiointiliuosta voi/pitää juoda desinfiointipäivänä litra tai puolitoista :D

Mieluummin ei. Millilitra riittää. Ei missään nimessä koko litraa. :shock: Milligramma on TUHAT mikrogrammaa. :D

Miten nämä on niin vaikeita? Uudelleen SI-järjestelmän kertauskurssille ——> :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Huomaa kyllä, että en ole paljon ollut tekemisissä kemian, liuosten, milligrammojen, mikrogrammojen, milliltrojen ym. juttujen parissa. Näppituntuma puuttuu kokonaan. No tässä sitä oppii.

ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2006
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 01 Helmi 2022, 21:24

Huomaa kyllä, että en ole paljon ollut tekemisissä kemian, liuosten, milligrammojen, mikrogrammojen, milliltrojen ym. juttujen parissa. Näppituntuma puuttuu kokonaan. No tässä sitä oppii.

Pitää vaan ajatella tarkkaan, mitä on tekemässä: kemiassa voi ajattelemattomuuttaan tehdä helposti kolmen dekadin eli tuhatkertaisen virheen. Ihan sama kuin, jos mitoittaisi nojakin runkoputken halkaisijaa: hitsaako rungon halkaisijaltaan 50 mm:n putkesta vai 50 metrin putkesta...

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
jooseha
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5150
Liittynyt: 09 Kesä 2009, 22:43

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jooseha »

Toi vielä korostuu, jos ei ole jatkuvasti tekemisissä. Silloin ei ole helppo huomata tekemäänsä virhettä, koska ei ole mitään näppituntumaa siihen missä suuruusluokassa liikutaan.

Asiaan liittyen olen pistänyt kauhukseni merkille amislaisia, joilla on jo samat ongelmat normaaleissa plus- ja miinuslaskuissa jopa alta kymmenen olevilla kokonaisluvuilla :shock: Kertolaskuista puhumattakaan. Mitä kouluissa nykyään tehdään, kun eivät osaa edes ensimmäisten luokkien matematiikkaa :?

Vastaa Viestiin