jviirret kirjoitti:Kytkentöjen perusteellä kyseessä näyttäisi olevan PI(Pulse Induction) metallinilmaisin. Eli sama kela lähettää sähköpulsseja ja "kuuntelee" vuorotellen. Jos kelan vaikutuspiiriin tulee metallia niin sähköpulssi indusoituu siihen ja kuuntelu vaiheessa kaikuu takaisin. Oletan että sitä parempi materiaali mitä paremmin se johtaa sähköä, eli kupari olisi parhaasta päästä, mutta alumiinifoliolla saa helpommin paljon pinta-alaa.
Jukka
Jos tuo on PI ilmaisin niin johtavuudella ei oikeastaan ole suoranaista tekemistä asian kanssa. Mitä tuossa tehdään on että käämiin ammutaan pulssi jonka jälkeen "kuunnellaan" kauanko paluu pulssin vaimennus johonkin tasoon kestää (kuten sanoitkin). Pulssi lataa energiaa kappaleeseen ja kappaleen koko, muoto sekä materiaali määräävät kuinka paljon energiasta saadaan purettaessa takaisin kelaan. Merkityksellinen siis on materiaalin permebiliteetti olettaen että anturit on tehty etsimään rautaa. (PI on siitä veikeä eläin että sen kanssa voidaan jopa etsiä määrättyjä materiaaleja ja jättää useat muut huomioimatta).
Kahdesta syystä epäilen että tunnistin ei perustu PI tekniikkaan. Kela on kontrolloimaton (kelan mitat maassa voivat muuttua speksien mukaan paljonkin). PI toimii pulsseilla jotka luovat häiriöitä ympäristöön, esim auto radio suurella todennäköisyydellä häiriintyisi tuosta.
Omasta mielestäni suurempi todennäköisyys on että detektointi mitataan kelan induktanssin muutoksista koska näin pystytään pitämään energia tasot alhaalla, häiriöt hallituissa rajoissa ja tarvittava elektroniikka yksinkertaisena. Näin myös kela saa olla melkein millainen tahansa ja edelleen sama komparaattori piiri toimii detektoinnissa.
Ps. Voin hyvän olla väärässäkin 