Siitä tuli Hard Kombuchaa
Oispa kaljaa
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Mexican Cerveza on pullokäynyt nyt 9 viikkoa. Koko ajan paranee. Moittimani raaka maku on nyt poistunut, eikä olut muutu suussa vaahdoksi kuten aiemmin.
Hyvänmakuisten juomien valmistus kotona ei ole mitenkään vaikeaa, mutta kypsytysaika on tuskaisen pitkä!
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Sen takia niitä pitää olla sopivasti varastossa, jotta uutta erää ei tarvitse suoraan käymisastiasta nauttia niin kuin kiljudivisioonan edustajat usein tekevät.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Paljonko on sopivasti?
Kohtuullisen käytön määrä on virallisesti 14 annosta viikossa miehille ja 9 naisille. Miksei kukaan tasa-arvoihminen puutu tähän törkeään sukupuolitukseen?
Joten henkilön kohtuullinen määrä 11,5 annosta. Pyöristetään 12 annokseen, niin saadaan kivasti puoli korillista.
Maukkaan miedon alkoholijuoman valmistus ottaa noin 10 viikkoa.
Eli 12 x 10 = 120kpl 0,33 litran pulloa on virallinen suositus kotivaraksi.
Re: Oispa kaljaa
Toi viikkotason pulloraja vain sukupuolen perusteella lajiteltuna on kyllä yksilötasolla vitsi. Jos 60 kiloinen mies juo kaiken kerralla tai 150 kiloinen yhden annoksen joka lämpimällä aterialla, on siinä aika iso ero
Vähän samanlainen tasapäistävä suositus kuin vyötärölihavuuteen annettu kiinteä yhtenäinen senttiraja. Lyhyt voi muka olla terveellisesti mahakas ja pitkän on vastaavasti pakko olla hoikka.
Keskimäärin kumpikin voi kyllä toimia kunhan tarkastellaan riittävän ison väkijoukon keskiarvoja eikä yksittäisiä ihmisiä.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Bmi on kans hauska mittari. Sen perusteella kireässä kisakunnossa oleva pienen rasvaprosentin bodari voidaan tuomita lihavaksi.
Re: Oispa kaljaa
Löytyi aika optimi kombuchan valmistukselle: Muokkasin kombuchasientä syöttämällä sille ison kasan maitohappobakteereja parin viikon aikana ja pikkuisen hyppysellisen hiivaa kaveriksi. Astian pinnalle muodostui uusi sienikerros, jota olen nyt käyttänyt. Nykyisessä tilassaan sieni tekee kahdesta litrasta vihreää sitruunateetä oikein makoisaa kombuchaa noin kolmessa päivässä + muutama päivä jälkikäymistä pulloissa viileässä. Sokerit tulevat siirapista, n. 65 g/l, juoma käy melko kuivaksi. Alkoholia muodostuu ilmeisesti hieman, etikkaa hyvin vähän. Hapotan juoman sodastreamilla ennen juomista, jälkikäyminen muodostaa aika vähän hiilihappoja.
Tuosta BMI:stä: InBody-mittaukset antavat aika kivasti kehonkoostumuksesta tietoa, myös vyötäröllä olevasta viskeraalisen rasvan määrästä. Niitä järjestetään kaupungin liikuntapalvelujen puolestakin pari kertaa vuodessa ja kuntosaleilla sen saa mitattua kympillä. Nimimerkillä jos pudottaisin painoni BMI:n mukaan sopivaksi, rasvaprosenttini olisi noin 7,5.
Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo - Arcus velomobiili
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Hieno homma, että sientä voi muokata mieleisekseen. Itselläni ei ois käynyt edes mielessä.
Hiilihappoja en minäkään ole onnistunut kombuchaan jälkikäyttämällä saamaan. Oisko kotipanimomestarillamme tähän vinkkiä?
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Eikö jälkikäymissokeri + hiiva tuota kombuchaan hiilaria? Syökö se volgansieni jälkikäymissokeritkin? Ehdotan kokeiluja: jotta hiilaria syntyisi, pitää olla sekä sokeria että hiivaa ja umpinainen pullo.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Sieni popsii jälkikäyntisokerit mielellään, vaikka scobymöykkyä ei pulloon laitetakaan. Liukoista sientä juomassa kuitenkin lienee.
Nyt laitoin litran patenttikorkkipulloon kombuchan joukkoon 6g sokeria ja maustemitallinen kuivahiivaa. Katsotaan tuleeko hiilihappoa.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14157
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Oispa kaljaa
Turhaan sinne sitä hiivaa lisäät, ellet erityisesti kaipaa alkoholia juomaasi. Myös maitohappobakteeri tuottaa hiilidioksidia aineenvaihduntatuotteenaan, jos vaan on sokeria mitä syödä.
Jos juoma on jo kuivaa, kun se pannaan pulloon, ei siihen mistään voi tulla hiilidioksidia. Tyhjästä ei pysty scobykään nyhjäisemään.
Pane vaan kombuchasi umpipulloon aikaisemmin, niin saat hiilidioksidia. Avoastiasta se piru karkaa taivaalle tuhoamaan ilmastomme.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Siis olen kokeillut aiemmin laittaa keskenkäyneenä tiiviiseen pulloon ja olen kokeillut loppuunkäyneeseen lisätä jälkikäyntisokeria myös tiiviiseen pulloon. Kummankaan kaltaisissa tapauksissa hiilihappoja ei muodostunut, mutta etikkahappoa kyllä.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Scobyssä mitä ilmeisimmin on homofermentatiivisia maitohappobakteereita, jotka tuottavat sokerista vain maitohappoa, mutta eivät lainkaan hiilidioksidia. Etikkabakteerit taas tuottavat vain etikkahappoa, mutta eivät nekään hiilidioksidia. On olemassa heterofermentatiivisia maitohappobakteerikantoja, jotka tuottavat sokerista sekä maitohappoa että hiilidioksidia, mutta ne ovat harvinaisia ja hitaita tuottamaan hiilidioksidia. Niitä käytetään esim. emmentaljuustojen valmistuksessa, jotta juustoihin saataisiin koloja yhdeksän kuukauden kypsyttämisen aikana (emmentaljuustojen koloja ei siis tehdä poraamalla, vaan mikrobiologisesti...).
Näin ollen pelkällä scobyllä ei taida helposti saada kombuchaan hiilidioksia. Sen takia suosittelin hiivan lisäämistä jälkikäymiseen. Jos taas joku pystyy muuntamaan scobyn niin, että siinä kasvaakin hiilidioksidia tuottava heterofermentatiivinen maitohappobakteerikanta, niin mikä ettei...
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14157
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Oispa kaljaa
Mistäs noita heterobakteereja voisi saada. Kai niitä jostain saa palkattua tuohonkin juustonporaushommaan. Onko niitä valmiissa juustossa jäljellä. Kuulostaisi hauskalta sellainen bakteeri, joka tekisi maitohappolimsaa sokeroidusta teestä pelkästään pulloon sulkemalla. Tuo hitaus tietenkin hieman haittaa, jos siinä menee kuukausia, kuten emmental-juuston valmistuksessa.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Re: Oispa kaljaa
Kokeilin tuossa yhteen erään lisätä vähän reilummin sokeria jälkikäymiseen; mullahan on enemmän hiivaa ja vähemmän etikkabakteereja tuossa kannassani nyt. Happoja tuli hieman, mutta pulloon alkoi kasvaa uusi scoby pinnalle. Sen verran irstaan näköinen lopputuote tuli, että taidan jatkossakin tehdä hapot sodastreamilla.
Scobyni nimi on muuten Tero.
Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo - Arcus velomobiili