Sivu 2/30
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 12 Marras 2021, 07:21
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: ↑11 Marras 2021, 21:48
Vilijami kirjoitti: ↑11 Marras 2021, 21:34
ajarmala kirjoitti: ↑11 Marras 2021, 18:43
En tiedä kuinka edistynyt kotipanija Vilijami on
Ihan aloittelija.
Eikös sulla perillisiä ole?

Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 12 Marras 2021, 07:31
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: ↑11 Marras 2021, 23:37
Vilijami kirjoitti: ↑11 Marras 2021, 21:34
Ihan aloittelija. Kotikalja ja sima on lähivuosina ollut ohjelmassa. Kiljua tein yli 30-vuotta sitten.
Kiljun tekeminen on nykyisin sallittua. Tämä kannattaa erityisesti pohjalaisten huomioida. Sehän on sikäläinen juoma.
Tuota mietiskelinkin aiheeseen tutustuessani, että jos tekis kiljua kuten kotiviiniä, eli panimosokerilla ja viinihiivalla, ni saiskos siitä paremman makuisen juoman?
Hiiva yleensäkin kiinnostaa kovasti. Minkälaisia makueroja pelkästään eri hiivoilla saa?
Entä kilju taikinajuurella?
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 12 Marras 2021, 08:51
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑12 Marras 2021, 07:31
Tuota mietiskelinkin aiheeseen tutustuessani, että jos tekis kiljua kuten kotiviiniä, eli panimosokerilla ja viinihiivalla, ni saiskos siitä paremman makuisen juoman?
Hiiva yleensäkin kiinnostaa kovasti. Minkälaisia makueroja pelkästään eri hiivoilla saa?
Entä kilju taikinajuurella?
Ei kannata käyttää glukoosia eli ns. "panimosokeria", koska se on tarpeetonta hienostelua ja turhan kallista. Tavallinen sakkaroosi eli taloussokeri kelpaa hyvin eikä maksa kuin 70 senttiä kilo.
Kiljussa perinteinen leivinhiiva (rajamäkeläinen) kannattaa vaihtaa johonkin puhtaamman flavorikuvan tuottavaan hiivaan. Hiivojen välillä on suuria eroja lopputuloksen tuoksussa. Suositellaan oluthiivaa ja niistä pintahiivoja esim. Fermentiksen S-33 tai S-04 tai Brewfermin Top. Ks. esim. lappo.fi: https://lappo.fi/kauppa/olut/oluthiivat ... -c_35-c%5D
Taikinajuurta voi kokeilla käyttää, jos tarkoituksena on juurikin tehdä hapanolutta tai -kiljua. Kokeilut kiljulla pienillä erillä eivät maksa käytännössä juuri mitään. Kilo sokeria on 70 c ja taikinajuuri on ilmainen. Jos tulos ei miellytä, ostaa Lapolta olutpintahiivaa.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 12 Marras 2021, 11:32
Kirjoittaja Vilijami
ajarmala kirjoitti: ↑12 Marras 2021, 08:51
Taikinajuurta voi kokeilla käyttää, jos tarkoituksena on juurikin tehdä hapanolutta tai -kiljua. Kokeilut kiljulla pienillä erillä eivät maksa käytännössä juuri mitään. Kilo sokeria on 70 c ja taikinajuuri on ilmainen.
Tuollahan vois aloittaa testit. (Saa tasapainotettua kombuchan terveysvaikutukset
)
Onko taikinajuuren määrästä (g/litra) mitään arviota? Jääkaapissa ois rusina-hunaja pohjainen levain-juuri valmiina.
Onko hiivan määrällä yleensäkään mitään väliä, jos lyhyt käymisaika ei ole oleellinen asia?
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 12 Marras 2021, 15:06
Kirjoittaja Vilijami
Miksi viiniohjeissa (jopa kiljuohjeissa) käytetään käymisen pysäyttäjää?
” KÄYMISEN PYSÄYTTÄJÄ
Mikäli käymistä ei lopeteta, ts. hiivaa ei "'tapeta", saattaa viini lähteä otollisissa olosuhteissa käymään pulloissa ja aiheuttaa suurtakin vahinkoa (irronneet korkit tai haljenneet pullot). Myös viinin säilyvyyden kannalta on käymisenpysäyttäjän käyttö enemmän kuin suotavaa. ”
Siis jos kaikki sokeri käytetään pois, niin ei kai se missään olosuhteissa voi lähteä käymään?
Ymmärrän toki sen, että jos on kiire humaltua, niin silloin käyminen pitää äkkiä saada pysäytettyä.
Ehkä tämä liittyy siihen yleiseen kiireeseen, mikä ruoka- ja leivontaohjeitakin vaivaa?
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 12 Marras 2021, 15:46
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑12 Marras 2021, 15:06
Miksi viiniohjeissa (jopa kiljuohjeissa) käytetään käymisen pysäyttäjää?
Siksi, että jos pullottaa kesken käymisen, niin pulloon syntyy käymisen jatkuessa hiilidioksidin painetta, joka joko tuuppaa korkkikorkit irti tai kruunukorkkeja käytettäessä räjäyttää pullon.
Tämä ei ole kiireisen ihmisen hommaa. Hiiva käyttää aina kaiken sokerin, kun sille vaan antaa tarpeeksi aikaa hoitaa hommansa (tässä puhutaan siis järkevistä sokerimääristä).
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 12 Marras 2021, 21:30
Kirjoittaja Vilijami
Nyt lähti hapanjuuri-inkivääriolut testiin.
4,5 litraa vettä
Nyrkillinen inkiväärikuutioita
Lime
330g sokeria
Soppakauhallinen taikinajuurta.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 20 Marras 2021, 16:54
Kirjoittaja Vilijami
Viikon käytin pöydällä, sokerit loppuun asti. Pulloihin muutama rusina ja 10g sokeria/pullo, hiilihappojen muodostukseen.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 20 Marras 2021, 18:17
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑20 Marras 2021, 16:54
Viikon käytin pöydällä, sokerit loppuun asti. Pulloihin muutama rusina ja 10g sokeria/pullo, hiilihappojen muodostukseen.
Tuollainen harmaa juoma sopii hyvin marraskuulle.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 21 Marras 2021, 17:42
Kirjoittaja Vilijami
Haaparannan systembolaget ostoksia.
Julmumma 1,9€ turboahdettuna joulun makuja. Hämmästyttävä!
Blanc 1,8€ todella notkea kesäinen janojuoma.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 22 Marras 2021, 21:02
Kirjoittaja Vilijami
Nyt pääsin maistelemaan itse tehtyä inkivääriolutta. Inkiväärin maku pehmeni aika paljon käymisen aikana.
Ihan jees simahenkinen juoma, ei kuitenkaan niin makea. Ehkä vähän kaipaisin jotain napakkuutta tai ryhtiä makuprofiiliin?
Pitää maistella koko erä, lopullista mielipidettä varten.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 22 Marras 2021, 21:25
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑22 Marras 2021, 21:02
Inkiväärin maku pehmeni aika paljon käymisen aikana.
Ihan jees simahenkinen juoma, ei kuitenkaan niin makea. Ehkä vähän kaipaisin jotain napakkuutta tai ryhtiä makuprofiiliin?
Miten olisi vanhat suomalaiset villiyrtit? Kataja, koiruoho, suomyrtti, suopursu, siankärsämö, kanerva, maahumala ja erilaiset mintut? Näitä käytettiin oluen maustamiseen ennen kuin humalakasvi valtasi kaikki olutpannut.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 22 Marras 2021, 22:39
Kirjoittaja Vilijami
Villiyrtit kuulostais kyllä hyviltä mausteilta!
Nyt ei vaan ole oikein sesonki?
Ehkä katajalla/katajan marjoilla sais gin-lonkero tyyppistä makua?
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 23 Marras 2021, 01:16
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑22 Marras 2021, 22:39
Villiyrtit kuulostais kyllä hyviltä mausteilta!
Nyt ei vaan ole oikein sesonki?
Sitten vaan penkomaan lähimarketin tuoreyrttihyllyä: tilli, rosmariini, tinjami, korianteri, basilika, persilja, ruohosipuli...
Ja toki voisi lisätä myös sitruunaa, limeä, greippiä, appelsiinia jne. Kuorineen, toki hyvin pestynä.
Tai könyää sitten maustehyllylle: fenkoli, tilli, korianteri, pomeranssi, anis, kardemumma...
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 25 Marras 2021, 16:37
Kirjoittaja Vilijami
Ginger beer tuntuu parantuvan ajan kanssa jääkaapissa. Nythän se vasta hyvää on!
Pitää vissiin uskoa, kun oluesta ja varsinkin viinistä sanotaan, että ne paranevat kypsyessään.
Tuli mieleen ajatus, että onko perinteisen vesi-sokeri-hiiva-kiljun pahan maun aiheuttaja vain kiire, mitä jos senkin antaisi rauhassa laskeutua, karbonoitua ja tekeytyä? Luultavasti tulis ihan irvistelemättä juotavaa.
Mutta sellainen ongelma on, että tekemäni inkivääriolut-satsi loppuu ihan kohta.
Panimotoiminnan kapasiteetin kasvattaminen auttaisi riittoisuuteen. Nyt oli 5 litran astia.