avoiding delta tricycle shimmy luin muutaman ekan sivun tuolla googlehaulla. Ja huh huh. http://www.jetrike.com sisälsi yhden hepun analyysiä joillain laskukaavoilla sekä analyysillä mittojen sekä kulmien vaihteluväleistä erilaisissa pysty- ja nojapyörissä. Lisäksi oli cad piirrosvinkit 12 askeleessa, miten hän suositti pyörää suunniteltavan ja mitä karkeita mittoja 30 asteen penkillä, korkeammalla istuinkorkeudella kuin haluan ja ehkä virheellisellä rystysten ja polvien suhteella. Jää nähtäväksi. Yksi kuukkelointilinkeistä johti keskusteluun eturenkaan väpätyksestä pääosin tadpoleissa, mutta vähän oli delta-asiaakin.
Olen iloinen tosi matalan penkin halustani deltavaihtoehtoa ajatellen, kun jetrikessä sanottiin 70 cm leveän 25 cm istuinkorkeuden drltan olevan vaarallisen. Ali saattaa mennä. Näytti niin haastavalta kallistamattoman deltan teko kiss syystä, että voi olla vaikeaa tai mahdotonta tehdä ensin kaksipyöräinen ja tarvittaessa muokata se deltaksi supermatalalla penkilläkin.
Lyhyt runkotoivekin alkoi vaikuttaa haasteelta mutkasietoisuuden ja hätäiseksi uhkaillun ohjausnopeuden johdosta. Se haastaa parkkitilassa osiin purettavan deltan/2t3 hommaa. Hankala vaatimuspari tiukat käännökset kaupungissa ja väpättämätön ohjaus suurissa vauhdeissa yhdessä mielellään Streetmachinea 5 cm lyhyemmällä pyörällä. Tai lyhyemmällä ja ainakin etukatteella. Etuveto voi silti pelastaa paljon taittamisen tai osiin jakamisen avulla. On siinä päätöksiä tehtäväksi ja liikkuvia osia sekä ristiriitaisia tavoitteita. Jos tilaa, rahaa ja kuntoa olisi, tekisin kai kaksi pyörää. Yhden kahdella renkaan ja toisen kolmella. Kaikkea ei voi saada.
2t3 ohjauksen väpätysherkkyydestä ei ole hajua, kun en ole vielä lukenut uudestaan kaksiraiteisketjuja kun päivä meni googletuloksien alkuja lukiessa.
Onko python jalkaohjattu? En muuta ole niistä lukenut kuin, että haastavat käsittelytaitoja. Ja tubesta nähty unkarilainen heppu ajamassa pienentyviä käännöksiä kaatumiseen asti. En ole katsonut rakentamismahiksia, vaikka täällä on kehuttu helpoksi tehdä, kun asun paljon tiukemmin kääntyvää ja paremmin hallittavaa pyörää vaativassa kaupungissa. Flevo on jalkaohjattu, mutta olen vakuuttanut itselleni, että se on liian vaikea tehdä ja ylläpitää sekä painava nykymahdollisuuksilleni. Muista jalkaohjatuista en ole kuullut. Jalkaohjaus ei ole pakollinen, kun olen ajanut paljon yksikätisesti maantiellä ja hitaissa vauhdeissa välillä kaupungissa. Välillä helpottaen ehjää kättä lyhyillä yksikätisillä kipeäkätisillä pätkillä. Olen pystynyt ajamaan muutamana peräkkäisenä päivänä kohtuukivuin kaupungissakin yksikätisyyttä hyödyntäen.
En tähtää aitoon fatbikeen painon takia, kun kyrsii jo 50-60 mm luokankin lisämassa. Kojak 50-559 on yllättävän kevyt ja siksi kai kokeilen sitä ensin nykypyörään keväällä. Kun leveää Kojakia ei ole 406 koossa, kokeilen ensin leveän takarenkaan vaikutusta. Jollain vanteella Big Apple 50-406 on kuulemma 45 mm leveä, joten mietityttää, menisikö 60-406 tai joku muu yli 50 mm leveä Streetmachineen eteen, jos takarenkaan kasvatus ei riitä. Pelkään kiioeäväni perä edelle puuhun rengastestien järjestyksessä. Pieni etunen on kiinni ohjaustangossa, joten ehkä olisi tärkeintä pehmustaa etupää ensin. Aerohaittaa tulee enemmän kuin takasen levityksestä.
Rengasvalintakin on työn alla. Schwalbea ja Contia pitävät Jan Heinen lisäksi muutkin jäykkinä täristävinä. Pehmein kokoonsa nähden ja toiseksi taipuvaseinäisin rengas, jota olen ajanut on Conti gp4000s2 28mm 622. En tiedä edes sakujen renkaiden eliniästä, kun puhkeamattomuus on tärkeää. Ei ole tien päällä kivaa korjata rengasta ja kipeällä kädellä vähemmän. Yöajokokemusta on, mutta mieluummin ajaisin päivän päämäärään valoisalla kirittämättä, kun kuntoni riittää kuitenkin vain ähkyssä lopettamiseen pitkillä päivälenkeilläkin.
En siis vielä luovu jonkinmoisesta kolmipyörävaihtoehdosta, mutta yritän pähkiä kaikki tarpeet täyttävää kaksipyöräistä, josta voi saada normaalin kompromissitason kolmipyöräisen. Ehkä jopa muokattavan molemmilla rengasmäärillä konfiguroitavan. On jo osoittautunut päivän lukujen perusteella pahaksi haasteeksi, mutta olen vasta setvimässä haasteita, tavoitteita lopullista tavoitetta. Tai ensimmäistä välivaihetta kaksipyörää.
Käytännön haasteet tässä vaiheessa ovat opittavien asioiden määrä. Osan laskukaavoista löysin, mutta kokonaisuutta eri osien kulmien ja mittojen sovittamisesta istuinkorkeuteen ja -kulmaan, renkaiden leveyteen, toe in, jätön, ohjaustangon kulman, camberin ja muiden ohjausgeometriamittojen ym. ja ohjaustavan valintaan jne. vaatii vielä lisää laskukaavojen löytymistä. PWn kukkakeppiohjaus 2t3 kokeilussa houkuttaisi, mutta stereona pitäisi tehdä. Kevyt rakenne. Haitannee sivusta istumista yläohjauksella, mikä on nyt hinku, kun helpottaa istumista kiinteän etukatteen taakse.
Sitten pitää setviä, mitä muuta pitää osata ennen suunnittelun aloittamista. Rengaskokeet ovat helppo alkupään testattavissa oleva tiedonhankintatapa. Sitten syö, jos kokeiltavat renkaat eivät riitä edes Streetmachinen jousilla. Jotka ovat kuluneita tosin. Lisäksi pitäisi vielä kerran löysentää jousituksia. Edestä ei oikein uskalla löysentää paljoa ainakaan ajokokemuksen perusteella, mutta takana on varaa, kun vain käsi kestäisi säätämisen. Jäykkää on. Pehmeämpi rengas antanee anteeksi löysemmän kuin kireän nykysäädön. Kuten sanoin jousi on kulunut ja keskisäädöillä pohjaa vauhdissa töyssyissä Kojakilla 35 mm leveydellä sekä Marathon Racerilla.
Kiero pelottava idea on wanhan painavan Streetmachinen hyödyntäminen. Runko on kaksi omistajaa sitten tarvinnut hitsauskorjauksen. Joten jos wanhuksen osia kierrättäisi ja tuhtia etujousitusta poistaisi sekä rungon uusisi kevyemmäksi, voisi hinta olla järkevä ja varastointirajoitteiden puitteissa olla suorituskyvylle parannusta naapurien hyväksymällä tavalla. En siis ole vaurioittamassa mitään, jotta tehdaskuntoon voin palauttaa. Perä saattaa pudota 559>406 tosin ja siinä on pähkimistä takavaihtajan maavaran kanssa. Silloin jäisi luultavasti takavetoiseksi työmäärää vähentääkseni, tosin ehkä etuveto vähentää painoa ja parantaa tehohäviöiden tilannetta. Eli vasta suunnittelukokousta valmistelevaa kutsuaietta harkitaan 