Polkumies kirjoitti: ↑07 Syys 2024, 08:44
Vyörenkaalla saa kulutuspinnan vaakatasoon, kuten auton renkaassa on? Mutta mikä merkitys on sillä, ovatko muut kuidut 90° vai 45° kulmassa menosuuntaan nähden? Luulisi 45° kulmassa olevien kuitujen kantavan paremmin kiihdyttäviä ja jarruttavia voimia.
Vyörenkaan rakenne on mekaniikaltaan kokonaan erilainen kuin ristikudosrenkaassa. Risikudosrengas, kuten polkupyörän renkaat nykyisin ovat, on kuin munkkirinkilä, joka on molempiin suuntiin pyöreä ja kaikki pinnat kahteen suuntaan kaarevia. Vyörenkaan kulutuspinta on periaatteessa lieriömäinen, joten maakontaktissa rengas taipuu vain yhteen suuntaan.
Toisinaan vyörenkaan kyljessä, ainakin ennen vanhaan, on sana "Radial". Sillä tarkoitetaan renkaan kylkien kudosten säteittäisyyttä. Kylkikudoksella ei ole suurta merkitystä, sillä rengaspaineen aiheuttama kiristys tekee jarrutus- ja kiihdytysvoimien kantavuudesta riittävää, vaikka kudokset ovat säteittäisesti.
Kylkikudokset ovat siis enimmäkseen säteittäisesti, mutta se, miksi tuota sanotaan vyörenkaaksi, on kulutuspinnan alle sijoitettu vyörakenne, jonka rengaspaine kiristää tiukalle samaan tapaan kuin farkkujen vyölle käy pitzza-bufeen jälkeen. Vyö on periaatteessa venymätön rakenne ja kiristyy koko leveydeltään samaan jännitykseen. Kylkikudokset tietenkin reunasta vähän vetävät, mutta matalaprofiilisissa renkaissa näiden säteen suuntaan vetävä voima on olemattoman mitätön. Siksi vyörenkaan kulutuspinta ei kulu keskeltä, vaikka painetta nostetaan, vaan kulutuspinta koskettaa tietä koko leveydeltään myös kun rengaspaine on korkea.
Koko leveydeltään tietä koskettava kulutuspinta tekee tietä vasten koskettavasta alueesta leveän, jolloin se jää lyhyeksi. Kosketusala kun on renkaan kantama kuorma jaettuna rengaspaineella. Rengaspaine määrää siis kosketusalan.
Lyhyt kosketusalue pienentää renkaan kulutuspinnan taipumakulmaa sen muuttuessa renkaan kosketusalueen etureunalla kaarevasta suoraksi ja takana suorasta takaisin kaarevaksi ja pienentää tämän aiheuttamaa mikroliukumaa kulutuspinnan ja tien välillä, säästää siis rengasta kulumiselta ja pienentää vierintävastusta.
Jos haluaa opiskella lisää, tästä löytyy materiaalia tämän foorumin varhaisemmilta vuosilta, vaikkapa haulla "mikroliukuma".
Kannattaa aloittaa vanhimmista, sillä uudemmissa oletetaan, että lukija on lukenut vanhemmat viestit.
https://www.nojapyorafoorumi.fi/search. ... A&start=15