Niinhän niitä tietysti taas on ruisleipiä -ei muuten ollut 80-luvulla ja 90-alkupuolella. Mutta tämä se Jukan viesti olikin. Rukiista tehtyjä leipia ei ole tai niitä ei ainakaan sanota ruisleiviksi. Jos ne ovat vain ruista, nimitetään "täysruisleiviksi". Ruisleipä ei siis ole ruisleipää enää.
Varsinainen viestini tuon renkaan suhteen on, että kymmeniä vuosia vanha rengas ei ole kyljestään pykinyt, eikä olemattoman paksuisenakaan päästä pistoja tai viiltoja läpi. Katsokaa kuvan renkaan kylkeä. Ei ainuttakaan kehän suuntaista halkeamaa, jollaisia muodostuu nykyrenkaisiin viimeistään muutamassa vuodessa.
TUo johtuu siitä, että noiden vanhojen renkaiden kumimateriaalissa käytettiin seassa rouhittua kierrätyskumia, joka teki kumista kovuudeltaan vaihtelevaa. Kovuusvaihtelu kumin sisällä katkaisi viillon tai halkeaman etenemisen ja tietenkin vastustaa myös pistoja. Parempi rengas vain siis siksi, että käytettiin halvempaa raaka-ainetta ja kierrätettiin kumia. Tuossa kulutuspinnan palan alapuolen kuvassa voi nähdä kuitumaista epähomogeenisuutta, mikä lienee juuri tuon kierrätyskumin vaikutusta.
Kysyin tuosta erään väitöstilaisuuden yhteydessä 2000-luvun alussa Nokian rengastehtaan dirikalta. Hän kuunteli kysymykseni ja epäilyni kierrätysraaka-aineen käytön kumin kestoikää kasvattavasta vaikutuksesta ja myönsi asian olevan näin, mutta kysymykseeni siitä, miksei palattaisi kestävämpiin renkaisiin vastasi hävyttömästi: "Täytyyhän meidänkin elää" 
Ilmakumirengas on monessa mielessä komposiitti. MIksei siis myös kumimateriaali voisi olla komposiittista sisältäen pieniä hiutaleita kovempaa kierrätyskumia, tai kenties muitakin kuituja kumimassankin seassa pisto- ja viiltokestävyyden parantamiseksi. Ei fillarin renkaassa pito ole se kynnyskysymys kuin ehkä vuoristokisojen alamäkien kilparenkaissa. Normaalisti ainoa ongelma on huono kestävyys pistoja vastaan ja kyljen halkeamat, jotka haurastuttavat kudokset.
Pitääkö tämätkin tehdä itse.
Ymmärrän kyllä, että kaupalliselle rengastehtaalle tähän huomion kiinnittäminen on vaikeaa, sillä tuo muutos ei näy seuraavan kvartaalin myynnissä, tuskin edes sitä seuraavan vuoden, mutta pyöräilijöiden luottamus renkaisiin pitäisi palauttaa. Ei fillarin renkaat saa kulua ja puhkeilla niin herkästi kuin nyt ja sisäkumien pitäisi pitää ilmaa, kuten ennen. Ei tekniikka saa näin pahasti degeneroitua edes kaupallisen paineen takia. 