Sivu 12/30
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 07 Helmi 2022, 10:37
Kirjoittaja Vilijami
Tässä beta-amyloitua kotikaljatonkkaa tuijottaessani, tuli mieleen miksi leipä/pullataikinaa ei tuolla samalla menetelmälä imellytetä? Hetken kuukeloituani löysinkin imelletyn leivän olemassaolon. No viimein sain vastauksen yli 40-vuotta askarruttaneeseen kysymykseeni: ”Miksi juhlaleivät ovat makeita?” Olen kysellyt tätä kauan, mutta en ole saanut siihen mitään järkevää vastausta.
Eli kaljatonkan vastaus on: ”Alunperin arkena on tehty leipää ja juhlapäiviin on panostettu enemmän ja taikina on imelletty, jolloin onkin syöty leivän sijasta makeaa pullaa.”
Nyt ymmärrän pullan olemuksenkin paremmin. Olen tähän mennessä pitänyt pullaa turhamaisena ja hyvin turhana keksintönä, mutta se onkin ollut tapa korostaa juhlien juhlavuutta. Rivien välistä voinee ymmärtää, että en ole suurensuuri makean ystävä.
Näin se maailmankuvan kokonaisvaltaisempi ymmärrys kasvaa. In vino veritas = viinissä on totuus, sai nyt uutta sisältöä, vaikka tällä kertaa kyseessä oli In cervisia veritas. Iän myötä olen useasti huomannut, että latteat fraasit muuttuvatkin viisauksiksi.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 07 Helmi 2022, 10:58
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: ↑07 Helmi 2022, 10:37
Iän myötä olen useasti huomannut, että latteat fraasit muuttuvatkin viisauksiksi.
Fraaseiksi pääsevät vain kulttuurien läpi pitkän ajan kuluessa suodattuneet lausahdukset. Tuo on niin kova laji, että niissä täytyy olla viisautta. Jos fraasi vaikuttaa tyhmältä, olet ymmärtänyt sen väärin. 
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 08 Helmi 2022, 18:37
Kirjoittaja Vilijami
Nyt saapui läjä panimotarvikkeita.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 08 Helmi 2022, 19:20
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: ↑08 Helmi 2022, 18:37
Nyt saapui läjä panimotarvikkeita.
Näyttää toi vasemman reuna härveli erehdyttävästi venäläiseltä perseenpäristimeltä. Tiesitkin varmaan mistä erottaa venäläiset ja muut mallit toisistaan?
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 08 Helmi 2022, 20:06
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: ↑08 Helmi 2022, 19:20
Vilijami kirjoitti: ↑08 Helmi 2022, 18:37
Nyt saapui läjä panimotarvikkeita.
Näyttää toi vasemman reuna härveli erehdyttävästi venäläiseltä perseenpäristimeltä. Tiesitkin varmaan mistä erottaa venäläiset ja muut mallit toisistaan?
Jep ja jos se kyseinen laite onkin, eikä vain näköinen 
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 08 Helmi 2022, 20:16
Kirjoittaja Vilijami
Kotikaljan (vai ruisolutko tuo on?) käyminen loppui. Ominaispaino oli kuivaksi käyneistä juomista tuttu 1,002. Pullotin ja laitoin pari sokeripalaa (6g) per litran pullo jälkikäyntiin. Mittasin upouudella vinometerillä prosentit. Keskioluen vahvuista näytti mittari ja aika lailla samaa myös laskelma sokerin + maltaiden hiilihydraattipitoisuuksista suhteessa nesteeseen.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 09 Helmi 2022, 01:50
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: ↑08 Helmi 2022, 20:16
Kotikaljan (vai ruisolutko tuo on?) käyminen loppui. Ominaispaino oli kuivaksi käyneistä juomista tuttu 1,002. Pullotin ja laitoin pari sokeripalaa (6g) per litran pullo jälkikäyntiin. Mittasin upouudella vinometerillä prosentit. Keskioluen vahvuista näytti mittari ja aika lailla samaa myös laskelma sokerin + maltaiden hiilihydraattipitoisuuksista suhteessa nesteeseen.
Vinometrit toimivat täysin luotettavasti (ruti)kuivilla juomilla, kuten viineillä. Kuivassakin oluessa on melkoinen määrä jäännösuutetta jäljellä, joka vääristää hieman vesi-etanoliliuoksen pintajännitystä, johon vinometrien toiminta perustuu. Onneksi jäännösuutteen vaikutus on vähäinen, jolloin loppuunkäyneen oluenkin voi mitata vinometrillä.
Esim. tämä sinun oluesi: loppuominaispaino 1,002, mutta jos siinä on vaikka 4,5 % alkoholia, pitäisi sen ominaispainon ilman jäännösuutetta olla 0,992. Jos se nyt kuitenkin on 1,002, niin siinä on jäännösuutetta 2,5 %. Mutta 2,5 % erilaisia käymiskyvyttömiä sokereita ei paljoa heilauta vinometrin lukemaa.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 11 Helmi 2022, 18:51
Kirjoittaja Vilijami
Hard simasta tuli aivan ehdottomasti parasta kiljua, mitä olen ikinä maistanut. Kupliakin oli muodostunut hienosti. Juomaa voi verrata kuivaan kuohuviiniin. Inkivääri puraisee lopussa kivasti. Tätähän maistelee ihan maun takia. Pahempia sarjavalmisteisia kuohareita olen maistanut kuin tämä. Kilju on kovin huonossa maineessa ja näköjään ihan turhaan. Tekemiseen vaan ei panosteta, vaan turbohiivalla tehdään humaltumisajatuksella pahaa juomaa. Kiire pilaa tämänkin tuotteen.
Takuuvarma hyvä kilju kiteytyy näihin juttuihin:
-prosenteissa pyritään lonkero-luokkaan
-rauhassa annetaan laskeutua hiivat pohjalle
-lapotaan pari kertaa kilju hiivan päältä
-jälkikäytetään hiilihappoja juomaan
-säilytetään viileässä ja pimeässä kuukausi
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 18 Helmi 2022, 12:25
Kirjoittaja Vilijami
Tein kotikaljaa, johon laitoin maltaat, sokerit ja sitruuna kuorineen viipaleina asian pohjalle. Kiehuva vesi päälle.
Lopputuloksesta tuli ipa tyyppinen kitkeränkatkera juoma. Varmaan ipan ystäville mieleinen maku.
Omaan makuun ei paras mahdollinen, mutta juotava kuitenkin.
Aiemmin olen tehnyt sima-kotikaljahybridiä, eli tavallisen siman aineet + kaljamallasuute. Se oli erittäin hyvä. Erona tähän viimeiseen testiin oli, että sitruunaviipaleet laitoin vasta jäähtyneeseen nesteeseen hiivauksen yhteydessä.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 20 Helmi 2022, 17:04
Kirjoittaja Vilijami
Desinfiointia ja Mexican Cerveza pöhisemään.
Vaahtosi paljon enemmän kuin Finlandia uute.
Vierteen ominaispaino 1,048.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 20 Helmi 2022, 17:06
Kirjoittaja Vilijami
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 22 Helmi 2022, 10:15
Kirjoittaja Vilijami
Nyt on kokemusta kahdesta oluthiivasta. Ne käyvät tosi rauhallisesti, vesilukon kuplimista ei oikein havaitse. Toki vesipatsas näyttää, että ylipainetta on astiassa. Pullahiiva taas käy reippaammin, vesilukko pärisee kuin kaksitahtiperämoottori.
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 22 Helmi 2022, 10:27
Kirjoittaja Vilijami
Fermentointi laajenee. Tällä kertaa hapanporkkanoita. Puoli kiloa porkkanoita, puoli litraa vettä ja ruokalusikka suolaa. Viikon huoneenlämmössä kansi löyhällä, kupli selkeästi päivät 2-6 ja sitten viikko kansi tiukalla jääkaapissa. Hyvää tuli ja tuntuu vielä paranevan ajan kuluessa.
Perhana kun jäi kellari rakentamatta. Kellarin vois fermentoida täyteen ruokia ja juomia.
Ja toinen mikä pitäis olla on kunnollinen koekeittiö, missä päivittäinen ruoanlaitto ei häiritse mielenkiintoisempia testejä 

- 26B6175F-10C8-488E-8C65-780C34388A2E.jpeg (136.7 KiB) Katsottu 1086 kertaa
käänsin kuvan -jori
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 22 Helmi 2022, 14:01
Kirjoittaja Pastori
Katoppa. Disinformaatiota maan vetovoimasta!
Re: Oispa kaljaa
Lähetetty: 22 Helmi 2022, 15:50
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: ↑22 Helmi 2022, 14:01
Katoppa. Disinformaatiota maan vetovoimasta!
Kyllä se totta on. Kuva todistaa.