Jarcco kirjoitti: ↑26 Maalis 2022, 10:29
Maalämpösysteemissä kiertää kolmea eri ainetta. Maapiirin lämmönkeruuneste on yleensä denaturoitua etanoli/vesiseosta.
Kiertovesipiirissä kai käytetään edelleen glykoliliuosta, maalämpöpiirien etanolipohjaisia nesteitä ei ohjeiden mukaan saisi käyttää lämmityspiireissä, koska lämpimän nesteen höyryt voivat huoneeseen purkautuessaan aiheuttaa räjähdysvaaran. Jotain sopivia myrkyttömiä aineita varmaan on olemassa.
Ehkä pahin riski on että lämpöpumpun sisäisen kierron kylmäaine pääsee vuotamaan maapiiriin esim. rikkoutuneen lämmönvaihtimen kautta.

https://www.suomela.fi/lampopumpun-toim ... e-tutustu/
Tutustu lämpöpumpun toimintaperiaatteeseen
- Lämmönkeräysneste kiertää keräysputkistossa ja kerää lämpöenergiaa kalliosta, maaperästä, ilmasta tai vedestä.
- Lämmönvaihtimessa (höyrystimessä) haalea lämmönkeruuneste kohtaa lämpöpumpun jääkylmän kylmäaineen, jonka lämpötila nousee muutaman asteen, jolloin se höyrystyy.
- Lämpöpumpun kompressori puristaa höyrystyneen kaasun korkeaan paineeseen, jolloin se lämpenee.
- Syntynyt lämpö johdetaan lämmönvaihtimen (lauhdutin) kautta talon lämmitysjärjestelmään, jolloin lämpötila laskee ja kylmäaine muuttuu jälleen nesteeksi.
- Kylmäaineen kierto jatkuu ja paisuntaventtiilissä sen paine laskee ja kylmäaine muuttuu jälleen jääkylmäksi. Tästä prosessi alkaa uudelleen kun jääkylmä kylmäaine kohtaa haalean lämmönkeräysnesteen.
Hauskoja nuo viranomaiset ja heidän mielikuvituksensa, jonka pelkojen mukaan näitä määräyksiä laaditaan. Etanolia ei saisi käyttää vesikierron seassa, kun voi aiheuttaa räjähdysvaaran. Sisäkiertopiiriin sitä alkoholia ei sinänsä tarvita. Palotilallisissa kattiloissa kiertovesi on pelkkää vettä ja hyvin toimii. Toisaalta jos siihen veteen laittaa alkoholia, ei se varsinkaan lämpöpumppusysteemissä ole mitenkään räjähdysvaarallisissa olosuhteissa. Sisäkiertoveden lämpötila on vähemmän kuin jouluglögin, jota kuumennellaan välillä jopa kaasuliekillä. Siltikään en ole kuullut yhdestäkään glögiräjähdyksestä. 
Eihän tuollaiseen rakennuksessa sisällä kiertävään piiriin kannata sitä alkoholia tuhlata kuin sen verran, ettei heti hyydy, jos kiertovesipumppu pysähtyy. Miedon viinin jäätymispiste 11°C riittää kyllä tuohon hyvin. Miettikääpä miltä kuulostaisi, uutinen, jossa kerrottaisiin viinivaraston räjähtäneen pullojen rikkoutumisen takia. 
Viranomaisteoreettinen ajatus on sekin, että helposti haihtuva, käytännössä maan lämpötiloissa kaasumainen aine aiheuttaisi ympäristön pilaantumista päästessään ensin maakiertopiiriin ja sieltä sitten vielä tämän erillisen piirin rikkoutumisen takia maahan.
Kovasti olen odotellut, että siirtyisivät kylmälaitteissa hiilidioksidin käyttämiseen kylmäaineena. Sillä on iso tukku erinomaisia ominaisuuksia nykyisiin yleisiin kylmäaineisiin verrattua, kuten myrkyttömyys ja helppo saatavuus. Teknisesti sen ongelmana on kylmäpiirin täyttöpaine, jonka pitäisi olla 40 bar luokkaa. Lämpöpumppusysteemissä tuon paineen kestävän piirin toteuttamien olisi helppoa ja tarvittavan, vähän paksumman kompressorikuvun kustannukset kompensoituisivat helposti halvemmalla kylmäaineella ja yksinkertaisella huollolla ja pienemmällä käyntiäänellä, johon tällainen painavampi komperessorin kuori tietenkin johtaa.
Maapiiirin sekaan ja sitä kautta maahan jos sitä pääsee, aiheuttaa se vakavaa kasvien kasvun lisääntymistä. 
Paljon siis etuja hiilidioksidista. Isoin ongelma taitaa kuitenkin olla ns. Big Chem, joka tekee kaikkensa, ettei hyvä kylmäainekemikaalien bisnes katoa ja korvaudu käynnillä Woikoskella tai Agalla. 