Hopea kirjoitti:Pyörätien käyttäminen on periaatteessa pakollista jos sellainen kulkusuunnassa on. Tässä taas kerran Tieliikenneasetuksesta ko. merkin kohdalta poimittuna se poikkeus:
"...Jos pyörätie on vain tien vasemmalla puolella ja ajoradan oikealla puolella olevan pientareen tai ajoradan oikean reunan käyttö on kulkureitin tai muun vastaavan syyn vuoksi turvallisempaa, polkupyöräilijä saa lyhyellä matkalla käyttää piennarta tai ajoradan oikeaa reunaa..."
Poliisi päättää tapauskohtaisesti, mikä oli riittävä syy. Jos heillä on aihetta puuttua... Sitä yleensä tulee silloin, kun osuu yhteen jonkun kanssa.
Mutenhan poliisit eivät juurikaan puutu yksittäisten pyöräilijöiden toilauksiin, mikäli nämä eivät näytä olevan erityisen vaarallisia toisille tai itselleen.
Tässäkin on esimerkki huonosta laista. Laki pitää laatia niin, kuten valtaosa ihmisistä käyttäytyy, eikä vaatia lailla ihmisiä käyttäytymään lakiin keksityllä tavalla. Nyt laki on tehty niin, ettei sitä pysty noudattamaan järkevissä rajoissa, jolloin lakia pitää kohtuullisuuden nimissä tulkita väljemmin. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa lain tulkinta on poliisin harkinnassa, eikä kansalainen voi koskaan tietää milloin rangaistus tulee. Ennakoitavuuden periaate ei täyty.
Eurooppalaisen lain perusta on (ollut) kirjoitetussa laissa ja ihanne on, että lakikirjasta lukemalla tietää, sekä poliisi että kansalainen, miten tekemällä toimii lain mukaan. Hölmöt lait johtavat tilanteeseen, jossa kansalainen pelkää koko ajan, koska joutuu rikkomaan lakia -enemmän tai vähemmän- jotta edes jotenkin homma toimisi. Poliisi, ja hallinto muutenkin, tästä tietenkin hyötyy, koska pelkäävää kansalaista on helppo hallita ja aina voi vedota niihin lainvastaisuuksiin, joita ei edes voi välttää: Voimme tehdä näin, koska olet lainrikkoja -rikollinen.
Periaatteessa tuokin olisi käypä laki, jos liikennesuunnittelu olisi täydellistä, hyvää tai edes kelvollista. Todellisuus on kuitenkin sellainen, että noin kirjoitettua lakia ei voi järkisyin noudattaa, eikä sitä olisi pitänyt koskaan säätää. Lainsäätäjän pitäisi vaatia menemään paikan päälle katsomaan olosuhteita, johon lakeja säätävät. Toinen mahdollisuus on laatia laki sellaiseen muotoon, että se antaa kansalaiselle vapauksia tehdä itse päätöksiä (valita turvallisin) reitti ja asettaa ehdot sen suhteen, miten valinnan jälkeen toimitaan. Liikennepoliittinen manifesti
Shared Space