Härski kirjoitti: ↑14 Syys 2024, 15:48Myös pehmeä veto rattaan ja Dynamon välillä voisi vaientaa resonansseja.
Siis esim pehmeä kuminen laippa joka antaa hieman periksi pyörimisen suuntaan. Samanlaisia on nykyään esim auton moottoroiden vauhtipyörissä tai vaikkapa hihnapyörien ulko ja sisäkehän välissä.
Mun järkeen ei mene tuo polkemisen vaikutus tuolle ketjun löysälle puolelle. Ainahan generaattoria vedetään taka-akaselin suunnasta suhteellisen löysällä ketjulla. Väliakselin ja genun välinen ketju taas luulisi olevan vakiokireydellä aina.
Mut se väli kai tuossa sitten on se resonoiva kohta.
Selitin huonosti, kun ajatuskin oli kesken. Yritän uudelleen. Polkiessa ketjun yläpuoli on kireällä, jolloin vastaavasti kiristimen puoli löysemmällä ja ketju vähän syvemmällä mutkalla. Ketjunkiristimen paine pienempi. Rullatessa ketjun alapuoli hieman kiristyy, ja yläpuoli löystyy lehmän seläksi, jolloin ketju on kiristimen kannalta kireämmällä. Ketjun kontakti genun rattaalle on enempi niin kuin kitkapyörällä ja ketjurulla keskellä hammasväliä. Tuossa keskellä se pääsee värähtelemään molempiin suuntiin pehmeästi, ennen kuin ketjun rulla koskettaa hampaan kylkeen.
Tämän perusteella genun ketjupyörän kannattaisi olla loivemmilla hampaankyljillä, jotta ketjurulla pääsee helpommin liikkumaan uran pohjalta värähtelyn vaimentamiseksi. Vähän saman tyyppinen hammastus kuin ketjunkiristimissä.
ED. Nyt kun katson kuvaa tarkemmin, ketjunkiristimen kulma on sellainen, että pienikin löystyminen alapuolella painaa ketjua genun puolella lähes 90 asteen kulmassa. Se tarkoittaa, että genun suunnasta tuleva kireysvaihtelu vaatii kiristimen vivulta suuren kulmanmuutoksen, mikä taas estää sitä reagoimasta nopeasti. Helppo kokeilu tämän teorian todentamiseksi olisi ketjun lyhentäminen, jolloin vipu kääntyisi genun ketjun puolen suhteen sopivampaan asentoon. Tietenkin kiristimen vivun nivelen tuominen alemmas auttaa myös, mutta on työläämpi kokeilla.