Sivu 8/30
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 16 Tammi 2022, 22:02
Kirjoittaja Vilijami
Hetken mielijohteesta hard inkiväärisima pöhisemään.
4 sitruunaa
215g inkivääriä
1kg fariinisokeria
9g kuivahiivaa
9 litraa vettä
Sitruunan kuorista keltaiset osat mukaan, sekä sitruunoiden mehut.
Inkivääri pienemmäksi ja keitto vedessä, että maut irtoavat kunnolla.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 17 Tammi 2022, 12:23
Kirjoittaja Vilijami
Sunnuntai kuivahiiva on aivan käsittämättömän luotettava hiiva.
Jos vesi ei ole jäässä, niin se on tarpeeksi lämmin ja jos kättä kestää pitää vedessä niin se ei ole liian kuuma.
Halpiskuivahiivoilla on käynyt joskus niin, etteivät ole toimineet tai ovat vaatineet tarkemman lämmön toimiakseen.
Erikoishiivoille (olut, siideri, viini, jne) annetaan aika kapea toimintalämpöikkuna.
Kombuchan scoby ja hapantaikinajuuri eivät tykkää klooratusta hanavedestä, ei ne siihen kuole, toiminta vaan hidastuu huomattavasti. Sunnuntai kuivahiiva viis veisaa kloorivedestä.
Onkohan Sunnutai kuivahiiva Suomen Hiivan tekemää?
(Tämä ei sisältänyt maksettua mainosta, mutta voisin maksusta alkaa kyllä näin hyvää tuotetta mainostamaan.)
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 17 Tammi 2022, 15:25
Kirjoittaja jooseha
Mä leivon usein halpishiivalla ja kylmään veteen. Ei ole kertaakaan jättänyt nousematta vaikka pussi on ollut avattunakin paljon kauemmin kuin ohje lupaa. En siis ymmärrä yhden merkin jalustalle nostoa. Hyvä tuote toki tuokin eikä halvempaa käyttämällä ole kovin suurta säästöpotentiaalia ellei hiivaa käytä ämpärillä mitaten 
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 17 Tammi 2022, 16:33
Kirjoittaja Vilijami
Onhan se mahdollista, että laatu on parantunut halpiksissa. 15-20 vuoden takaa on kokemukset, joissa k kaupan ja s kaupan halpismerkit tuottivat harmia. Enkä ollut silloin yksin kokemusteni kanssa.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 17 Tammi 2022, 17:18
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: ↑17 Tammi 2022, 16:33
Onhan se mahdollista, että laatu on parantunut halpiksissa. 15-20 vuoden takaa on kokemukset, joissa k kaupan ja s kaupan halpismerkit tuottivat harmia. Enkä ollut silloin yksin kokemusteni kanssa.
Tuossa kohdin kannattaa huomata, että vielä parikymmentä vuotta sitten leivottiin enimmäkseen tuorehiivalla ja nämä kuivahiivat olivat uusia tulokkaita ja menekki paljon vähäisempi. Se on saattanut vaikuttaa laatuun ja voi jopa olla, että tämä kehumasi tuote oli tuolloin yhtä huono.
Hiivat ovat kehittyneet parinkymmenen vuoden aikana valtavasti. 80-luvulla käyttämällä ei voinut saada aikaan yli 14% alkoholiliuosta. Nykyään tuo taitaa olla jo yli 20%. Ehkä lämpötilansieto on sekin parantunut viime vuosina.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 17 Tammi 2022, 18:11
Kirjoittaja Vilijami
jori kirjoitti: ↑17 Tammi 2022, 17:18
…ja voi jopa olla, että tämä kehumasi tuote oli tuolloin yhtä huono.
Hyvä tuote oli silloinkin. Toimi aina. Välillä tuli ostettua muitakin ja harmituksen jälkeen palasin tähän luottomerkkiin.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 17 Tammi 2022, 18:33
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑17 Tammi 2022, 12:23
Onkohan Sunnutai kuivahiiva Suomen Hiivan tekemää?
Eikö pakkauksessa sanota, kuka sen on valmistanut tai ainakin, mistä maasta se on peräisin?
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 17 Tammi 2022, 19:08
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: ↑17 Tammi 2022, 18:33
Eikö pakkauksessa sanota, kuka sen on valmistanut tai ainakin, mistä maasta se on peräisin?
Vain valmistuttaja lukee. Valmistusmaa paljastaisi heti, koska käsittääkseni Suomen Hiiva on ainoa kotimainen valmistaja? Vai?
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Tammi 2022, 00:59
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑17 Tammi 2022, 19:08
Vain valmistuttaja lukee. Valmistusmaa paljastaisi heti, koska käsittääkseni Suomen Hiiva on ainoa kotimainen valmistaja? Vai?
Juu, mutta se voi yhtä hyvin olla Lallemandin, Fermentiksen tai Le Saffren tekemää. Kas, hiiva kasvaa hyvin riippumatta leveys- tai pituusasteista...
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Tammi 2022, 08:15
Kirjoittaja jooseha
Vilijami kirjoitti: ↑17 Tammi 2022, 19:08
Vain valmistuttaja lukee. Valmistusmaa paljastaisi heti, koska käsittääkseni Suomen Hiiva on ainoa kotimainen valmistaja? Vai?
KVG
Portugali
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Tammi 2022, 11:03
Kirjoittaja Vilijami
jooseha kirjoitti: ↑18 Tammi 2022, 08:15
Vilijami kirjoitti: ↑17 Tammi 2022, 19:08
Vain valmistuttaja lukee. Valmistusmaa paljastaisi heti, koska käsittääkseni Suomen Hiiva on ainoa kotimainen valmistaja? Vai?
KVG
Portugali
En ollut yhtä noheva kooklettaja, vaikka yritin
Joose osoittautuu kerta toisensa jälkeen poikkeuksellisen nokkelaksi kaveriksi.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Tammi 2022, 11:14
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: ↑18 Tammi 2022, 00:59
Juu, mutta se voi yhtä hyvin olla Lallemandin, Fermentiksen tai Le Saffren tekemää. Kas, hiiva kasvaa hyvin riippumatta leveys- tai pituusasteista...
Lallemandilla on ainakin tehdas Portugalissa.
Luulisin kyllä että päiväntasajalla ois luonnollisesti otollisempi lämpötila kuin pohjois-/etelänavoilla 
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Tammi 2022, 14:39
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: ↑18 Tammi 2022, 11:03
Joose osoittautuu kerta toisensa jälkeen poikkeuksellisen nokkelaksi kaveriksi.
Vähän vittuili samalla ja siis rakastaa sua!
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Tammi 2022, 17:38
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: ↑18 Tammi 2022, 14:39
Vilijami kirjoitti: ↑18 Tammi 2022, 11:03
Joose osoittautuu kerta toisensa jälkeen poikkeuksellisen nokkelaksi kaveriksi.
Vähän vittuili samalla ja siis rakastaa sua!
Näin meillä Pohjois-Suomessa toimitaan 
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Tammi 2022, 21:44
Kirjoittaja Vilijami
Maistoin kaupallista kombuchaa.
Olipa hento maitohappo. Tehty varmaan varovaisesti kaikkien makuun sopiva mehumainen tuote.