Eli taikinajuureni huononeminen ajan myötä, voi johtua kannellisesta tiiviistä astiasta. Ei saa happea tarpeeksi.
Mitä nuo ravinteet ovat käytännössä?
Eli taikinajuureni huononeminen ajan myötä, voi johtua kannellisesta tiiviistä astiasta. Ei saa happea tarpeeksi.
Mitä nuo ravinteet ovat käytännössä?
Saattaapa syynä hyvinkin olla tarpeellisen ilmastuksen puute.
Hiivalle annetaan ravinteeksi diammoniumfosfaattia. Hiiva saa siitä sekä typen että fosforin. Molempia tarvitaan valkuaisaineiden synteesissä. Valkuaisaineita taas tarvitaan solujen rakennusaineiksi.
Voi ostaa vaikka lappo.fi:stä nimellä Nutrisal.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
ajarmala kirjoitti: ↑31 Tammi 2022, 15:34Vilijami kirjoitti: ↑31 Tammi 2022, 13:36Hiivan kasvattaminen. Tämä on kiinnostanut kovasti jo parikymmentä vuotta ja olen asiasta yrittänyt aika ajoin etsiä tietoa varsin laihoin tuloksin. Taikinajuuria olen kyllä tehnyt, mutta ne tuntuvat menettävänsä tehoa ajan myötä. Mikä siis on perimmäinen juttu, millä saan hiivan kasvamaan? Meneekö se vain niin, että kiljuun lisätään vettä ja sokeria jatkuvasti?
Ja miten hiivaa (ei taikinajuurta) voi tehdä ”tyhjästä” maailmanlopun skenaariossa, jossa kaikki hiivatehtaat ovat loppuneet olemasta? Haluaisin ymmärtää hiivan perimmäisen olemuksen.
Maailmanlopussa hiivatehtaiden tuhouduttua kannattaa kaivaa keittiön kaapin perältä pussillinen kuivahiivaa ja käyttää sitä...
Hiivatehtaat kasvattavat hiivaa työkseen. Niillä on hiivakanta tallessa petrimaljoilla laboratoriossaan. Petrimaljasta ne nappaavat mikrogramman hiivasolukkoa lisäyskasvatukseen, jossa hiivalle järjestetään mukavat olot: sopiva lämpötila, sokeria, ravinteita ja happea. Tällaisessa aerobisessa ympäristössä hiiva lisääntyy hyvin ja solumäärä kaksinkertaistuu parinkymmenen minuutin välein. Ennen pitkää hiivaa on jo paljon, jolloin se siirretään suurempaan astiaan ja jatketaan. Lopulta hiivaa on niin paljon, että sen voi siirtää kasvamaan 100 kuutiometrin ilmastettuun tankkiin, jolloin sitä saadaan suuria määriä.
Ennen vanhaan, kun ei ollut hiivatehtaita eikä edes tiedetty, että hiivaa on olemassakaan, alkoholijuomat valmistettiin perinteisin keinoin. Eli tehtiin juoma samalla tavalla kuin oli aina tehty, jolloin astioissa ja muissa välineissä jäljellä ollut edellisen satsin hiiva pääsi lisääntymään uudessakin satsissa. Tai vaihtoehtoisesti luotettiin spontaanikäymiseen, jolloin tarvittava hiiva tuli ilmateitse, kuten vaikka lambikia tehtäessä. Viinejä valmistettaessa viinirypäleiden pinnalla on aivan tarpeeksi luontaisia hiivoja, jotta viini lähtee itsestään käymään. Sama pätee myös omenoihin, jos vaikka haluaa tehdä siideriä. Mehu vaan pitää rikittää, jotta bakteerit eivät pääse kasvamaan siinä vaan vain hiiva.
PW innostui, kun puhutiin petrimaljoista.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Olen pohtinut minkälaista olutta tekisin seuraavaksi. Suosituksia?
Tumman maltaiset maut miellyttävät itseäni, mutta kumminkin Mexikolaistyyppinen kevyt kalpea kesäjuoma olisi tällä hetkellä ehkä kiinnostava vaihtoehto. IPA tyyliset pistävän katkeruuden oluet eivät (vieläj ole suosikkeja.
Nyt kun vielä uutteilla mennään, niin Coopers Mexican cerveza ja Bullet Brewin vastaava tuote olisi tarjolla. Tuo Bullet Brew on ilmeisesti uudehko virolaisvalmistaja ja siitä löytyy kovin vähän tietoa.
Ismo Leikolalle on eilen julkaistu oma olut.
Tämä on jäänyt mietityttämän, joten tarkentavia kysymyksiä:
Onko tuote tämä? 10% lukemaa ei ole?
Laimennetaanko ensin 10x ja sitten vielä 10x?
Eli saadaanko 100ml pullosta 10 vai 100 litraa lopullista desinfiointiliuosta?
Eikös 100 mg / ml ole juurikin 10% painoprosentin kamaa. Millilitra vettä kun painaa juurikin tuon 1000 mg, jolloin 100 mg on juurikin 10% tuosta 1000 mg määrästä.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Totta. SI-järjestelmän kertauskurssille ——>
Juuri tuo, se on 10 % jodiliuosta (100 mg/ml). Se kannattaa laimentaa 1 % liuokseksi, jolloin on helpompi annostella. Tätä 1 % liuosta, jossa siis on 10 mg jodia per ml, annostellaan 10-15 ml (eli 100 - 150 mg) per litra kylmää vettä, jolla huuhdellaan n. 15 min ajan täysin puhtaaksi pesty(j)ä (käymis)astioita.
Eli 100 ml:n pullosta 10 % jodiliuosta saa 10 * 100 = 1000 -kertaisen määrän desinfiointiliuosta eli 100 litraa. Desinfiointiliuoksessa on 100 mg jodia per litra.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
Ruokaviraston nettisivuilla kerrotaan: ” Aikuisten tulisi saada jodia noin 150 mikrogrammaa vuorokaudessa. ”
Tuota desinfiointiliuosta voi/pitää juoda desinfiointipäivänä litra tai puolitoista
Tuollainen pullonpesuri ei taida toimia Betadinen kanssa, koska kontaktiaika on lyhyt?
Nyt olen testannut monta kertaa. Kombuchaan jos laittaa sokeria 60g/L niin tulee helposti juotavaa juomaa, mutta 70g/L tekee vahvasti maitohappoisen tiukan juoman. Ja käymisajaksi on vakiintunut noin 7vrk.
Iso apu juomasta on närästykseen ja oloon muutenkin. Ei nyt täysin voi syödä jatkuvasti mitä vaan, mutta olo on siedettävä vaikka joutuu välillä syömään olosuhteiden pakosta ei-niin-mahaystävällistä ruokaa.
Mieluummin ei. Millilitra riittää. Ei missään nimessä koko litraa. Milligramma on TUHAT mikrogrammaa.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Miten nämä on niin vaikeita? Uudelleen SI-järjestelmän kertauskurssille ——>
Huomaa kyllä, että en ole paljon ollut tekemisissä kemian, liuosten, milligrammojen, mikrogrammojen, milliltrojen ym. juttujen parissa. Näppituntuma puuttuu kokonaan. No tässä sitä oppii.
Pitää vaan ajatella tarkkaan, mitä on tekemässä: kemiassa voi ajattelemattomuuttaan tehdä helposti kolmen dekadin eli tuhatkertaisen virheen. Ihan sama kuin, jos mitoittaisi nojakin runkoputken halkaisijaa: hitsaako rungon halkaisijaltaan 50 mm:n putkesta vai 50 metrin putkesta...
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
Toi vielä korostuu, jos ei ole jatkuvasti tekemisissä. Silloin ei ole helppo huomata tekemäänsä virhettä, koska ei ole mitään näppituntumaa siihen missä suuruusluokassa liikutaan.
Asiaan liittyen olen pistänyt kauhukseni merkille amislaisia, joilla on jo samat ongelmat normaaleissa plus- ja miinuslaskuissa jopa alta kymmenen olevilla kokonaisluvuilla Kertolaskuista puhumattakaan. Mitä kouluissa nykyään tehdään, kun eivät osaa edes ensimmäisten luokkien matematiikkaa