Sivu 2/2
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 15 Marras 2015, 13:33
Kirjoittaja vaaka
Viima vaikuttaa. Laitoin tuulitakin hengittävimmän ja nestettä siirtävimmän aluspaitani päälle, jonka päällä oli maailman hengittävin takki ja ennenkin liian vähän hengittävä halpa softshell tuulitakki. Hirveä hiki tunnin lenkillä, jossa oli spurtteja. Koviakin paras karvan alle 50 km/h tri pyörällä. Alamäki tosin. Mittasin kainalolämmön heti stripattuani ja 35,8 C sekä oikeasta kyljestä läskistä 32,8. Kylki oli käteen paljon lämpimämmäntuntuinen kuin kertaakaan tänä syksynä paksun fleecetakin kanssa ilman tuulitakkia. Joten en ihmettele, vaikka yhtä kylmät alaselkä ja reisien ulkoreunat olisivat aiemmin olleet 30 paikkeilla tai ali aiemmilla lenkeillä. Huh huh, ei ihme, että saan juoda kuumaa ja ottaa kuuman suihkun välttääkseni vilustumista heti lenkin perään. Kun olen vilustumisherkkä ollut useamman vuoden.
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 10 Tammi 2016, 21:03
Kirjoittaja PW
Nyt oon jonkun aikaa syöny poikani opin mukaan ja huomannu ett jalkojen palelu on vähentyny paljon. Idea tuossa reseptissä on syödä elimistöä lämmittäviä ruokia. Pitkään söin tuoreita salaatteja paljon mutta se ei kuulemma olekkaan hyväksi näin talvella kun tarvitaan lämpöä.
Basmatiriisi, mung dal papu, geevoi, kasviksia - mausteina suola, juustokumina, fenkolinsiemen, sinapinsiemen, kurkuma, sarviapila. Korianterikin tais olla reseptissä mutt sen oon jättäny pois kun se on kehoa viilentävä.
Papuja ja riisilaatuja oon vaihdellu kun noita mainittuja on vaikee aina saada.
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 10 Tammi 2016, 21:58
Kirjoittaja vaaka
Tee ja chili nostavat myös lämpötilaa kropassa kemiallisesti. Jos ei ole jääteetä, muutenkin tee nostaa lämpimänä juomana lämpöä vähäksi aikaa noinkin.
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 10 Tammi 2016, 21:59
Kirjoittaja jori
PW kirjoitti:Nyt oon jonkun aikaa syöny poikani opin mukaan ja huomannu ett jalkojen palelu on vähentyny paljon. Idea tuossa reseptissä on syödä elimistöä lämmittäviä ruokia. Pitkään söin tuoreita salaatteja paljon mutta se ei kuulemma olekkaan hyväksi näin talvella kun tarvitaan lämpöä.
Basmatiriisi, mung dal papu, geevoi, kasviksia - mausteina suola, juustokumina, fenkolinsiemen, sinapinsiemen, kurkuma, sarviapila. Korianterikin tais olla reseptissä mutt sen oon jättäny pois kun se on kehoa viilentävä.
Papuja ja riisilaatuja oon vaihdellu kun noita mainittuja on vaikee aina saada.
mung dal papu
Miksihän se on aina niin, että nämä nuorisomuodit ovat sellaisia, että muotiterveysruoka on aina erityisesti yhdysvalloissa viljeltyä. Sukulaispoika kävi kylässä. Oli siirtynyt kolme kuukautta sitten kasvissyöntiin ja oli melko fanaattinen. Soija oli pyhä kasvi ja terveysruokien terveysruoka. Yritin sanoa, että ei se poikkea ravintoarvoiltaan mitenkään ainakaan positiiviseen suuntaan mm. härkäpavusta ja että soijatuotteet ovat erittäin raskaasti prosessoituja. Kysyi vain hölmönä, mikä on härkäpapu.
Mitäs ravitsemuksellisesti erinomaista tässä mungopavussa on, vai onko se vain tuon intialaisperäisen reseptin takia. Eikös tuo dal ole ruokalaji, eikä kasvin nimi, siis papukastike, dal.
Hyviä ovat nuo papukasvit ruoanlaitossa. Mustista belugalinsseistä tehtiin blinitäytettä punasipulin kanssa, kun mäti, saati kaviaari, on niin kallista, eikä vuodenvaihteessa vielä madepilkille päässyt. Jotain happoa ja suolaa vaatii reseptiinsä kohtalaisesti, niin jopa maistuu mojovalta. Reseptejä löytyy haulla "kasvissyöjän kaviaari".
Terveisin
Sarviapina 
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 10 Tammi 2016, 22:32
Kirjoittaja vaaka
Autuaaksi tekevää papua ravintoarvoilta ei ole, mutta mung on hyvä. Siitäkin kuulemma puuttuu muiden sisältämiä ravinteita, joten sekakäyttö kunniaan! Kerrankin
Mung vaatii käsittelyä turvallisuuden vuoksi. Ainakin osa tuotteista. Mun pussissani käskettiin kylvettää yön yli ja poistaa nesteet sekä huuhtoa ennen keittämistä. Ei pikaruokaa.
Soijassa on miestissit aiheuttavia naissukuhormonin sukulaista, jota punajuuri rajoittaa. Jos en väärin muista, saattoi tuurilla olla sama aine, jota on raparperissa sekä rucolassa tiheämmin ja auttaa kovatehoisessa lyhyessä urheilusuorituksessa. En ole ollenkaan varma tuosta tosin. Joka tapauksessa punajuuri auttaa, oli vaikuttava aine mikä vain.
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 10 Tammi 2016, 22:56
Kirjoittaja PW
Mung dal on kuorittu ja halkaistu mungpapu. Oon käyttäny myös kotimaista härkäpapumurskaa.
Samaa oon ihmetelly, eikö kotimaisilla voi korvata? Tarttee kokeilla. Tuossa kuorettomuudessa oli ainakin se idea ett joillekin kuorelliset pavut aiheuttaa ilmavaivoja.
Fanaattisuutta meijän nuoressakin havaittavissa mutt aikapaljon on myös luettu, opiskeltu ja otettu selvää - ehkä myös ajateltu. Ayerveda on tällä hetkellä se juttu - aikasemmin paleo 
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 10 Tammi 2016, 23:11
Kirjoittaja vaaka
Ehdottomasti kotimaisia voi käyttää, vaikka lukemistani mung on papujen kunkku ravintoarvoiltaan ja sekin kaipaa toisenlaisia papuja kaiken tarvittavan saamiseen. Siksi en korvaisi mung papua, vaan laittaisin erilaisia kotimaisiakin sekaan onnelliseksi perheeksi. Vaihdellen viikon sisällä papulajeja, kun useita pitää syödä mungista huolimatta kaikkea kropan vaatimaa saadakseen.
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 11 Tammi 2016, 00:02
Kirjoittaja jooseha
jori kirjoitti:Mitäs ravitsemuksellisesti erinomaista tässä mungopavussa on, vai onko se vain tuon intialaisperäisen reseptin takia. Eikös tuo dal ole ruokalaji, eikä kasvin nimi, siis papukastike, dal.
Suomentamaton nimi lisättynä ruokalajilla
Finelistä löytyy ravintoarvot. Tässä on mungopapu ekana härkäpapu vieressä.

- mungo-härkä.jpg (64.95 KiB) Katsottu 3139 kertaa
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 11 Tammi 2016, 08:08
Kirjoittaja PW
Eipä noiden ravintoarvoissa juuri eroja ole.
Re: Oivalsin ihan ite
Lähetetty: 11 Tammi 2016, 08:28
Kirjoittaja vaaka
Härkäpapu onkin hyvä papu ja siksi hyvä vaihtoehto mungille pääpavuksi. Ruskeaa ja valkoista sekaan sekä linssejä ynnä soijaa ja on monipuolisuutta. Ei muisti riitä siihen, mitä kaikkea mungista ei saa niin hyvin kuin muista, mutta yhden lehtiartikkelin haastattelema ravintoekspertti listasi eroja papujen välillä ja niitä oli. Ja missään ei ollut kaikkia papuperheen tarjoamia ravinteita yksinään, mistä suositus syödä useita viikossa ja mielellään ainakin kahta per ateria. Minusta makukin paranee useampaa erilaista yhtäaikaisesti syöminen.