Proto: vaihtoehtoja hitsaamiselle?

Rakennatko omaa nojapyörää? Täältä voit saada vinkkejä projektiisi.
visiopetteri
Sisällöntuottajakokelas
Viestit: 261
Liittynyt: 02 Marras 2007, 16:02
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Proto: vaihtoehtoja hitsaamiselle?

Viesti Kirjoittaja visiopetteri »

Härkitään nyt taas aihetta, kun ei ole muutakaan tekemistä :D

Juottaminen = liitettävä kappale ei sula, mutta juottamiseen käytettävä lisäaine sulaa. Tuo lisäaine pitää sitten ne kappaleet kiinni toisissaan. Juottamalla se lisäaine ei ole tavallisesti ole likellekään yhtä lujaa materiaalia kun ne liitettävät osat, jolloin joudutaan käyttämään vahvikkeita (lug englanniksi) Täältä löytyy kuvaa ja jotain juttua aiheesta.

Hitsaaminen = lisäaineen lisäksi myös liitettävä kappale sulaa, jolloin lisäaine ja perusaine osittain sekoittuukin jne. Hitsaamalla saadaan oikeilla lisäaineilla tasalujia liitoksia.

Sitten ne ideat liimaliitoksista. Vaikka kuiturungot on liimaamalla kasassa, niin ei se homma toimi samalla tavalla metallputkien kanssa. Jotta se liima pitää, sille tarvii saada riittävä tarttumispinta-ala -> pitää käyttää samoja systeemejä kun juottamisen yhteydessä, tosin sillä erotuksella, että liiman kanssa ne kalikat on vieläkin isompia.

PS: GYS merkkisiä TIG-hitsauskoneita on tullut kateltua jo muutama vuosi... töissä on yksi GYS keikkakoneena, kun on kätevän pieni ja tuntuu kestävän rankempaakin käyttöä. Se 180 amppeerin AC/DC kone varmaan tulis hankittua, niin sais hitsattua terästä, alumiinia jne, mutta töissä kun saa harrastaa sen mitä tarvii, niin ei ole jaksanut vielä ostaa itelle. Hinnat on ihan pirusti halvempia jos vertaa vaikka kemppiin, ja noi on kuitenkin euroopassa ihan ok valmistajan maineessa. Ite ainakin unohtaisin bilteman koneet, tosin ainahan saa ostaa mitä ite haluaa 8)

PPS: GYS ja IMS ovat käytännössä samoja koneita, ovat vaan virallisesti eri markkina-alueille -> kuorten värit poikkeavat toisistaa, mutta rauta pitäs oleman 1:1.

Vauhti! Se SE on, mitä näillä vehkeillä ajetaan takaa! Mukava penkki tulee sitten boonuksena 8)

Joutilas
Sisällöntuottajakokelas
Viestit: 241
Liittynyt: 02 Maalis 2009, 20:07

Re: Proto: vaihtoehtoja hitsaamiselle?

Viesti Kirjoittaja Joutilas »

Rakentelin inkkarinkuljetuspyörien haarukat Fiskarssin alumiinisesta haravanvarresta.
Sopivasti litistettyihin putkenpäihin työntyvät kiinnityskorvat taivuttelin 3mm alumiinilevystä.
Varsinainen lukitus hoitui parilla 4mm ruuvilla ja mutterilla.
Tuossa nyt eivät kuormitukset ole kovin rajuja, mutta aineksia järeyttämällä sama "konttorikalustemetodi" toimisi varmasti rajummassakin käytössä.

Kuva
Kuva

Vastaa Viestiin