Uutta indeksiä laatinut matemaatikko oli vähän arkaillut ja laittanut uuden indeksin potenssiksi vain 2,5, ikäänkuin ihmiset olisivat 2,5-ulotteisia.
Oikeaan suuntaan se on silti aiemmasta. Ehkä potenssin 3 käyttäminenkin olisikin lyhyille ihmisille vääryyttä tekevä, sillä esim. pään koko ei kasva ihmisen pituuden mukana läheskään samassa suhteessa, kuin muun kehon. Indeksin pitäisi olla siis kolme miinus pään vaikutus.
Suomalaisasiantuntija: Vyötärönympärys tärkeämpi
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ei ole valmis heittämään painoindeksiä vielä romukoppaan. Se ei yksin kuitenkaan välttämättä riitä:
- Ihmisiltä pitäisi mitata vyötärönympärys, sen pitäisi tulla rutiiniksi muun muassa terveyskeskuksissa. Se kertoo vielä enemmän siitä, miten rasvaa on kertynyt. Painoindeksin ja vyötärönympäryksen yhdistäminen olisi kaikkein tehokkain mittari, Fogelholm sanoo.
Fogelholm pitää painoindeksiä kuitenkin varsin käyttökelpoisena mittarina, eikä varsinkaan näe pituutta ongelmalliseksi.
- En pidä pituutta minkäänlaisena valtavana ongelmana, painoindeksihän on kuitenkin ryhmätason indikaattori, vaikka sitä käytetään yksilötasolla.
Hän muistuttaa myös, että painoindeksi itseasiassa aliarvioi lihavuuden määrää.
- Painoindeksi useimmilla ihmisillä aliarvioi lihavuuden määrää, neljä kertaa useammin kuin yliarvioi. Todellisuudessa se ei liioittele ylipainoa, pikemminkin päinvastoin.
Mikael Fogelholm inttää yhä vaan vastaan, kun kerran päätti tuon asenteen silloin 90-luvun puolivälissä ottaa. Argumenttikin on sama: "Eihän se mitään haittaa, jos se näyttää yksilölle väärin, kun se on populaatioille tarkoitettu indeksi". Sitä käytetään kuitenkin nimenomaan yksilöiden vertaamiseen populan keskiarvoon, eli nimenomaan yksilöille. Normi-painoindeksi näyttää kaikille muille, paitsi tasan keskimittaisille väärin. Minusta sellainen on huono indeksi. Vileäkin hölmömpi on Fogelholmin tarjoama vyötärömitta. Sehän ei ota huomioon lainkaan ihmisten kokoeroja. Mahtavaa logiikkaa: Kaksi luokatonta mittausmenetelmää yhdistettynä onkin sitten hyvä. Mahtavaa. 
Laitan tuohon liitteeksi vielä excel-tiedoston, joka näyttää, miten nuo erilaiset painoindeksit poikkeavat toisistaan.
Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma