Onneksi olkoon, pyöräpaja alkaa siis tuottaa myös puukkoja. 
Karkaisun ja päästön onnistuminen riippuu erittäin paljon raaka-aineen hiilipitoisuudesta. Jos tämä onnistui, tälle raaka-aineelle tämä käsittely oli hyvä. Jos vaihdat raaka-ainetta, niin optimaaliset karkaisu- ja päästö lämpötilat ja sammutusaine = jäähtymisnopeus muuttuvat. Raaka-ainetta ei siis harjoitteluvaiheessa kannata turhaan vaihtaa. Kannattaa harjoitella näkemään austenointilämpötila hehkun väristä ja kikkailla sammutusnopeuden ja päästölämpötilan kanssa, kunnes oppii tekemään terään haluamansa ominaisuudet.
Myöhemmissä vaiheissa sitten teräksen hiilipitoisuutta säädetään terän eri kohdissa takomalla terä yhä uudelleen taittaen lamellimaiseksi ja lisäten hiiltä kerrosten väliin viisaasti ja harkiten ja viimein lämpökäsitellään tuotos rakenteen kannalta optimaalisesti. Tämä taito on suomesta kadonnut, eikä sitä käsittääkseni enää varjella muualla, kuin jossain japanin maaseudulla, jossa asioita tehdään yhä perinteen mukaan -eikä tuottavuuden. Suomesta ei enää kunnollista viikatteen terää saa. Viimeiset hyvät tehtiin 60-luvun pajoissa. Teollisesti valmistetut viikatteet ovat silkkaa kuraa. Puhumattakaan samuraimiekoista, joita ei kai onneksi edes yritetä valmistaa teollisesti.
Terätyökalujen kehitys osoittaa selvästi, miten tekniikka, paitsi kehittyy, myös degeneroituu koko ajan. Näiden valmistus on monivaiheista eikä sen kaikki vaiheet ole täysin dokumentoitavissa, vaan kyse on kokemuksen ja näkemyksen välittämisestä. -Joka on, kuten kaikki, joilla on lapsia tietävät, pirun hankalaa.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma