Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Onko elämässäsi muutakin kuin nojapyöräily?
Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5798
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja janx »

Olen pitkään jo ajatellut, että terveellistä ruokaa saa lähinnä:

  • jos tekee sen itse
  • käyttää lähinnä kotimaisia raaka-aineita

Valitettavasti näin.

Makeutusaineet ovat alkaneet paljastaa itsestään ikäviä totuuksia. Niitä kuitenkin suositaan esim. kevyemmällä verokohtelulla ja vähemmän kalorisisällön vuoksi.

Esim. Erytrolista:

Christopher DeSouzan johtamat yhdysvaltalaiset tutkijat toteuttivat kokeensa koeputkessa ihmisaivojen hiusverisuonten seinämien soluille. He havaitsivat, että erytritoli vähentää soluissa typpimonoksidin pitoisuutta, mikä käytännössä tarkoittaisi verisuonten supistumista. Se lisää verenkiertohäiriöiden riskiä, tutkijat huomauttavat lehdistötiedotteessa.

Lisäksi erytritoli tuotti soluihin tavallista enemmän vapaita radikaaleja eli epästabiileja molekyylin riekaleita, jotka vahingoittavat kudosta. Tieteellisessä artikkelissaan tutkijat mainitsevat eron olleen varsin merkittävä: kaksinkertainen eli 100 % enemmän.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/347 ... b91ef186fb

Ihan lähiaikoina myös Sorbitoli pääsi epäiltyjen listalle:

hdysvaltalaisen Washington University in St. Louis -yliopiston tutkimus on havainnut, että sokerin korvikkeena tunnettu sokerialkoholi sorbitoli ei olekaan niin harmiton makeutusaine kuin tähän asti on luultu.

Science Signaling -tiedejulkaisussa hiljattain julkaistu tutkimus antaa ymmärtää, että sorbitoli voi osaltaan myötävaikuttaa rasvamaksan kehittymiseen.

https://tekniikanmaailma.fi/harmittoman ... -harmiton/

Jo melkein klassikkovideo (alkaa kohdasta, jossa hedelmäsokeri saa uuden lempinimen - myrkky) mm. hedelmäsokerista - se on erotettuna pahimpia (vain teollinen tärkkelys vie voiton tästäkin):

Viimeksi muokannut janx, 10 Joulu 2025, 12:48. Yhteensä muokattu 6 kertaa.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5798
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Makeutuksen kitkerä totuus

Viesti Kirjoittaja janx »

Teollinen tärkkelys. Kaupan hevi-osasto ja lihatiski on melkein ainoa, jossa tätä ei ole käytetty.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5798
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja janx »

Amerikkalaisten käyttämä (tai "käyttämä") soijaöljy sai myös kyseenalaista tutkimusta osakseen:

USA:n suosituin ruokaöljy muodostaa elimistössä lihottavia johdannaisia, tutkimus paljasti

Soijaöljyssä piilee lihavuusriski, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Kyseessä on Yhdysvaltain yleisimmin käytetty ruokaöljy, kirjoittaa Science Daily.

Tutkimusartikkeli aiheesta on julkaistu Journal of Lipid Research -tiedelehdessä.

Kalifornian yliopiston Riversiden tutkijat ovat selvittäneet, miksi soijaöljy aiheuttaa merkittävää painonnousua ainakin hiirillä. Tuore tutkimus osoittaa, että syyllinen ei ole öljy itse, vaan kehossa siitä muodostuvat rasvahappojohdannaiset nimeltä oksilipiinit.

Kokeessa suurin osa hiiristä, jotka saivat runsasrasvaista soijaöljypitoista ruokaa, lihoivat huomattavasti. Geneettisesti muunneltu verrokkiryhmä sen sijaan säilyi hoikkana täsmälleen samalla ruokavaliolla. Muunnelluilla hiirillä tuotettiin hieman erilaista versiota maksaproteiinista, joka vaikuttaa satoihin rasva-aineenvaihduntaan liittyviin geeneihin.

”Tämä saattaa olla ensimmäinen askel sen ymmärtämiseen, miksi jotkut ihmiset lihovat helpommin kuin toiset soijaöljypitoisella ruokavaliolla”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja, biolääketieteen tutkija Sonia Deol.

https://tekniikanmaailma.fi/soijaoljyss ... paljastaa/

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7724
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

janx kirjoitti: 10 Joulu 2025, 12:34

Olen pitkään jo ajatellut, että terveellistä ruokaa saa lähinnä:

  • jos tekee sen itse
  • käyttää lähinnä kotimaisia raaka-aineita

Ja laihtuu ihan varmuudella, jos jättää ruoan kypsentämättä.
Raakaa ruokaa on vaikea syödä yli tarpeen.

Jarcco
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2081
Liittynyt: 05 Syys 2006, 17:06
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Jarcco »

Mikä selittää sen että eliniänodote on melko tasaisesti kasvanut sotavuosien jälkeen? Vaikuttaako monipuolidempi ravinto, elintason nousu ja parempi hygienia enemmän kuin se missä muodossa ruoka suuhun laitetaan?


Omat pyörät:
Feenix , Jive , Kruiseri , CrankForward-pystäri

Avatar
janx
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 5798
Liittynyt: 24 Elo 2008, 11:33
Paikkakunta: Pohjois-Helsinki
Viesti:

Re: Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja janx »

Jarcco kirjoitti: 10 Joulu 2025, 13:25

Mikä selittää sen että eliniänodote on melko tasaisesti kasvanut sotavuosien jälkeen? Vaikuttaako monipuolidempi ravinto, elintason nousu ja parempi hygienia enemmän kuin se missä muodossa ruoka suuhun laitetaan?

On lääketeollisuus kehittynyt noista ajoista, mutta mitä iloa on pitkästä eliniänodotteesta, jos se pitkä elinaika on epämukavaa. Ruoka olkoon lääkkeesi tai vähintäänkin ennaltaehkäisysi.

Vilijami kirjoitti: 10 Joulu 2025, 13:11
janx kirjoitti: 10 Joulu 2025, 12:34

Olen pitkään jo ajatellut, että terveellistä ruokaa saa lähinnä:
- jos tekee sen itse
- käyttää lähinnä kotimaisia raaka-aineita

Ja laihtuu ihan varmuudella, jos jättää ruoan kypsentämättä.
Raakaa ruokaa on vaikea syödä yli tarpeen.

Varmasti, kun ei tee mieli syödä sitten mitään. Pöntön suurin hyöty on, että nopeasti saa kypsennettyä (edes kevyesti) mm. höyryllä ja paineella.

"The haters gonna hate and the lovers gonna love. I just lean back and ride." -janx (Kotisivut)
CLWB2008c (09-12), Nazca ePaseo (06/12-), 20/26 SWB Fenix (08/17-) & Spectri (03/19-)
Keskustelukanavat - #recumbents:matrix.org ja #nojapyorat:matrix.org

Jarcco
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 2081
Liittynyt: 05 Syys 2006, 17:06
Paikkakunta: Hamina
Viesti:

Re: Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Jarcco »

Voi toki olla niinkin etteivät ultraprosessoidut ruuat ole vielä ehtineet vaikuttaa ennusteisiin.
Pari sukupolvea taaksepäin maalla oli kotieläimiä ja kasvimaita eikä kaupasta tarvinnut hakea paljon muuta kuin suola ja sokeri. Leivottiin paljon mutta ei olleet jauhot prosessoituja. Harvempi eli yli 80-v.


Omat pyörät:
Feenix , Jive , Kruiseri , CrankForward-pystäri

Avatar
Vilijami
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 7724
Liittynyt: 27 Maalis 2014, 09:19
Paikkakunta: Oulu

Re: Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja Vilijami »

Jarcco kirjoitti: 10 Joulu 2025, 13:25

Mikä selittää sen että eliniänodote on melko tasaisesti kasvanut sotavuosien jälkeen?

Eikö se oo ollut nousussa jo ennenkin sotia? Luonnollinen jeesuksen aikainen eliniänodote lienee jotain 35v?

jori
Pistosuojattu sisällöntuottaja
Viestit: 14352
Liittynyt: 15 Syys 2006, 19:00
Paikkakunta: Tampere, Petsamo

Re: Makeutuksen kitkerä totuus ja muita ikäviä paljastuksia ruokateollisuudesta

Viesti Kirjoittaja jori »

Vilijami kirjoitti: 10 Joulu 2025, 15:11
Jarcco kirjoitti: 10 Joulu 2025, 13:25

Mikä selittää sen että eliniänodote on melko tasaisesti kasvanut sotavuosien jälkeen?

Eikö se oo ollut nousussa jo ennenkin sotia? Luonnollinen jeesuksen aikainen eliniänodote lienee jotain 35v?

Jeesus kuoli siis ristillä vanhuuteen. :?

Tekoviisastelija kirjoitti:

Jeesus syntyi viimeistään vuonna 4 eKr. (Herodeksen kuolinvuosi, Matt. 2:1, Luuk. 1:5).
Hänen julkinen toimintansa alkoi noin 30-vuotiaana, kun Johannes Kastaja kastoi hänet (Luuk. 3:23: "Jeesus oli noin kolmenkymmenen vuoden ikäinen, kun hän aloitti toimintansa").
Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesuksen toiminta kesti ainakin kolme pääsiäistä (Joh. 2:13, 6:4, 11:55), eli vähintään noin 3 vuotta (mahdollisesti 3,5 vuotta, jos lasketaan vielä yksi pääsiäinen).
Näin ollen ristiinnaulitseminen tapahtui todennäköisesti vuosina 30–33 jKr., ja Jeesus oli silloin noin 33–36-vuotias.

Jori

On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma

Vastaa Viestiin