Olen pitkään jo ajatellut, että terveellistä ruokaa saa lähinnä:
- jos tekee sen itse
- käyttää lähinnä kotimaisia raaka-aineita
Valitettavasti näin.
Makeutusaineet ovat alkaneet paljastaa itsestään ikäviä totuuksia. Niitä kuitenkin suositaan esim. kevyemmällä verokohtelulla ja vähemmän kalorisisällön vuoksi.
Esim. Erytrolista:
Christopher DeSouzan johtamat yhdysvaltalaiset tutkijat toteuttivat kokeensa koeputkessa ihmisaivojen hiusverisuonten seinämien soluille. He havaitsivat, että erytritoli vähentää soluissa typpimonoksidin pitoisuutta, mikä käytännössä tarkoittaisi verisuonten supistumista. Se lisää verenkiertohäiriöiden riskiä, tutkijat huomauttavat lehdistötiedotteessa.
Lisäksi erytritoli tuotti soluihin tavallista enemmän vapaita radikaaleja eli epästabiileja molekyylin riekaleita, jotka vahingoittavat kudosta. Tieteellisessä artikkelissaan tutkijat mainitsevat eron olleen varsin merkittävä: kaksinkertainen eli 100 % enemmän.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/347 ... b91ef186fb
Ihan lähiaikoina myös Sorbitoli pääsi epäiltyjen listalle:
hdysvaltalaisen Washington University in St. Louis -yliopiston tutkimus on havainnut, että sokerin korvikkeena tunnettu sokerialkoholi sorbitoli ei olekaan niin harmiton makeutusaine kuin tähän asti on luultu.
Science Signaling -tiedejulkaisussa hiljattain julkaistu tutkimus antaa ymmärtää, että sorbitoli voi osaltaan myötävaikuttaa rasvamaksan kehittymiseen.
https://tekniikanmaailma.fi/harmittoman ... -harmiton/
Jo melkein klassikkovideo (alkaa kohdasta, jossa hedelmäsokeri saa uuden lempinimen - myrkky) mm. hedelmäsokerista - se on erotettuna pahimpia (vain teollinen tärkkelys vie voiton tästäkin):