
Kanootti on purjeveneeksi pitkä ja kapea ja pohjan muotokin ainakin edessä melko terävä. Nämä ominaisuudet tekevät siitä hitaasti kääntyvän, mikä on tavanomaisesti meloessa erinomainen ominaisuus. Purjehtiessa nopea kääntyminen taas on tärkeää, sillä veneen pitäisi luovikäännöksessä ehtiä (vastatuulen syödessä kääntyvän veneen vauhtia) kääntyä riittävästi pelkän alkuvauhtinsa ja liike-energiansa varassa tuulen silmän ohi niin paljon, että purje alkaa taas vetää. Kevyt kanootti ja hidas vauhti ei tähän oikein riitä ja kääntyminen jää helposti vajaaksi. Iso peräsin toki auttaa, mutta ei sekään pelasta tilannetta, jossa vauhti on mennyt lähes nollaan. Kannattanee tuolla vehkeellä tehdä luovikäännökset polkemalla käännöksessa muutama rivakka polkaisu vauhtia, niin päästään uudelle halssille nopeasti, eikä menetetä käännöksen hitauden takia korkeutta tuuleen nähden.
Litteämpi purje vetää pidempään käännöksessä ja lähtee vetämään nopeammin käännöksen jälkeen, joten kovassa tuulessa tuo purje kannattaa muotoilla litteämmäksi. Tämä onnistuu kiristämällä purjetta alareiästään alemmas, jolloin masto taipuu enemmän kaarelle ja purjeen pussi venyy matalammaksi. Kovassa tuulessa ei varmaan haittaisi puomikaan, joka voisi olla vaikkapa sähköasennusputkesta purjelaudan puomin tapaan taivutettu soikio maston ja skuuttikulman välissä.
Miten olet malttanut olla kokeilematta tuota kanootin purjetta kolmipyörissäsi.
Tuulinen keli ja marketin parkkipaikka lienee lentokentästä seuraavaksi paras paikka kokeilulle.

Jori
On se kumma hyypiö tämä ihminen.
Kun kerran omaksuu tietyn käsityksen ja asenteen jostain asiasta, tulee aivan kuuroksi ja sokeaksi todisteille, jotka kumoaisivat nuo käsitykset, ja varsinkin unohtaa ne. - Sakari Holma