Oma ketju lienee paikallaan - yhdistelmänä ZOX26 low -etuvetoinen nojakki + eZee conversion kit.
tkarttu - Sähköavusteisuutta porakoneista - RC -taitteiden kautta harj kirjoitti:Sain lopulta (lähes) kaikki tarvittavat palikat kasaan. Ensivaikutelmat pyöräilystä eZeen avustamana:
. Enpä muista, että ylämäkeen meno olisi tuntunut koskaan aiemmin yhtä hauskalta. Sama mäki, joka hyvänä päivänä meni korkeintaan kolmosella (Rohloffin 14:sta), menee lähes vihellellen seiskalla, eikä ota pumpusta lähellekään yhtä paljon. Allekirjoitan siis useimpien sähköavusteisia kokeilleiden arvion siitä, että pyöräilyn luonne muuttuu selvästi ja hauskempaan suuntaan. (Sisäinen pessimistini huutaa taustalla, että odotahan vaan, kun ensimmäinen osa pettää.)
Minulla on ns. throttle-malli, jossa avustuksen määrää säädetään (vasemmasta) kahvasta kääntäen. Jos polkeminen lakkaa tai jarrukahvoista vetää, moottori sammuu heti. Voin kertoa lisää eZeen asennuksesta ja toiminnasta myöhemmin. Tässä vielä pari valokuvaa
Oleellisimmat eZeen ominaisuudet löytyvät esim. täältä http://www.ezeebike.com/products/products_kit.htm. Sisäistä kauneutta voi ihailla vaikka täältä http://www.ypedal.com/ezee.htm. Kokonaispaino on (akut 3,1 kg + napamoottorirengas 5,5 kg =) 8,6 kg + kontrolleri + piuhat, mutta toisaalta säästyy yhden etu- tai takarenkaan paino.
Asennuksesta
Hain aluksi apua Bike Planetista, mutta asentajien lomakiireiden takia homma jäi itselleni. Kaikkein vaikeinta oli irrottaa ja kiinnittää kumiset kädensijat. Sain vinkin käyttää paineilmaa apuna, mutta mun airbrush-kompura ei juuri auttanut. Mukana tuli ihan pätevän näköinen akuille tarkoitettu kangaskotelo tarakan reunaan, mutta pyörässäni ei ole tarakkaa. Siksi sahailin ja porailin rautakaupan alumiiniprofiilista kiskot, jotka ruuvasin istuimen taakse. Akut voi nyt liu'uttaa paikoilleen työntämällä suojakuoren urat kiskoihin. Johdot oli merkitty melko selkeästi ja yksikäsitteisesti, kaikissa liittimissä oli eri määrä pinnejä, joten vääriä kytkentöjä ei (liene) tullut. Kokonaisuus sisältää kolme virtakytkintä: akuissa, led-näytössä ja kahvassa. Akku- ja kahvakytkimien pitää olla päällä, jotta moottori toimii. Jännitetason led-näytön kytkin ja ylimääräinen valopiuha liittyvät ilmeisesti toisiinsa. Tarttisko alkaa etsimään n. 37 V valaisinta, virtaa olisi tarjolla. Napamoottorirengas oli varustettu Schwalben Marathon Plus -kumilla, joka nippa nappa mahtui lokasuojan alle. Täytyy vielä siistiä asennusta nippusiteillä.
Havaintoja
Harjaton napamoottori vääntää ilmeisen hyvin laajalla nopeusalueella, kiitos sisäisten vaihteiden (planeettapyörästö). Moottori ei myöskään jarruta normaalissa ajossa sisäisen vapaarattaan ansiosta. Kun "kaasukahvaa" kiertää hieman poljettaessa & hitaalla nopeudella, moottori tulee mukaan hyvin pehmeästi. Vaihteiston negatiivinen piirre (tehohäviön lisäksi) on uriseva ääni erityisesti alemmilla vaihteilla. Täysillä avusteisesti päästellessä (= harvemmin oikeaa tarvetta??) ääni lähes hukkuu rengasmeluun ja tuulen suhinaan. Avusteisuus ikäänkuin häviää pikkuhiljaa nopeuden kasvaessa yli säädetyn maksimin, sen jälkeen meno tuntuu aivan perinteiseltä eli on vain ajajan rahkeista kiinni. Akut ja moottori siirsivät kokonaisuuden painopistettä hieman taaksepäin, mutta etuvedon sutimistaipumusta sateella tai soralla ylämäessä voi nyt helposti kompensoida pienellä ranneliikkeellä. Ezee-gurujen mukaan jyrkemmissä ylämäissä ei tulisi käyttää täyttä "kaasua", ainakaan kauan, koska liiallinen sähkövirta kuluttaa akkuja liikaa. Onneksi paikalliset jyrkätkin mäet sujuivat hyvin vähemmälläkin.
Nyt pitäisi vielä oppia käyttämään avustusta oikein ja nauttiakin siitä. Työmatkalle tuo on juuri omiaan sekä sopinee kruisailuun. Kuntopyöräilyssä avustuksen rooli ei liene niin tärkeä, mutta toisaalta pulssin saa pysymään tasaisen korkeana, jos malttaa avustaa vain kovissa ylämäissä. Intervalliharjoittelusta akun voi jättää pois.
Tässä vielä mielenkiintoinen uutinen http://www.bikebiz.com/news/30256/Scientists-testing-new-pedal-propulsion-system.