Sivu 10/30

Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 15 Joulu 2016, 02:05
Kirjoittaja ki
vaaka kirjoitti:

Kukaan ei ole vielä maininnut yhtä plussaa kasviksista, vaikka kaikki eivät ole halpoja, voi kasvisruokaa kokkaamalla säästää oikeaa rahaa. Tyyliin pyörä vuodessa sopivalla perhekoolla. Saattaa tosin joutua tyytymään käytettyyn tai tekemään itse. Riippuen lihan alkuperäiskulutuksesta.

Lanttureseptit kiinnostavat. Olde Hansa keskiaikaravintolassa Tallinnassa olen saanut pehmeää maultaan ja koostumukseltaan lanttua ja muuten Suomessa kovaa rikkisen makuista. Vaatiiko pitkää paistoa maun hyväksi tekeminen, vai mitä?

voisko olla virolaista lanttua joka kasvatettu vähemmillä torjunta-aineilla tai muuten erilainen maaperä?


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 15 Joulu 2016, 15:14
Kirjoittaja vaaka

En ole kokeillut vielä mitään tällä rintamalla, joten en pysty vielä arpomaan, onko alkuperällä merkitystä. Aikoja sitten olen kuullut väitteen siitä, että lantusta voi saada makeaa ilman imellystäkin. Enempää ei sanottu, joten ihan tyhjän päällä olen vielä tiedoissa. Tarttis varmaan tehdä jotain.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 15 Joulu 2016, 15:47
Kirjoittaja PW

Punajuuresta tein paistoksen viikolla.
Punajuuriraastetta ja sipulia kuullotin pannulla rasvassa. Uunivuokaan laitoin vuorotellen tota raastetta, sinihomejuustoa, ja omenaa (omasta puusta).
Kuohukermaa kaadoin sekaan. Mausteina, mustapippuri, kurkuma ja suolaa (sinihomejuusto on aika suolasta jo itsessään). Tunti uunissa 175-200 astetta. Ihan syötävää tuli, omasta mielestä :mrgreen:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 15 Joulu 2016, 17:06
Kirjoittaja Pastori
PW kirjoitti:

Punajuuresta tein paistoksen viikolla.
Punajuuriraastetta ja sipulia kuullotin pannulla rasvassa. Uunivuokaan laitoin vuorotellen tota raastetta, sinihomejuustoa, ja omenaa (omasta puusta).
Kuohukermaa kaadoin sekaan. Mausteina, mustapippuri, kurkuma ja suolaa (sinihomejuusto on aika suolasta jo itsessään). Tunti uunissa 175-200 astetta. Ihan syötävää tuli, omasta mielestä :mrgreen:

Vaikeehan tota on tyriä kun kaikki ainekset on niin mainioita.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 15 Joulu 2016, 18:41
Kirjoittaja jori

Minun seljankaretkeni jatkuu. Viimeaikaisissa olen käyttänyt erityisesti palsternakkaa ja voi- ja mungopapua.

Siis näin:
Oliiviöljyssä freesatataan painekattilan pohjalla pari paprikaa ja sipulia ja tuoretta chiliä ja valkosipuli ja nakale tuoretta inkivääriä pieneksi hakattuna, Lidlin juurespussista poimittuja palsternakkoja ja yksi porkkana isohkoina lohkoina ja juuriselleriä pieneksi hakattuna, ettei siitä pitämättömät huomaa käytetyn.*

Voi- ja mungopavut on liotettu edellisestä illasta asti kylmässä vedessä ja kerran jopa hetken esikeitin voipapuja erillisessä kattilassa. Fiksu olisi pannut ne ensin painekattilaan kiehumaan ja tehnyt freesauksen pannulla. :oops: Papujen liotus- ja keittovesi pitää heittää pois ja lisätään vain pavut, sillä niissä on jotain suoja-aineita, joilla papu puolustautuu ihmistä vastaan.

Täytän keiton puolikkaalla kiinankaalilla ja joskus valkokaalilla, tai jopa Rasilaisen hapankaalilla. Perunaa, ohraa tai riisiä en käytä, koska niissä on ylimääräisiä hiilareita ja möyhenevät myöhemmissä lämmityksissä ja saostavat keiton liiaksi. Liemeksi laitan Lidlin purkillisen vihreitä oliiveita liemineen ja täydennykseksi vettä ja joskus suolakurkun liemiä, jos sattuu olemaan vajaita purkkeja. Lopuksi hieman merisuolaa. Kun kunnolla kiehuu, painekattilan kansi kiinni.

Painekattila ja induktioliesi tekee keittelystä todella vaivatonta, kun tehon voi säätää täsmälleen pihinän rajalle ja keittoajan minuutin tarkkuudella. Induktioliesi reagoi säätöön niin nopeasti, että tuolla konstilla soppa keittäytyy itsestään puolessa tunnissa valmiiksi ja sitäpaitsi paranee vielä joka kerta kun lämmitetään uudelleen.

Keitto on noiden papujen ja melko runsaan oliiviöljyn ja oliivien takia niin ruokaisaa, ettei huomaakaan syövänsä vegesapuskaa. Kerran laitoin paketin jauhelihaa –raakana vain sekaan kiehumaan. Tuli niin ruokaisaa, että piti laimentaa kaalilla. :D

*Kunnollista juuriselleriä saa vain yhdestä kaupasta Tampereelta, nimittäin Sammonkadun puolivälin Prismasta. Meillä kotona sen nimi on nimeltään "Outo-S", jolla viitataan valikoimaan, joka poikkeaa kaikista muista S-mafian kaupoista. :mrgreen:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 15 Joulu 2016, 22:06
Kirjoittaja jviirret

On täälä hienoja reseptejä :)
Mun peruspöperö on edelleen oliiviöljyssä paisteut juurekset kera sipulin, pippurin ja suolan. Kuulotan ensin sipulin pannussa, sitten hitaammin kypsyvät porkkanat, lantut ja/tai nauriit ja viimeisenä bataatti ja/tai peruna. Kaali on jostakin syystä ollut nyt viimeiset kuukaudet pois muodista, taisin vähän kyllästyä.

Oftopickkina vois sanoa että on ny oltu perheessä yhden auton varassa muutamia kuukausia. Ko. auto seisoo päivät vaimon työpaikan pihassa. Minä, joka nautin vuorotyöläisen aamu- ja arkivapaista, olen siis aika lailla polkupyörän ja sen kuljetuskapasiteetin varassa. Kätevä että kaapissa on aina noita perus juureksia niin ei oo päivän lämmin ateria tunnin pyörälenkin(lähin kauppa 7km) päässä. Juurekset(Peruna, porkkana, lanttu, nauris, baatti, sipuli(?)...) on helppoja säilyttää. Kestävät kuukausi jääkaapissa tai peruslämpöisessä varastossa. Samoin valmishernekeitto, johon joskus kippaan tölkin tonnikalaa sekaan.

Olen kokeillut näitä "lihan korvikkeitakin", mutta ku on parissa vuodessa oppinut syömään lihatonta ruokaa niin tuntuu aika turhalta ja teennäiseltä. Omasta mielestä niistä parasta on Mifu.

Jukka


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 16 Joulu 2016, 01:41
Kirjoittaja ajarmala
jori kirjoitti:

Viimeaikaisissa olen käyttänyt erityisesti palsternakkaa ja voi- ja mungopapua.

Oletko varma, että kyseessä eivät sittenkin ole mangopavut? Nehän kasvavat hyvin Hollannissa ja erityisesti Groningenin kaupungin ympäristössä. Siellä ne rehottavat pitkin pientareita vaivaksi asti ympäri vuoden. :wink:

Vaikka tämä on kasvisruokavalio -topiikki, en malta olla kertomatta uudesta suosikistani:

  • litra vettä lämpenemään kattilaan
  • pari liemikuutiota sekaan
  • raasta kolme punajuurta ja heitä raaste kattilaan (pese punajuuret, mutta niitä ei tarvitse kuoria)
  • ota pakasteesta 100 g kanan jauhelihaa ja heitä kattilaan (taino, siansiivukin käy...)
  • pilko pari sipulia kattilaan (nämä pitää kuoria, mutta ei tarvitse pestä)
  • keitä kypsäksi

Tämä siis yhdelle hengelle. Minusta aika namia - punajuuresta tulee erinomaisen maukas keitto.
Vai olikohan tämä jo venäläisten keksimä?


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 16 Joulu 2016, 07:45
Kirjoittaja PW

Pitää opetella Jorin reseptiä, kuullostaa hyvältä. Millasta suolakurkkua/lientä käytät, etikkakurkkuja vai jotain "oikeeta" suolakurkkua? Juuripersiljaa en oo kaupoissa nähny, en oo kyllä osannu/ymmärtäny etsiäkään. Pitää laittaa ens keväänä kasvamaan soppa ainekset - palsternakkaa pari riviä myös :mrgreen:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 16 Joulu 2016, 13:43
Kirjoittaja vaaka

Hyi heleveta Rasilaisen akkuhapp... hapankaalia yöks. Lidlin fasskraut valkoviinissä paistettuna ei vielä ole parhaiden pehmeiden ja makeiden hapankaalien tasolla, mutta saatavilla ja valovuosia edellä kotimaista happohyökkäystä. Siis lidliläinen on paiston jälkeen ihmisten ruokaa.

En ole kaikkia lihan korvikkeita maistanut, mutta meksikon mausteiden mifu varsinkin on hyvää paistettuna ja tuo maustettuna makua ruokaan, jos maustaminen tuntuu hitaalle tai vaivalloiselle. Kuuluu toki joukkoon, jota ketsuppi parantaa. Mikäpä ei kunnon ketsupilla parane? Jätski kokeilematta lähes ainoastaan hehe.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 14 Tammi 2017, 20:41
Kirjoittaja PW

Aattelin, päätin sitt koittaa - tuskin siitä haittaakaa on.
Muutaman päivän ny ollu ilman gluteiinia, eli jätin vehnän, ohran ja rukiin pois. Sinäänsä helppoo ku ei tarvinnu jättää ku leipä pois ruokavaliosta, tilalle otin kaurapuuron aamulla - jos siitä kuituja sais ja kauraa on muutenkin kehuttu.
En tiedä luulenko vaan mutt tuntuu kurkku paremmalta, ei tartte yskiä, ei röhiä. Vuosia tai vuosikymmeniä ollu yhäpaheneva yskä ja liman kertyminen kurkkuun. Jos se ny tällä lähtee, ni varmast ottaa päähän ku en aikasemmin ymmärtäny :?


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 14 Tammi 2017, 21:15
Kirjoittaja Härski

maltakssä pidättäytyä kaikista ohraherkuista lopun ikääs? Nää viikonvaihteet voi joskus olla pahoja! :mrgreen:


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 14 Tammi 2017, 21:26
Kirjoittaja PW
Härski kirjoitti:

maltakssä pidättäytyä kaikista ohraherkuista lopun ikääs? Nää viikonvaihteet voi joskus olla pahoja! :mrgreen:

Jokaista ohrapirtelöä ei lasketa :mrgreen: eikä silläkään oo niin väliä vaikken ottaskaan.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 14 Tammi 2017, 21:43
Kirjoittaja jori
Härski kirjoitti:

maltakssä pidättäytyä kaikista ohraherkuista lopun ikääs? Nää viikonvaihteet voi joskus olla pahoja! :mrgreen:

Kaikki olutmerkit, jotka ovat hakeneet "gluteeniton olut" sertfikaattia ovat sen saaneet. Oluen vierre keitetään, jolloin ohran gluteeni koaguloituu ja poistuu suodatuksessa vierteen keiton jälkeen ennen käymään panemista. Oluessa ei siis lähtökohtaisesti ole gluteenia -paitsi ehkä sahtissa, jonka vierrettä ei keitetä. Tiedä häntä, vaikka sekin olisi gluteenitonta.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 15 Tammi 2017, 23:05
Kirjoittaja ajarmala
jori kirjoitti:

Kaikki olutmerkit, jotka ovat hakeneet "gluteeniton olut" sertfikaattia ovat sen saaneet. Oluen vierre keitetään, jolloin ohran gluteeni koaguloituu ja poistuu suodatuksessa vierteen keiton jälkeen ennen käymään panemista. Oluessa ei siis lähtökohtaisesti ole gluteenia -paitsi ehkä sahtissa, jonka vierrettä ei keitetä. Tiedä häntä, vaikka sekin olisi gluteenitonta.

Juuri näin. Paitsi, että kyllähän sahtivierrekin keitetään: jos on oluenpanotaustaa, niin silloin sahtivierre keitetään siivilöinnin jälkeen aivan samalla tapaa kuin olutvierrekin. Toisaalta taas perinteisiä menetelmiä käyttävät sahtimestarit keittävät koko mäskin suoraan sokeroinnin jälkeen ja siivilöivät vasta sitten tämän keitetyn mäskin.Tämän jälkimmäisen tavan gluteeninpoistokyky on vielä selvittämättä.


Re: Kasvisruokavalio

Lähetetty: 16 Tammi 2017, 15:21
Kirjoittaja vaaka

Luulisi, että Hannu Nikulainen olisi ehtinyt julkaista sahtikirjan. Ainakin hän on jo muutama vuosi sitten suhannut ympäri maatamme tutkimassa asiaa. Hänellä on eniten kirjallisia arvosteluita maistetuista oluista tässä maassa. Ja muutama olutkirja vyön alla.

Öö eikö kaurassa ole gluteenia? Käsittääkseni se hajoaa sokeriksi elimistössä, mutta subjektiivisesti se enemmistölle ärsyttää vähemmän kuin vehnä, kaura ja ohra. Kvinoa/quinoa ei sisällä gluteenia ja maistuu niin hyvältä, että siitä on lounaan pääraaka-aineeksi jopa alle kokin taitoiselle. Sitä viljellään vähän Suomessa ja enemmistö tulee eteläpäässä Amerikoita, missä se on köyhien ruoka, kunnes lännessä tajuttiin maun ja terveyden edut ja kysynnän ja hinnan lait veivät suuren osan sadosta länteen nostaen hinnat osan köyhimmistä ulkopuolelle. Ergo lyhyen tähtäimen epäeettisyys pitäisi kääntää lisätyllä viljelyllä ja tuloilla kansan eduksi, kun tulee tuloja jopa monille köyhistä. Maattomat köyhät kusessa yhtä kautta saavat silti jotain hyötyä kansakunnan rikastuessa.

Ja hienoja uutisia viikonloppua ajatellen anteeksi mainos: Suomessa on saatavilla paikoitellen Mogonzo kvinoa olutta. Ja se on OK makuista, vaikka saman panimon banaaniolut on parempaa. Ja useammista paikoista saatavaa. Jos ei paikallisesti ole saatavilla, on hyvä mahdollisuus, että löytyy ainakin Alkon tilauspalvelu Matkahuolto, jottei tarvitse ulkomailta tilata.