Olen samaa mieltä Petri. Nuo ovat ne säännöt, joiden pitäisi olla koko ajan mielessä, kun sääntöjä tehdään, tai ajellaan liikenteessä, millä tahansa välineellä, mitä väylää tahasa. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa noudatetaan yksityiskohtaisia sääntöjä (tai ollaan noudattamatta), joiden tavoite kenties aikanaan on ollut tuo, mutta jotka nykyään aiheuttavat näiden mainitsemiesi perussääntöjen unohtamisen. Mennään sekä liikenteessä, että liikennesuunnitteluvirastossa piiloon tuon yksityiskohtaisten ja ristiriitaisten sääntörisukasan taakse unohtaen, mikä oli tavoite. 
vaaka kirjoitti:
Jori edustuksellinen=kansa pois vallan kahvasta demokratia=harvain valta, kun kukaan ei ehdi valvomaan kaikkea, saati osaa asioita, tarkoittaa lobbauksen menevän helposti läpi.
Ehdotin aikanaan Aamulehteen kirjoittamassani jutussa poliittisen aktiivisuuteni kaudella 2002, että eduskunnan lisärakennusta ei tarvitse rakentaa varsinkaan Helsingin keskustaan, sillä edustajat ja heidän avustajansa voidaan hajasijoittaa ympäri Suomen sille paikkakunnalle, mistä ovat äänensäkin saaneet. Kansanedustajat edustamaan sitä kansaa, joka kyseistä edustajaa oli äänestänyt. Edustajan työ on helppo tehdä etänä, kuten nykyäänkin monet näkyvät tekevän. Tarvitaan vain muutama melko helppo tietotekninen sovellus, jotta äänestäminen kokouksiin osallistuminen sujuu. Sitäpaitsi edustajat voivat matkustella yhtä helposti Helsinkiin, kuin äänestysalueensakin suuntaan. Junia menee tasan sama määrä molempiin suuntiin.
Perusteluni hajasijoitukselle oli, paitsi kalliin rakennuksen ja tonttimaan säästäminen liike-elämälle myyntiin –siis verovarojen säästö– myös ja ennen kaikkea se, että lobbaaminen vaikeutuisi. Lobbarit joutuisivat riittävän tehon työlleen saadakseen matkustamaan ympäri maata. Tämä tekisi lobbaamisesta näkyvämpää ja vaikeampaa. Nykyisinhän isoimpien etujärjestöjen lobbarit käyvät päivätyönään eduskuntatalossa joka ainoa päivä ajamassa pienen eliittiporukan etuja. 
Kansanedustajat äänestysalueensa keskeisen paikkakunnan keskeisellä paikalla saisivat tilansa paljon halvemmalla kuin Helsingin ydinkeskustasta ja olisivat lähellä niitä, joiden kuuluisikin demokratian periaatteen mukaan päästä kertomaan huolensa kansanedustajalle ja esittelemään konkreettisia ongelmia vaikkapa Imatran liikenteessä.
Nykyisin voitaisiin vapauttaa "Pikkuparlamentti" vaikkapa pakolaiskeskukseksi ja osia eduskuntatalosta vuokrata startup-yrittäjille edullisesti, kun tilaa ei enää tarvittaisi kansanedustajien lobbaamiseen ja maasutukseen.
Kuten edellisessä viestissäni sanoin, kansanedustajien lobbaaminen on perustuslain kannalta erittäin epäilyttävää toimintaa, mutta kansan lobbaaminen sen sijaan on sallittua. Hajasijoitus muuttaisi tätä tasapainoa perustuslaillisempaan suuntaan.