Tuli vähän happoja, mutta ei tarpeeksi. 0,5ml kuivahiivaa on liian vähän. 1ml/litra on sopiva.
Ja Pastorille: kyllä sekoitin ryönät asian pohjalta sekaisin, vaan ei auta. Scobyssäni on ilmeisesti bakteerikanta selvästi voitolla ja hiiva jää hopealle.
Oispa kaljaa
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
- Pastori
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7060
- Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
- Paikkakunta: Joensuu
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Ja se sun fermentointiaika ykkösvaiheessa oli?
- Pastori
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7060
- Liittynyt: 22 Joulu 2007, 16:07
- Paikkakunta: Joensuu
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Hyvä. Oot pidentänyt. Lähetä mulle kuva watsupilla sun scobysta.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Lähetin WA ja tänne muidenkin ihmeteltäväksi.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Ruskeaa hiiivaröhnää ei juurikaan ole.
Onko tästä tullut SCOB ja Yeast on kadonnut?
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Onko paikallinen hanavesi täällä niin ultrapuhdistettua ja siitä on tapettu kaikki elämä, ettei heikompi hiivakanta jaksa elää?
Pitäskö kombucha tehdä rapaiseen ojaveteen?
Oulun veden testissä 33vrk kuluttua ei ollut vielä minkäänlaista elämää muodostunut vesisaaviin.
Re: Oispa kaljaa
Mää olen ihan vain ruokkinut scobyäni hiivalla ja maitohappobakteereilla. Kokeilepoas piruuttaan, mitä omasi siitä tykkää. Mulla on viimeisissä erissä ollut jo happojakin, neljän päivän käymisajalla.
Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo - Arcus velomobiili
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Mulla alkoi scoby tuottamaan hiilihappoa kombuchaan, kun ruokin scobyä leivinhiivalla muutaman satsin verran.
Tein sämpylää, jossa käytin nesteenä kombuchaa. Parin päivän kylmäkohotuksessa leipään tuli aika kivoja makuvivahteita.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Yksivaihemäskäsin 500g kaljamallasta ja löin ominaispainomittarin rikki pesualtaan kulmaan. No nyt ei päässyt sitten mittaamaan irtosiko kaljamaltaista sokereita.
Laitoin vierteeseen 500g sokeria ja annoin 10 litran erän käydä loppuun. Vinometri näytti lopulliseksi alkoholiprosentiksi 5%. 500g sokeria 10L nesteessä voi tuottaa vaan alle 3%. Kai niistä kaljamaltaista sitten jotain irtosi tai sitten vinometri näyttää suurpiirteisiä arvoja? Mielestäni maussa ei huomannut viiden prosentin edestä alkoholia?
Pullotus jälkikäyntisokerin kanssa ja nyt odotellaan lopputulosta.
Kuvassa on vaan 7,65 litran verran juomaa. Loput join kotikaljana käymisen aikana.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Eihän vasta tiskattua käymisastiaa kannata jättää pölyyntymään ja onnistuin saamaan vielä vanhalla hinnalla uutepurkin, joten uusi olut tulemaan:
Finlandia tumma uute
300g sokeria
Nestemäärä 10L.
.
Pakkauksen ohjeet ovat 15 ja 20 litran erille ja kilolle sokeria, mutta aikaisempi Finlandia perinteinen olut onnistui tosi hyvin 10 litraan ja 300g sokeria tehtynä. Siispä kokeillaan tähän tummaan samaa.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Loppuun käyneestä kotikaljasta maistoin lasillisen. Vielä ei ollut hiilihappoja oikein kovasti tullut. Maku oli hämmästyttävä happaman makea. Mikään muu ei maistu tällaiselle. En osaa vielä tältä istumalta sanoa oliko tuo hyvää vai pahaa?
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Finlandia Synkkä pulloon ja sen jälkihiivalla Menu kotikaljauute + 500g sokeria + 9 litraa vettä käymisastiaan. Jotain 10,5L kokonaistilavuus.
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Kaljamallas kuivatavarana on pelkkää ruista.
Molemmat kaupalliset kaljamallasuutteet (valmistajat lahian mallas ja bonne) sisältävät suurimmaksi osaksi ohraa, vähemmän ruista ja myös humalaa.
Ohjeiden mukaan tehtynä uutteista saa täyteläisempää makua aikaiseksi, kuin pelkästä kuivaruismaltaasta. No tämähän ei ole mikään hirmu yllätys, kun ainesosia vertailee. Mutta miksi reseptit ovat erilaiset?
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Kas! Sehän on Bonne-Juoman tekemää. Se sijaitsee pyöräilyreittini varrella Lohjan asemalla vanhassa meijerissä.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)