Maistoin pizzan kyljessä Brooklyn lagerin. Jännästi jälkimaussa oli havun makua, tai siis se tuoksu mikä joulukuusesta tulee jäi leijailemaan poskionteloihin. Tykkäsin kovasti. Tuskin tuossa havuja on, taitaa tulla jostain humaloinneista?
Tekemättömien oluiden listaan pitää lisätä havuinen hapanolut!
Pitää alkaa tekemään pienempiä satseja, koska tällä menolla kaikki hyllyt/kaapit täyttyvät panimotuotteista
Oispa kaljaa
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
- Liitteet
-
- A37F75EC-5C40-48FD-8AA6-913A7BC7619E.jpeg (25.63 KiB) Katsottu 2149 kertaa
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Kuuntelin Panodraama podcastia ja siinä kerrottiin hapanoluen valmistuksesta apteekin maitohappobakteerivalmisteilla tai kaupan gefilusmehuilla. Nuitahan vois kokeilla.
Kettle sour menetelmässä vierre ensin hapatetaan ja sitten keitetään, jolloin maitohappobakteeri pysäytetään. Tämän tyylin kotipanimomestarimme esitteli jo viestikejun alkupäässä, siinä oli erona ettei maitohappobakteeria lisätä erikseen, vaan hyödynnetään maltaan luontaisia bakteereja.
Toinen tyyli oli suoraan vaan maitohapon lisäys käymisastiaan, jolloin se saa lisääntyä vapaasti. Mietin voiko tällöin happamuutta tulla liikaa?
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Vilijami kirjoitti: ↑23 Helmi 2022, 14:01Kuuntelin Panodraama podcastia ja siinä kerrottiin hapanoluen valmistuksesta apteekin maitohappobakteerivalmisteilla tai kaupan gefilusmehuilla.
vaan hyödynnetään maltaan luontaisia bakteereja.
Toinen tyyli oli suoraan vaan maitohapon lisäys käymisastiaan, jolloin se saa lisääntyä vapaasti. Mietin voiko tällöin happamuutta tulla liikaa?
Maitohappoa lisäämällä, vaikka valmiiseen olueen, voi helposti kokeilla, miten happamasta oluesta pitää. Hapolla vain konsentraatio ratkaisee normaaleilla annostusmäärillä. Tällä kannattaa aloittaa. Vaikkakin pelkällä maitohapolla tulee turhan kliini flavorikuva, mutta saa silläkin jonkin käsityksen asiasta.
Jos taas lisää maitohappobakteereja niin happamuus riippuu bakteerien määrästä, kunnosta ja kannasta, hapatusajasta, saatavilla olevan sokerin määrästä, alkoholipitoisuudesta ja myös lämpötilasta. Lisäksi bakteerit tuottavat muitakin flavoriyhdisteitä eivätkä vain pelkkää maitohappoa. Minä kun valmistan myös juustoja niin peuhaan myös erilaisten maitohappobakteerikantojen kanssa - niillä tosin hapatetaan maitoa eikä olutta.
Yksinkertaisinta on aloittaa hapattamalla keittämätön vierre niin pitkään, että se saa mielenkiintoisia makuja. Sitten vierre keittoon, jäähdytykseen ja hiivaukseen. Tee pieni koe-erä.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Kiitos, tämä kuullostaa jo suunnitelmalta:
Tulossa olevaan mexican cervezan pullotusvaiheessa lisään muutamaan pulloon eri määriä maitohappobakteereita. Sillä pääsee jo hieman jyvälle sour meiningistä.
Seuraavaksi sitten pikkuerä kettle sour menetelmällä.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14158
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Oispa kaljaa
Ei kai sitä maitohappoa voi liikaa tulla, jos olut on jo pääkäymisensä käynyt, eikä sokereita ole kuin nimeksi. Minusta tuntuu, ettei tuossa tilanteessa ole pajon merkitystä, miten paljon niitä maitohappobakteereja lisää. JOs lisää vähän, olut valmistuu happamuutensa osalta hitaammin kuin lisäämällä enemmän, jolloin bakteerihyväkkäät silpovat sokerit suihinsa alta aikayksikön.
Voihan tuossa tietysti olla hieman evoutiivista karsintaakin, kun oluen alkoholipitoisuus on jo lähes täysi. Luulisi siinä heikompaa bakteeria hirvittävän, kun joutuu sokeriannosten ruokajuomaksi hörppimään alkoholijuomaa palanpainikkeeksi. Vain varsinaiset hapot maitohappobakteereista selviävät tästä.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Totta, noin se taitaa olla.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
En ole hapanoluita ennen maistellut. Nyt nuolaisin testiksi Pyynikki gosen, Brooklyn sourin ja Keisari sourin. Happamuutta löytyi kyllä, mutta todella ohutta ja yksiulotteista. Keisari oli onnistunut näistä vähiten huonosti, alkumaussa oli hedelmäisyyttä ja jälkimaussa pikaista sitrusmaista happamuutta. Kombuchassa on tuhti ja moniulotteinen happamuus, tällaisen oluen haluaisin. Pitääkö tämäkin itse tehdä?
- Pastori
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7060
- Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
- Paikkakunta: Joensuu
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Ei tarvi tehdä olutta. Kombucah on mitä parahin drinksupohja!
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Mutta kun haluaisin teen maun tilalle maltaisen maun.
Nyt valmistumassa olevan kombuchaerän tein kylmäuuttamalla teetä. Mustan teen kuiva kitkeryys ei kuulu suosikkimakuihini, joten mietiskelin auttaisiko kylmäuutto vähentämään kitkeryyttä. Kuinka oleellinen osa tee on yleensäkään kombuchaa?
- janx
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 5397
- Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
- Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
En tiedä, mutta kombucha tuntuu närästävän ja turvottavan minun ruuansulatusta.
Edit: Toisaalta välillä tuntuu tekevän niin mikä tahansa muukin syötäväksi kelpaava.
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
- Pastori
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7060
- Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
- Paikkakunta: Joensuu
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
No. Tuleeks ydinvoima niinku ytimestä? Kokeile kouluttaa se sieni toiselle teelaadulle? https://brewbuch.com/green-tea-kombucha/
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Oon kokeillutkin, vihreästä teestä tulee parempaa. Paras tähän mennessä on tullut marokon minttuteestä.
Nyt kokeilussa on tosiaan kylmäuutettu musta tee, jos sillä menetelmällä ei tulis sitä kitkeryyttä.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Niin se on, että tilanteen ollessa tosi pahalla mallilla pelkkä vesikin närästää.
- janx
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 5397
- Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
- Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Mä en ole juonut moneen kuukauteen raakaa hanavettä. Vain suodatettua hanavettä tai pullovettä. Näin ei vesi närästä.
Suodatin: https://www.aqva.fi/aqva-ultra-hanasuodatin/AQ003-1
"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Itselleni muistilapuksi: Mexican cerveza on käynyt nyt 7vrk ja ominaispaino 1,012. Ohjeessa oli ominaispainotavoite pullotukseen 1,008, mutta se oli kilon sokerilisällä. Käytin sokerin sijaan 1,5kg vaaleaa mallasuutetta. Saattaa ja todennäköisesti vaikuttaa ominaispainoihin.