Kilju light on ollut 2 viikkoa pullossa. Ei ihan vesikirkasta, mutta melkein. Pitää jäähdyttää ja maistaa maku.
Oispa kaljaa
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Kotikaljasiirappioluen sain nyt vasta pullotettua. Kuudetta viikkoa oli käymisastiassa. Välissä oli jouluhässäkkää ja lentsua, ni ei ehtinyt eikä jaksanut aiemmin. Saapa nähdä mitä tulee?
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Omppuoluen ensimaistelu 6:n viikon pullokypsytyksen jälkeen.
Tämä maistuu siltä, miltä kuvittelin hapanoluen maistuvan, ennen kun olin maistanut sour-oluita. Kaupalliset hapanoluet maistuvat -minun mielestäni- jotenkin väärällä lailla happamalta. Pidän kovasti hapankaalin ja hapanjuurileivän mausta. Tässä omppuoluessa on samankaltainen "oikea" happamuus.
Re: Oispa kaljaa
Ihaillen olen seurannut tätä tuotekehitystä kohti oman maun mukaisia juomia .
Hienoa että intoa piisaa, ja etkä noudata orjallisesti perinteisiä toteutustapoja -> syntyy oikeasti uutta, eikä vain kopioita...
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Mulla oli vaihtoehtona ammattikouluun mennessä ajoneuvoasentaja tai kokki. Nyt kun tarkemmin ajattelee, niin eihän nuissa perusajatus poikkea paljoa toisistaan. Kummassakin tulee ymmärtää perusasiat ja lähtokohdat kunnolla, niin sitten voi itse valmistaa jotain haluamaansa. Hämmästyttävän hyvin molemmissa harrastuksissa riittää variaatioita ja kehityskohteita.
Light kilju oli hapottunut hyvin, mutta haju ja maku oli tunkkainen tai rikkinen. Kaadoin tuotteen viemäriin. Sitten avasin kaupasta ostetun ykkösoluen ja sama haju tuli nenään. Silloin hoksasin, että joulun tienoon lentsu olikin ilmeisesti korona. Samanlaisia haju- ja makupoikkeamia oli vuodentakaisen koronan aikana.
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14158
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Oispa kaljaa
Hätäilit siis sen Light-Kiljun tuomion kanssa. Sääli.
Perhana, kun asut siellä kaukana. Kiva olisi käydä näitä tekeleitäsi maistelemassa, jos olisi pyörämatkan päässä.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Re: Oispa kaljaa
Ota jori juna avuksi: pyörällä sitten vaan siirtymät Oulun rautatieasemalta Vilijamille ja takaisin .
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Sinne meni hyvä kilju. Tätä sanoisin alkoholijuoman väärinkäytöksi.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Tuoppi-siirappi oluen ensimaisto. Pullo poksahti iloisesti avatessa, mutta juoma ei ollut vielä hapottunut kunnolla. Tämä korjautuu ajan kanssa, vielä muutama viikko pullokypsyttelyä.
Väri melkein musta. Cola-juomainen.
Maku oli aikaa makea, vaikka takuulla sai käydä loppuun saakka. 6 viikkoa käymisastiassa.
Mutta mikä makeuden tuo? Tuoppi mallasuute vai siirappi? Vai molemmat? Jostain tuli nyt käymiskyvytöntä sokeria. Pitänee tehdä toinen erä -jahka pulloja vapautuu- Tuoppi uutteella ja pelkällä sokerilla, niin saa selvyyden asiaan.
Makeus herätti ajatuksen 2023 jouluoluesta, jos sen maustaisi piparkakkumausteilla: kaneli, inkivääri, kardemumma ja neilikka. Ehkä myös sitruunaa tai appelsiinia mukaan?
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 14158
- Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
- Paikkakunta: Tampere, Petsamo
Re: Oispa kaljaa
Vilijami kirjoitti: ↑11 Tammi 2023, 17:29Tuoppi-siirappi oluen ensimaisto. Pullo poksahti iloisesti avatessa, mutta juoma ei ollut vielä hapottunut kunnolla. Tämä korjautuu ajan kanssa, vielä muutama viikko pullokypsyttelyä.
Väri melkein musta. Cola-juomainen.
Maku oli aikaa makea, vaikka takuulla sai käydä loppuun saakka. 6 viikkoa käymisastiassa.
Mutta mikä makeuden tuo? Tuoppi mallasuute vai siirappi? Vai molemmat? Jostain tuli nyt käymiskyvytöntä sokeria. Pitänee tehdä toinen erä -jahka pulloja vapautuu- Tuoppi uutteella ja pelkällä sokerilla, niin saa selvyyden asiaan.
Makeus herätti ajatuksen 2023 jouluoluesta, jos sen maustaisi piparkakkumausteilla: kaneli, inkivääri, kardemumma ja neilikka. Ehkä myös sitruunaa tai appelsiinia mukaan?
Voi hyvinkin toimia. Etelä-Euroopassa, ainakin Portugalissa juovat sekoitusta, jossa on Dubonnet ja lagerolutta. Tehtiin 80-luvulla Aperitasta ja Koffin kolmosesta vastaavaa. Muistaakseni ihan käypäisen makuista. Aperitaa ei enää saa, mutta Dubonneta kyllä vielä. https://www.alko.fi/tuotteet/391467/Dubonnet
Joku internerissä kirjoitti:Aperita (appelsiininkuorella ja appelsiininkukalla maustettu viini-mehupohjainen tuote, joka on pärjännyt aperitiivien sokkotesteissa hyvin)
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Lidlistä tarttui matkaan Galereux olutta 4x0,5L päkki. Olipa käsittämättömän notkea juotava. Soljui kurkusta alas nielemättä. Yhtäkkiä sama efekti tulee mieleen Stolichnaya vodkasta ja Henry Westons Vintage siideristä.
Pahimmat kurkkuun tökkääjät ja kahteen kertaan nieltävät ovat Aura/Karhu/Karjala osaston oluet.
Voisiko joku kertoa mistä helppo juotavuus tai kurkkuun tökkäävyys tulee?
Raaka hanavesi soljuu kurkusta eka kulauksella, mutta toisella tökkää. Pieni sitruunamehu auttaa tilannetta, mutta ei kokonaan hävitä ongelmaa. Todella helppo juotavuus 0,75L hanaveteen tulee teelusikalla sokeria ja maustemitalla suolaa. (Yleinen pyöräilyjuomani) Taskulämpimänä tämä seos maistuu aivan maidolta!
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Lidlin tarjouskorissa oli Olvin kotikaljaa. Suurena kotikaljan ystävänä ostin pullon, mutta ihan järkyttävän pahaa. Ihan oikeasti pahaa. Kitkerä mutta silti puistattava tekoimelyys mukana. Ei jatkoon...
- Vilijami
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 7537
- Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
- Paikkakunta: Oulu
Re: Oispa kaljaa
Ari kirjoittaa sivuillaan, että mäskätessä viimeinenkin entsyymi denaturoituu +78˚C lämpötilassa. No hyvä.
Miten sitten vaikka riisi ja peruna? Nehän kehoitetaan ensin keittämään normaalisti ja sitten vasta mäskätään sokeri irti miedommissa lämpötiloissa. Unohtaako entsyymit, että ne on välillä keitetty ja toimivat taas jäähdyttyään uudestaan, vai mikä tässä on se juttu?
Re: Oispa kaljaa
Eikös pottujen imellykseen/ mäskäämiseen lisätä lämpimään muttei polttavan kuumaan muussiin jauhoa pieni määrä? Jauhojen amylaasi sitten pilkkoo tärkin.
Alligt Kruiser - Actionbent Trike - Optima Baron - Rainbow Lyra - Flevobike - Zox lowracer - Nazca Paseo - Arcus velomobiili
-
- Pistosuojattu sisällöntuottaja
- Viestit: 2040
- Liittynyt: 10 Heinä 2009, 00:17
- Paikkakunta: Nummela, Vihti
- Viesti:
Re: Oispa kaljaa
Juu, marttojen ohjeen mukaan 2,5 kg jauhoisia perunoita keitetään, survotaan, jäähdytetään ja lisätään 3/4 dl vehnäjauhoja kahdessa erässä. Jauhot taitavat olla se taika... Imellys 60 asteessa.
--
T. Ari
Helkama Kulkuri 14 (1990), Performer Agenda (2009), Insera Reflex (2010), Milan SL (2012), Yosemite 20" Folding (2014), Rossano cyclocross (2018)