Sivu 13/30

Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 22 Helmi 2022, 16:57
Kirjoittaja Vilijami

Maistoin pizzan kyljessä Brooklyn lagerin. Jännästi jälkimaussa oli havun makua, tai siis se tuoksu mikä joulukuusesta tulee jäi leijailemaan poskionteloihin. Tykkäsin kovasti. Tuskin tuossa havuja on, taitaa tulla jostain humaloinneista?
Tekemättömien oluiden listaan pitää lisätä havuinen hapanolut!
Pitää alkaa tekemään pienempiä satseja, koska tällä menolla kaikki hyllyt/kaapit täyttyvät panimotuotteista :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Helmi 2022, 14:01
Kirjoittaja Vilijami

Kuuntelin Panodraama podcastia ja siinä kerrottiin hapanoluen valmistuksesta apteekin maitohappobakteerivalmisteilla tai kaupan gefilusmehuilla. Nuitahan vois kokeilla.
Kettle sour menetelmässä vierre ensin hapatetaan ja sitten keitetään, jolloin maitohappobakteeri pysäytetään. Tämän tyylin kotipanimomestarimme esitteli jo viestikejun alkupäässä, siinä oli erona ettei maitohappobakteeria lisätä erikseen, vaan hyödynnetään maltaan luontaisia bakteereja.
Toinen tyyli oli suoraan vaan maitohapon lisäys käymisastiaan, jolloin se saa lisääntyä vapaasti. Mietin voiko tällöin happamuutta tulla liikaa?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Helmi 2022, 14:39
Kirjoittaja ajarmala
Vilijami kirjoitti: 23 Helmi 2022, 14:01

Kuuntelin Panodraama podcastia ja siinä kerrottiin hapanoluen valmistuksesta apteekin maitohappobakteerivalmisteilla tai kaupan gefilusmehuilla.
vaan hyödynnetään maltaan luontaisia bakteereja.
Toinen tyyli oli suoraan vaan maitohapon lisäys käymisastiaan, jolloin se saa lisääntyä vapaasti. Mietin voiko tällöin happamuutta tulla liikaa?

Maitohappoa lisäämällä, vaikka valmiiseen olueen, voi helposti kokeilla, miten happamasta oluesta pitää. Hapolla vain konsentraatio ratkaisee normaaleilla annostusmäärillä. Tällä kannattaa aloittaa. Vaikkakin pelkällä maitohapolla tulee turhan kliini flavorikuva, mutta saa silläkin jonkin käsityksen asiasta.

Jos taas lisää maitohappobakteereja niin happamuus riippuu bakteerien määrästä, kunnosta ja kannasta, hapatusajasta, saatavilla olevan sokerin määrästä, alkoholipitoisuudesta ja myös lämpötilasta. Lisäksi bakteerit tuottavat muitakin flavoriyhdisteitä eivätkä vain pelkkää maitohappoa. Minä kun valmistan myös juustoja niin peuhaan myös erilaisten maitohappobakteerikantojen kanssa - niillä tosin hapatetaan maitoa eikä olutta.

Yksinkertaisinta on aloittaa hapattamalla keittämätön vierre niin pitkään, että se saa mielenkiintoisia makuja. Sitten vierre keittoon, jäähdytykseen ja hiivaukseen. Tee pieni koe-erä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Helmi 2022, 15:13
Kirjoittaja Vilijami

Kiitos, tämä kuullostaa jo suunnitelmalta:

Tulossa olevaan mexican cervezan pullotusvaiheessa lisään muutamaan pulloon eri määriä maitohappobakteereita. Sillä pääsee jo hieman jyvälle sour meiningistä.

Seuraavaksi sitten pikkuerä kettle sour menetelmällä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 23 Helmi 2022, 21:17
Kirjoittaja jori
Vilijami kirjoitti: 23 Helmi 2022, 15:13

Kiitos, tämä kuullostaa jo suunnitelmalta:

Tulossa olevaan mexican cervezan pullotusvaiheessa lisään muutamaan pulloon eri määriä maitohappobakteereita. Sillä pääsee jo hieman jyvälle sour meiningistä.

Seuraavaksi sitten pikkuerä kettle sour menetelmällä.

Ei kai sitä maitohappoa voi liikaa tulla, jos olut on jo pääkäymisensä käynyt, eikä sokereita ole kuin nimeksi. Minusta tuntuu, ettei tuossa tilanteessa ole pajon merkitystä, miten paljon niitä maitohappobakteereja lisää. JOs lisää vähän, olut valmistuu happamuutensa osalta hitaammin kuin lisäämällä enemmän, jolloin bakteerihyväkkäät silpovat sokerit suihinsa alta aikayksikön.

Voihan tuossa tietysti olla hieman evoutiivista karsintaakin, kun oluen alkoholipitoisuus on jo lähes täysi. Luulisi siinä heikompaa bakteeria hirvittävän, kun joutuu sokeriannosten ruokajuomaksi hörppimään alkoholijuomaa palanpainikkeeksi. Vain varsinaiset hapot maitohappobakteereista selviävät tästä. 8)


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 24 Helmi 2022, 11:37
Kirjoittaja Vilijami
jori kirjoitti: 23 Helmi 2022, 21:17

Ei kai sitä maitohappoa voi liikaa tulla, jos olut on jo pääkäymisensä käynyt, eikä sokereita ole kuin nimeksi.

Totta, noin se taitaa olla.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 26 Helmi 2022, 19:32
Kirjoittaja Vilijami

En ole hapanoluita ennen maistellut. Nyt nuolaisin testiksi Pyynikki gosen, Brooklyn sourin ja Keisari sourin. Happamuutta löytyi kyllä, mutta todella ohutta ja yksiulotteista. Keisari oli onnistunut näistä vähiten huonosti, alkumaussa oli hedelmäisyyttä ja jälkimaussa pikaista sitrusmaista happamuutta. Kombuchassa on tuhti ja moniulotteinen happamuus, tällaisen oluen haluaisin. Pitääkö tämäkin itse tehdä? :D


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 26 Helmi 2022, 22:29
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 26 Helmi 2022, 19:32

Kombuchassa on tuhti ja moniulotteinen happamuus, tällaisen oluen haluaisin. Pitääkö tämäkin itse tehdä? :D

Ei tarvi tehdä olutta. Kombucah on mitä parahin drinksupohja!


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 27 Helmi 2022, 09:27
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: 26 Helmi 2022, 22:29

Ei tarvi tehdä olutta. Kombucah on mitä parahin drinksupohja!

Mutta kun haluaisin teen maun tilalle maltaisen maun.
Nyt valmistumassa olevan kombuchaerän tein kylmäuuttamalla teetä. Mustan teen kuiva kitkeryys ei kuulu suosikkimakuihini, joten mietiskelin auttaisiko kylmäuutto vähentämään kitkeryyttä. Kuinka oleellinen osa tee on yleensäkään kombuchaa?


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 27 Helmi 2022, 09:39
Kirjoittaja janx

En tiedä, mutta kombucha tuntuu närästävän ja turvottavan minun ruuansulatusta. :(
Edit: Toisaalta välillä tuntuu tekevän niin mikä tahansa muukin syötäväksi kelpaava. :roll:


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 27 Helmi 2022, 11:31
Kirjoittaja Pastori
Vilijami kirjoitti: 27 Helmi 2022, 09:27

Kuinka oleellinen osa tee on yleensäkään kombuchaa?

No. Tuleeks ydinvoima niinku ytimestä? Kokeile kouluttaa se sieni toiselle teelaadulle? https://brewbuch.com/green-tea-kombucha/


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 27 Helmi 2022, 13:46
Kirjoittaja Vilijami
Pastori kirjoitti: 27 Helmi 2022, 11:31

Kokeile kouluttaa se sieni toiselle teelaadulle?

Oon kokeillutkin, vihreästä teestä tulee parempaa. Paras tähän mennessä on tullut marokon minttuteestä.
Nyt kokeilussa on tosiaan kylmäuutettu musta tee, jos sillä menetelmällä ei tulis sitä kitkeryyttä.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 27 Helmi 2022, 13:51
Kirjoittaja Vilijami
janx kirjoitti: 27 Helmi 2022, 09:39

En tiedä, mutta kombucha tuntuu närästävän ja turvottavan minun ruuansulatusta. :(
Edit: Toisaalta välillä tuntuu tekevän niin mikä tahansa muukin syötäväksi kelpaava. :roll:

Niin se on, että tilanteen ollessa tosi pahalla mallilla pelkkä vesikin närästää.


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 27 Helmi 2022, 16:01
Kirjoittaja janx
Vilijami kirjoitti: 27 Helmi 2022, 13:51

Niin se on, että tilanteen ollessa tosi pahalla mallilla pelkkä vesikin närästää.

Mä en ole juonut moneen kuukauteen raakaa hanavettä. Vain suodatettua hanavettä tai pullovettä. Näin ei vesi närästä.
Suodatin: https://www.aqva.fi/aqva-ultra-hanasuodatin/AQ003-1


Re: Oispa kaljaa

Lähetetty: 27 Helmi 2022, 19:46
Kirjoittaja Vilijami

Itselleni muistilapuksi: Mexican cerveza on käynyt nyt 7vrk ja ominaispaino 1,012. Ohjeessa oli ominaispainotavoite pullotukseen 1,008, mutta se oli kilon sokerilisällä. Käytin sokerin sijaan 1,5kg vaaleaa mallasuutetta. Saattaa ja todennäköisesti vaikuttaa ominaispainoihin.