Oispa kaljaa

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tässä beta-amyloitua kotikaljatonkkaa tuijottaessani, tuli mieleen miksi leipä/pullataikinaa ei tuolla samalla menetelmälä imellytetä? Hetken kuukeloituani löysinkin imelletyn leivän olemassaolon. No viimein sain vastauksen yli 40-vuotta askarruttaneeseen kysymykseeni: ”Miksi juhlaleivät ovat makeita?” Olen kysellyt tätä kauan, mutta en ole saanut siihen mitään järkevää vastausta.
Eli kaljatonkan vastaus on: ”Alunperin arkena on tehty leipää ja juhlapäiviin on panostettu enemmän ja taikina on imelletty, jolloin onkin syöty leivän sijasta makeaa pullaa.”
Nyt ymmärrän pullan olemuksenkin paremmin. Olen tähän mennessä pitänyt pullaa turhamaisena ja hyvin turhana keksintönä, mutta se onkin ollut tapa korostaa juhlien juhlavuutta. Rivien välistä voinee ymmärtää, että en ole suurensuuri makean ystävä.
Näin se maailmankuvan kokonaisvaltaisempi ymmärrys kasvaa. In vino veritas = viinissä on totuus, sai nyt uutta sisältöä, vaikka tällä kertaa kyseessä oli In cervisia veritas. Iän myötä olen useasti huomannut, että latteat fraasit muuttuvatkin viisauksiksi.

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14158
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 07 Helmi 2022, 10:37

Iän myötä olen useasti huomannut, että latteat fraasit muuttuvatkin viisauksiksi.

Fraaseiksi pääsevät vain kulttuurien läpi pitkän ajan kuluessa suodattuneet lausahdukset. Tuo on niin kova laji, että niissä täytyy olla viisautta. Jos fraasi vaikuttaa tyhmältä, olet ymmärtänyt sen väärin. 8)

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nyt saapui läjä panimotarvikkeita.

Liitteet
IMG_20220208_181952.jpg
Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7060
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Vilijami kirjoitti: 08 Helmi 2022, 18:37

Nyt saapui läjä panimotarvikkeita.

Näyttää toi vasemman reuna härveli erehdyttävästi venäläiseltä perseenpäristimeltä. Tiesitkin varmaan mistä erottaa venäläiset ja muut mallit toisistaan?

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pastori kirjoitti: 08 Helmi 2022, 19:20
Vilijami kirjoitti: 08 Helmi 2022, 18:37

Nyt saapui läjä panimotarvikkeita.

Näyttää toi vasemman reuna härveli erehdyttävästi venäläiseltä perseenpäristimeltä. Tiesitkin varmaan mistä erottaa venäläiset ja muut mallit toisistaan?

Jep ja jos se kyseinen laite onkin, eikä vain näköinen :mrgreen:

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Kotikaljan (vai ruisolutko tuo on?) käyminen loppui. Ominaispaino oli kuivaksi käyneistä juomista tuttu 1,002. Pullotin ja laitoin pari sokeripalaa (6g) per litran pullo jälkikäyntiin. Mittasin upouudella vinometerillä prosentit. Keskioluen vahvuista näytti mittari ja aika lailla samaa myös laskelma sokerin + maltaiden hiilihydraattipitoisuuksista suhteessa nesteeseen.

Liitteet
IMG_20220208_190409.jpg
ajarmala
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2040
Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
Paikkakunta: Nummela, Vihti
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja ajarmala »

Vilijami kirjoitti: 08 Helmi 2022, 20:16

Kotikaljan (vai ruisolutko tuo on?) käyminen loppui. Ominaispaino oli kuivaksi käyneistä juomista tuttu 1,002. Pullotin ja laitoin pari sokeripalaa (6g) per litran pullo jälkikäyntiin. Mittasin upouudella vinometerillä prosentit. Keskioluen vahvuista näytti mittari ja aika lailla samaa myös laskelma sokerin + maltaiden hiilihydraattipitoisuuksista suhteessa nesteeseen.

Vinometrit toimivat täysin luotettavasti (ruti)kuivilla juomilla, kuten viineillä. Kuivassakin oluessa on melkoinen määrä jäännösuutetta jäljellä, joka vääristää hieman vesi-etanoliliuoksen pintajännitystä, johon vinometrien toiminta perustuu. Onneksi jäännösuutteen vaikutus on vähäinen, jolloin loppuunkäyneen oluenkin voi mitata vinometrillä.

Esim. tämä sinun oluesi: loppuominaispaino 1,002, mutta jos siinä on vaikka 4,5 % alkoholia, pitäisi sen ominaispainon ilman jäännösuutetta olla 0,992. Jos se nyt kuitenkin on 1,002, niin siinä on jäännösuutetta 2,5 %. Mutta 2,5 % erilaisia käymiskyvyttömiä sokereita ei paljoa heilauta vinometrin lukemaa.

--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Hard simasta tuli aivan ehdottomasti parasta kiljua, mitä olen ikinä maistanut. Kupliakin oli muodostunut hienosti. Juomaa voi verrata kuivaan kuohuviiniin. Inkivääri puraisee lopussa kivasti. Tätähän maistelee ihan maun takia. Pahempia sarjavalmisteisia kuohareita olen maistanut kuin tämä. Kilju on kovin huonossa maineessa ja näköjään ihan turhaan. Tekemiseen vaan ei panosteta, vaan turbohiivalla tehdään humaltumisajatuksella pahaa juomaa. Kiire pilaa tämänkin tuotteen.

Takuuvarma hyvä kilju kiteytyy näihin juttuihin:
-prosenteissa pyritään lonkero-luokkaan
-rauhassa annetaan laskeutua hiivat pohjalle
-lapotaan pari kertaa kilju hiivan päältä
-jälkikäytetään hiilihappoja juomaan
-säilytetään viileässä ja pimeässä kuukausi

Liitteet
IMG_20220211_181511.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Tein kotikaljaa, johon laitoin maltaat, sokerit ja sitruuna kuorineen viipaleina asian pohjalle. Kiehuva vesi päälle.
Lopputuloksesta tuli ipa tyyppinen kitkeränkatkera juoma. Varmaan ipan ystäville mieleinen maku.
Omaan makuun ei paras mahdollinen, mutta juotava kuitenkin.

Aiemmin olen tehnyt sima-kotikaljahybridiä, eli tavallisen siman aineet + kaljamallasuute. Se oli erittäin hyvä. Erona tähän viimeiseen testiin oli, että sitruunaviipaleet laitoin vasta jäähtyneeseen nesteeseen hiivauksen yhteydessä.

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Desinfiointia ja Mexican Cerveza pöhisemään.
Vaahtosi paljon enemmän kuin Finlandia uute.
Vierteen ominaispaino 1,048.

Liitteet
IMG_20220220_153158.jpg
Viimeksi muokannut Vilijami, 20 Helmi 2022, 18:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Lisää kuvia

Liitteet
IMG_20220220_165918.jpg
IMG_20220220_164049.jpg
IMG_20220220_164238.jpg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Nyt on kokemusta kahdesta oluthiivasta. Ne käyvät tosi rauhallisesti, vesilukon kuplimista ei oikein havaitse. Toki vesipatsas näyttää, että ylipainetta on astiassa. Pullahiiva taas käy reippaammin, vesilukko pärisee kuin kaksitahtiperämoottori.

Liitteet
D0496FF5-6E3F-452B-B57A-3A49AB4A1B5C.jpeg
Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Fermentointi laajenee. Tällä kertaa hapanporkkanoita. Puoli kiloa porkkanoita, puoli litraa vettä ja ruokalusikka suolaa. Viikon huoneenlämmössä kansi löyhällä, kupli selkeästi päivät 2-6 ja sitten viikko kansi tiukalla jääkaapissa. Hyvää tuli ja tuntuu vielä paranevan ajan kuluessa.

Perhana kun jäi kellari rakentamatta. Kellarin vois fermentoida täyteen ruokia ja juomia.
Ja toinen mikä pitäis olla on kunnollinen koekeittiö, missä päivittäinen ruoanlaitto ei häiritse mielenkiintoisempia testejä :D

26B6175F-10C8-488E-8C65-780C34388A2E.jpeg
26B6175F-10C8-488E-8C65-780C34388A2E.jpeg (136.7 KiB) Katsottu 1090 kertaa

käänsin kuvan -jori

Avatar
Pastori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7060
Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Pastori »

Katoppa. Disinformaatiota maan vetovoimasta!

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7537
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Oispa kaljaa

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Pastori kirjoitti: 22 Helmi 2022, 14:01

Katoppa. Disinformaatiota maan vetovoimasta!

Kyllä se totta on. Kuva todistaa.

Vastaa Viestiin