Kaikki lukijat näyttävät olevan niin hienotunteisia ja kohteliaita, etteivät ole ryhtyneet arvailemaan, mikä moka moottoria kootessani sattui.
Kytkin moottorin sisällä kaksi johtoa hiiliin juuri väärin päin.
Moottori siis pyöri takaperin silloin, kun arvelin sen avustavan hieman laiskasti.
Pitot-putkea on tullut kokeiltua ilmannopeuden mittaukseen työpöydällä. Yksi tämän mittaritietokoneen päätarkoituksia on alun alkaen ollut ilmanvastus- ja vierintävastuskertoimien määrittely luotettavasti ja helposti. Helposti? On askarreltu jo runsaasti yli vuosi, jotta homma hoituis helposti ...
Pitot-putki mittaa asiallisentuntuisesti ilmannopeuksia, jos nopeus on enempi kuin 2-3 m/s. Alle kävelynopeudella lukemat hyppivät satunnaisesti.
Tarvitseeko pieniä ilmanvirtauksia mitata?
Mitä arvelet?
Olin kuvitellut alun alkaen, että tietysti tarvitsee, sillä jo 2 m/s vastatuuli lisää tehontarvetta paljon. 2 m/s hädin tuskin heiluttaa koivun lehtiä, ja jopa saattaa tuntua siltä, että oikeastaan on tyyntä.
Mutta jos nopeus on esim. 5 m/s (= 18 km/h) ja ajetaan 2 m/s vastatuuleen, niin ilmanvastusvoima lisääntyy täysin tyyneen verrattuna 96 %, eli kaksinkertaiseksi. Ilman muuta semmoinen lisäys täytyy voida mitata!
Rakentelin viime talvena siksi kuumalankamittarin kokeilukappaleen, joka tosiaan pystyi mittaamaan lähes huomaamattomatkin ilmanvirtaukset.
Onko nyt sitten valittava kuumalankaperiaate ja hylättävä pitot?
Mutta tässä riittää mitata ilmavirran nopeuksia pyöräilyn aikana ja nopeudet silloin ovatkin pitot-putkelle sopivalla alueella melkein aina. Eihän lähtöhetkellä tai ensimmäisten polkaisujen aikana pieni ilmavirta aiheuta olennaisia tehohäviöitä.
Entä sitten kun ajetaan myötätuuleen aika tarkoin samaa nopeutta kuin tuuli työntää takaa? Jos ilmannopeusero pyöräilijään verrattuna on +- 2m/s, niin ei silloinkaan kulu tehoa merkittävästi ilmanvastuksen voittamiseen!
Yllättäen siis pitot-putkea voikin käyttää ilmanvastustehojen mittaamiseen lähes ilman kompromisseja, samoin kuin kuumalankamittaria.
Asentelen molemmat kiinni ja voi sitten vertailla niiden lukemia käytännön ajeluissa lähikuukausina.
Molempia mittarityyppejä saa jo valmiinakin muutamalla kympillä mikroprosessoriin liitettäviksi.
Härmäpyörä kirjoitti:...
Onko kokemuksia työntävästä peräkärrystä? Kiinnostaisi kovasti. Saksassa oli joku pedelecillä varustettu. USAssa oli joku vauhtihirmu ilman pedeleciä. Onko viranomaisilla suuretkin joukot tällaisia valvomaan? Onko sanktiot hirveitä?
En kytkenyt sittenkään vielä moottoria peräkärryyn. Alkoi tuntua, että joutuu silti siirtelemään useita osia työläästi pyörästä toiseen vaikka moottori olisikin kärrynpyörässä. Ehkä ensi kesänä kokeilen.