Vanha harrastus on alkanut puskea itseänsä esiin...
Eli vihjeitä piirrustusten siirtoon tietokoneelle ottaisin auliisti vastaan.
Tällä hetkellä scannerina toimii Canon pixma MG6150.
Kuvat kyllä scannautuu mutta jäävät jokseenkin vajaaksi.
Kontrasti ja ja vaaleat alueet ei toisti toivotulla tavalla...
speksit on 4 800 x 4 800 dpi ja 48-bittinen skannaus 24-bittiseksi tiedostoksi (RGB 16-/8-bittinen).
No riittää toki.
To vaatii jo ihan liikaa konetehoa.
Skannaan ne vaan harmaina sisään 8 bittiä/kanava ja sitten PhotoShopiissa muutat curves säädöllä ne sopivaan kontrastiin.
Voit myös kokeilla ihan kaksivärisenä skannata ne = jolloin sulle siis jää vain viivakuva jossa on valkoista ja mustaa. Toimii useimmissa skannereissa hyvin.
Voit myös kokeilla ihan kaksivärisenä skannata ne = jolloin sulle siis jää vain viivakuva jossa on valkoista ja mustaa. Toimii useimmissa skannereissa hyvin.
Voin vahvistaa tämän. Mulla on hp scanjet 3400c(=vanha) tasoscanneri ja käytän sitä juuri noin. Esikatseluikkunassa vain säätää niin että tulkitsee viivat mustaksi ja vaaleammat kohdat valkeaksi. Seuraavaksi paras lopputulos tulee harmaasävy skannauksella ja kummassakin tavassa se etu, että tiedostoista ei tule järjettömän suuria ja voi käsitellä vanhemmallakin koneella.
Vai oliko tässä kyse piirrettyjen värikuvien siirtämisestä? Haaleaksi tuolla munkin skannerilla nuokin kuvat jää jos ei kontrastia ja kirkkautta säädä käsin, joskus vaatii hyvinkin rajua säätöä.
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma
Operaatiohan on aika simppeli. Mulla ei Gimppiä ole mutta luulisin että voisit tehdä näin.
gimp_Curves.jpg (52.01 KiB) Katsottu 2306 kertaa
Histogrammin oikea reuna on valkoinen pää kuvassa, ja vasen reuna on musta.
Nappaa kuvassa olevan mallin mukaan kiinni siitä käyrästä hiirellä ja siirrä sitä vasemmalle. Siirrä vähintään pystyviivaan saakka. Jos haluat pelkistää sävyjä enemmän - siirrä pidemmälle.
Sama operaatio mustalle päälle - nappaa kiinni siitä alareunan pallurasta ja siirrä oikealle.
Jos haluat samat säädöt myöhemmin - voinee tuosta tallentaa esisäädetyn operaation = Preset ja ajaa sen vaikka eräajona kansiolliseen kuvia.
Koitin tuota käyrien käyttöä jonka pastori opasti.
Sillä saa hienosti valkoisen valkoiseksi jne...
Yksityis kohdat kuitenkin tuppaa jäämään alkuperäiselle piirrustus paperille...
Ok. Sori. Mä luulin että sulla oli tatve saada vain teknisten piirustusten musta ja valkoinen erottumaan riittävästi toisistaan.
Tarkaan taideteosten digitoimiseen tarvitset target läpyskän = tiedon kuvassa olevasta infosta. Ensihätään voisit hakea rautakaupasta neutraalin harmaan (jos on munsell värikartta niin hyvä) värimallit. Laita ne skannatessa teoksen viereen ja vertailet sitten niitä kun käsittelet kuvaa.
Mustan ja valkoisen pisteen voi siinä kurveissa säätää myös johonkin muuhun kuin 0:aan tai 255:een. Esim. vaikka 15 ja 245 - silloin ei tule niin hurjaa kontrastia.
Photarissa saa kontrastia myös USM:lla. http://www.luminous-landscape.com/tutor ... ment.shtml
Unsharp Mask filteri
Amount — 20%
Radius — 50
Threshold — 0
Toimii valokuvissa ainakin mukavasti poistaen yleistä harmautta. Tuon jälkeen yleensä laitan musta ja valkoisen kohilleen.
Niin ja monitorin säädöt kannattaa olla kohdallaan myös, muuten mennään metsään.